Oricât pare de neobișnuit, controlul asupra Congresului, în Statele Unite va rămâne indecis pentru un timp, mai curând în Cameră unde republicanii par sa se îndrepte către o majoritate redusă, față de așteptări și mai probabil în Senat, unde verdictul poate fi dat de-abia la 6 decembrie, când are loc rejucarea scrutinului, între doi candidați care nu au obținut 50% la primul. Asta ar putea să nu fie cazul, dacă în două alegeri pentru Senat în care încă nu există rezultatul final – în Nevada și Arizona – câștigă același partid.
Chiar și cu această incertitudine, analiști continuă să încerce să deslușească ce s-a întâmplat marți. Pe de o parte cei care efectuează sondaje spun că modelele lor au fost apropiate de realitate, pe de altă parte însă cu toții ne amintim că, în pragul scrutinului, se credea că victoria republicană, cel puțin în Cameră va fi masivă. Și nu a fost.
Se pare că analizele inițiale priveau diversele criterii în funcție de care electoratul urma să voteze la scară națională, iar ceea ce s-a întâmplat în realitate, au fost opțiuni diferite de la un stat la altul. De exemplu, dreptul la avort părea să pălească prin comparație cu economia, la scară națională, dar nu și în Michigan, unde democrații au câștigat masiv. Democrația uneori nu mai figura nici între întrebările puse de reporteri, dar a jucat un rol în opțiuni, în statul Pennsylvania, unde Trump a propulsat candidați ca Doug Mastriano, care îmbrățișau marea minciună, că alegerile din 2020 ar fost influențate de fraude.
În Pennsylvania, apărarea democrației s-a numărat printre criterii și au cîștigat mulți democrați. În statul vecin, New York, unde nu au fost candidați ca Mastriano, alegerea a fost una obișnuită, pentru acest ciclu, electoratul a pedepsit partidul președintelui care are o popularitate de circa 42%. La fel s-a întâmplat și în alte state în care republicanii au prezentat candidați acceptabili cum este de exemplu, Florida. Pe ansamblu suntem obișnuiți în lume, în zilele noastre, cu voturi împotrivă și nu pentru și cu situații în care ideologia și chiar candidatul contează mai puțin, votul este anti-sistem. În multe dintre statele americane s-a întâmplat același lucru.
Republicanii au fost sancționați pentru excese – politica față de avorturi, alunecările nedemocratice, în timp ce democrații pentru situația economică și criminalitatea crescută. Dar faptul că diverse state s-au raportat la aceleași criterii în manieră diferită a dus la echilibrul pe care-l vedem acum și acesta a luat prin surprindere.