Vorbind în Parlamentul de la Chișinău, pe 11 noiembrie, Roberta Metsola a promis Republicii Moldova sprijin pentru a se integra în Uniunea Europeană, pentru a depăși criza energetică și pentru a rezista în fața unor eforturi ale Rusiei de a o destabiliza prin propagandă și dezinformare.
„Răspândirea îndoielii, instabilității și fricii însoțesc instrumentele convenționale de război ale Kremlinului”, a spus Metsola în discursul său.
Ea a vorbit în aplauzele deputaților partidului de guvernământ PAS, singurii care au fost prezenți în sală. Deputații opoziției socialiste, comuniste și ai Partidului Șor, care sunt acuzați de puterea de la Chișinău de sprijinirea obiectivelor Kremlinului, au boicotat discursul.
Partidul Șor organizează de aproape 8 săptămâni, cu sprijinul comuniștilor, proteste antiguvernamentale pe care puterea le descrie drept încercări de destabilizare pe fundalul agresiunii rusești în Ucraina. Socialiștii au început propriile proteste luna aceasta.
„Campanie coordonată de dezinformare” a Kremlinului
Politiciană conservatoare malteză, Metsola este a doua înaltă oficialitate europeană care vizitează Chișinăul în aceeași săptămână, după vizita din 10 noiembrie a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a se întâlni cu președinta pro-europeană Maia Sandu și a transmite un mesaj de sprijin.
În discursul din Parlamentul moldovean, ea a vorbit despre o „campanie coordonată de dezinformare” a Kremlinului, care include folosirea „livrărilor de energie ca armă” și a făcut apel la solidaritate. „UE va ajuta Moldova să-și diversifice livrările de energie pentru a preveni destabilizarea pe mai departe”, a declarat Metsola.
Cu o zi mai devreme, Ursula von der Leyen a promis R. Moldova un nou pachet masiv de ajutoare europene pentru a o ajuta să achiziționeze gaze și să compenseze costurile ridicate la energie pentru populație.
Partidul Socialiștilor a spus într-un comunicat că deputații săi nu au mers la parlament să audieze discursul lui Roberta Metsola pentru a protesta față de majoritatea parlamentară PAS, dar a spus că vizita președintei Parlamentului European este benefică dezvoltării relației cu UE.
Partidul Șor a organizat însă un nou protest de stradă, în timp ce oficialitatea europeană vorbea în Parlament.
Partidul Șor, liderul formațiunii, Ilan Șor, și apropiații acestuia au fost sancționați de Statle Unite la 26 octombrie pentru „complicitate, implicare și interferență” în politica moldoveană în beneficiul guvernului rus, iar ziarul Washington Post a scris într-o investigație că Ilan Șor ar fi acum principala miză a Kremlinului, după înfrângerile electorale ale fostului președinte Igor Dodon.
Moldova, primul amortizor între război și UE
În discursul său, Roberta Metsola, care face parte din aceeași familie politică europeană ca și PAS, a spus că R. Moldova este „primul amortizor între război și UE, iar noi trebuie să recunoaștem acest lucru”.
„Sunteți primul amortizor între război și UE, iar noi trebuie să recunoaștem acest lucru.”Roberta Metsola
La fel ca președinta Comisiei Europene cu o zi mai devreme, Metsola a spus că R. Moldova va fi ajutată de UE tot așa cum a ajutat și ea sutele de mii de refugiați ucraineni care i-au traversat teritoriul ori s-au stabilit aici, fugind de invazia rusească.
Metsola a promis sprijinul Parlamentul European „la fiecare pas” al Chișinăului pe calea integrării europene, care i-a fost promisă Republicii Moldova de UE în luna iunie prin acordarea statutului de țară candidată.
Metsola a spus că este „o șansă istorică pentru Moldova” să facă reforme și să-și întărească democrația.
R. Moldova așteaptă în decembrie o primă evaluare tehnică a Comisie Europene a eforturilor de reformă în urma primirii statutului de țară candidată, iar în toamna lui 2023 - o posibilă decizie a țărilor membre privind începerea negocierilor de aderare.