Linkuri accesibilitate

Izolate internațional, Rusia și Coreea de Nord cooperează tot mai intens


Vladimir Putin, dreapta, și Kim Jong Un, pozând pentru presă la convorbirile de la Vladivostok, 25 aprilie 2019
Vladimir Putin, dreapta, și Kim Jong Un, pozând pentru presă la convorbirile de la Vladivostok, 25 aprilie 2019

Statele Unite au declarat în această săptămână că dețin probe că Phenianul furnizează în mod clandestin Rusiei un număr „semnificativ” de proiectile de artilerie, în ceea ce poate fi considerat un nou semn de aprofundare a legăturilor dintre cele două state-paria.

Pe măsură ce crește izolarea Rusiei din cauza războiului pe care l-a declanșat în Ucraina, scrie Josh Smith de la agenția Reuters, Kremlinul a început să prețuiască tot mai mult Coreea de Nord. În ceea ce privește Coreea de Nord, relațiile cu Rusia nu au fost întotdeauna la fel de călduroase ca în zilele de glorie ale Uniunii Sovietice, dar acum țara culege beneficii clare de pe urma nevoii acute de prieteni a Moscovei.

Iată cum au început relațiile dintre Coreea de Nord și Rusia și cum devin din ce în ce mai apropiate, în viziunea corespondentului Reuters la Seoul:

SUSȚINEREA POLITICĂ

Coreea de Nord comunistă a fost fondată în primele zile ale Războiului Rece cu sprijinul Uniunii Sovietice. Ulterior, Coreea de Nord a luptat împotriva Sudului și a aliaților săi din SUA și ONU până ce s-a ajuns la impas în Războiul din Coreea din 1950-1953, cu un ajutor extins din partea Chinei și a Uniunii Sovietice.

Coreea de Nord a fost puternic dependentă de ajutorul sovietic timp de zeci de ani, iar prăbușirea Uniunii Sovietice în anii 1990, a fost unul dintre factorii determinanți care au declanșat o foamete ucigătoare în Nord.

Liderii de la Phenian au avut mai tot timpul tendința de a încerca să joace la două capete, folosindu-se de rivalitățile dintre China și Rusia, pentru a obține beneficii când de pe urma Beijingului, când de pe urma Moscovei. Liderul nord-coreean Kim Jong Un a avut inițial o relație relativ rece cu ambele țări, care s-au alăturat amândouă Statelor Unite în impunerea unor sancțiuni stricte asupra Coreei de Nord din cauza testelor sale nucleare. După ultimul test nuclear nord-coreean, în 2017, Kim s-a străduit să reia legăturile cândva atât de profitabile.

Kim s-a întâlnit pentru prima dată cu președintele rus Vladimir Putin în 2019, în cadrul unui summit desfășurat în orașul rusesc Vladivostok. În octombrie, Kim i-a trimis o urare de ziua de naștere lui Putin, felicitându-l pentru „zdrobirea provocărilor și amenințărilor Statelor Unite”.

Kim Jong Un sosește la Vladivostok pentru summitul cu Vladimir Putin
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:58 0:00

Rusia a făcut front comun cu China împotriva noilor sancțiuni împotriva Coreei de Nord, opunând dreptul de veto la o inițiativă a SUA în luna mai și divizând public Consiliul de Securitate al ONU (CSONU), pentru prima dată de când a început să sancționeze Phenianul în 2006.

SPRIJIN PENTRU RĂZBOIUL DIN UCRAINA

Recunoscătoare, Coreea de Nord a răspuns susținând Rusia în Adunarea Generală ONU Moscova, după ce Moscova a trecut granița și a invadat Ucraina. De asemenea, a fost una dintre singurele țări care au recunoscut independența regiunilor ucrainene separatiste și și-a exprimat sprijinul pentru anexarea proclamată de Rusia a unor părți din Ucraina.

„Operațiunea militară specială” a Moscovei în Ucraina a inaugurat o nouă realitate geopolitică în care Kremlinul și (Coreea de Nord) ar putea deveni din ce în ce mai apropiate, poate chiar până la punctul de a resuscita relația de cvasi-alianță care a existat în timpul Războiului Rece", scrie Artyom Lukin, profesor la Universitatea Federală extrem-orientală din Vladivostok, într-un recent raport pentru 38 North.

Este interesant de remarcat și faptul că Phenianul a început să folosească noua sintagmă „colaborare tactică și strategică" pentru a descrie relația sa cu Rusia, a adăugat el.

Atât Rusia, cât și Coreea de Nord au negat afirmațiile Statelor Unite potrivit cărora Rusia ar fi încercat să cumpere milioane de cartușe și alte arme din Coreea de Nord.

LEGĂTURI ECONOMICE

Rusia și Coreea de Nord au reluat recent călătoriile cu trenul, pentru prima dată de la întreruperea călătoriilor pe calea ferată în timpul pandemiei COVID, cu o încărcătură neobișnuită - 30 de cai gri de rasă. Agenția de știri de stat rusă RIA a declarat că vor urma medicamente în încărcături ulterioare.

Cea mai mare parte a schimburilor comerciale nord-coreene se desfășoară prin China, dar Rusia este, de asemenea, un partener potențial important, în special pentru furnizarea de petrol, au declarat experții. Moscova a negat că a încălcat sancțiunile ONU, dar petrolierele rusești au fost acuzate că au ajutat la evitarea limitelor privind exportul de petrol către Coreea de Nord, iar observatorii sancțiunilor au raportat că muncitorii rămân în Rusia în ciuda interdicției.

Oficialii ruși au discutat în mod deschis despre „colaborarea în cadrul unor aranjamente politice” pentru a angaja între 20.000 și 50.000 de muncitori nord-coreeni, în ciuda rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU care interzic astfel de aranjamente.

Oficialii ruși și liderii din regiunile separatiste din Ucraina au discutat, de asemenea, despre posibilitatea ca muncitorii nord-coreeni să ajute la reconstrucția acelor zone devastate de război, mai scrie corespondentul Reuters.

COOPERAREA MILITARĂ

Agențiile de informații americane au declarat de mai mult timp că au informații tot mai evidente referitoare la exporturile de armament nord-coreean către Rusia.

Ministerul Apărării din Coreea de Nord a negat că ar fi furnizat arme și muniții Rusiei în timpul războiului din Ucraina, calificând acuzațiile drept „zvonuri” răspândite de „forțe ostile” care au ca scop pătarea imaginii Phenianului.

„Nu am mai exportat arme sau muniții în Rusia și nu avem în plan să exportăm”, a declarat un înalt oficial de apărare neidentificat într-o declarație din 21 septembrie, transmisă de mass-media de stat.

Declarația a fost făcută după ce Washingtonul a confirmat la începutul lunii septembrie o evaluare desecretizată a serviciilor de informații americane care susținea că Rusia era în curs de a achiziționa arme din Coreea de Nord pentru a atenua deficitul de aprovizionare pe fondul războiului său din Ucraina.

XS
SM
MD
LG