Ministerul de Interne anunță că o rachetă rusească, doborâtă de sistemul ucrainean antiaerian, a căzut luni dimineață pe teritoriul satului Naslavcea, raionul Ocnița, localitate aflată la frontiera de nord cu Ucraina. Nu sunt victime. Geamurile mai multor locuințe au fost sparte.
Primăria din Naslavcea a convocat ședința comisiei teritoriale pentru situații excepționale pentru a „evalua situația și a stabili toate circumstanțele”.
Secretarul consiliului raional Ocnița, Alexei Galușca, a confirmat pentru Europa Liberă că mai multe clădiri din Naslavcea au fost afectate, fără a fi înregistrate victime.
Localnicii spun că elevii și copiii de la grădiniță au fost trimiși acasă. Oamenii legii caută rămășițele rachetei.
Poliția de Frontieră a anunțat întreruperea programului de lucru a mai multor puncte de trece a frontierei din nordul țării (Otaci, Larga, Unguri și Lipcani-Podvirevka), din motive de securitate, „în contextul riscurilor de atac aerian asupra Ucrainei”.
La câteva ore de la explozie, Ministerul Apărării a comunicat că „sistemele de supraveghere aeriană ale Armatei Naționale nu au detectat zboruri ilegale în spațiul aerian al Republicii Moldova”.
Siguranța spațiului aerian al R. Moldova nu este asigurată
Sistemul de apărare antiaerian al R. Moldova este învechit și nu poate asigura securitatea spațiului aerian, declara la sfârșitul lunii octombrie ministrul apărării, Anatolie Nosatîi, într-un interviu acordat Europei Libere.
„Actualmente se folosesc, în primul rând, rachete foarte sofisticate, iar sistemele noastre de apărare antiaeriană au fost bune la timpul lor, dar acum sunt învechite și nu asigură caracteristicile tactice ce ar intercepta toate tipurile de ținte aeriene”, a spus ministrul.
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a condamnat atacurile cu rachete asupra orașelor ucrainene, „inclusiv racheta doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean care a căzut în extremitatea de nord a localității Naslavcea din Republica Moldova”.
„Ministerul menționează că atacurile asupra infrastructurii energetice a Ucrainei aduc prejudicii economice și sociale enorme întregului continent european, inclusiv cetățenilor Republicii Moldova care resimt efectele războiului din vecinătatea noastră. MAEIE condamnă în termenii cei mai duri utilizarea de către Rusia a resurselor energetice pe post de arme”, se arată în comunicatul MAEIE.
În dimineața zilei de luni, 31 octombrie, autoritățile din regiunea ucraineană Cernăuți, de la frontiera de nord a R. Moldova, au anunțat că infrastructura energetică a regiunii a fost supusă unui atac din partea forțelor armate ruse.
Potrivit șefului Administrației Regionale de Stat din Cernăuți, Ruslan Zaparaniuk, mai multe obiecte de infrastructură critică au fost avariate, în urma unui atac cu rachete. Într-un mesaj pe canalul său de Telegram, oficialul a îndemnat locuitorii regiunii să nu fotografieze locurile exploziilor.
Potrivit unor imagini video, apărute pe mai multe rețele de socializare și canale de Telegram, rachetele rusești ar fi lovit și Centrala hidroelectrică de la Novodnistrovsk, amplasată pe cursul superior al râului Nistru, la aproximativ 20 de km de Naslavcea, o localitate din raionul Ocnița și cel mai nordic punct al R. Moldova.
Nu este prima dată când rachetele rusești au violat spațiul aerian al R. Moldova
La începutul lunii octombrie, trei rachete de croazieră, lansate de pe navele maritime rusești au tranzitat teritoriul R. Moldova în regiunea satului Cobasna și a municipiului Soroca.
Rusia a negat atunci că rachetele rusești lansate contra Ucrainei ar fi violat spațiul aerian al R. Moldova.