Linkuri accesibilitate

Propagandiștii Kremlinului în plină perplexitate și cum Elon Musk e pe cale de a ucide o pasăre cântătoare


Cum o rezumă Courrier International, în SUA senatoarea democrată Catherine Cortez Masto și-a învins la limită adversarul republican Adam Laxalt în statul Nevada, permițând partidului democrat al lui Joe Biden să păstreze controlul asupra Senatului. O înfrângere usturătoare pentru republicani și pentru Donald Trump.

The Observer, la Londra, dă tonul analizelor situației din SUA după alegerile midterms, de la jumătate de mandat: «Cu numărarea voturilor încă neîncheiată formal, apare că democrații, păstrând controlul asupra Senatului, au acum și șansa de a-și menține majoritatea restrânsă în Camera Reprezentanților. La începutul anului, un astfel de scenariu era practic de neimaginat. Democrații s-au confruntat nu doar cu o serie de dezastre, ci și cu o inflație în creștere, o economie zdruncinată și un președinte în exercițiu tot mai nepopular. În mod tradițional, acestea sunt genul de avertismente politice care prevestesc o victorie a valului republican.»

Republicanii au început să plănuiască un viitor post-Trump, scrie Washington Post.

Italia: navele cu migranți «în afara legii»

După ce incertitudinile au dispărut, în SUA (democrații păstrând majoritatea în Senat), dar au dispărut parțial și în chestiunea Ucrainei (unde armata rusă a fugit din Herson), presa se poate acum ocupa în detaliu de alte teme.

Astfel, în Italia, șefa noii coaliții a dreptei aflate la putere, Giorgia Meloni, a făcut uluitorul gest de a-l da în judecată pe militantul anti-mafia și pentru drepturile omului Roberto Saviano, pentru defăimare penală, din cauza unor remarci pe care acesta le-a făcut cu privire la politica ei față de migranții care se îneacă în Marea Mediterană.

Este a doua oară în mai puțin de patru ani că oficialități de rang înalt îl vizează penal pe Saviano, în vârstă de 43 de ani, în ciuda obligației de a-l proteja după ce Camorra napolitană a emis o condamnare la moarte după publicarea cărții sale Gomorrah în 2006.

Saviano a mai fost acuzat de calomnie și de către ministrul de interne de atunci Matteo Salvini în 2019 – și este acum chemat marți în instanță la Roma pentru a răspunde acuzațiilor lui Meloni.

Tot din același motive s-au stârnit și mari tensiuni între Italia și Franța. Scrie La Repubblica: Meloni a re-pescuit decretele de securitate ale lui Matteo Salvini: sancțiuni împotriva organizațiilor umanitare și confiscarea navelor ONG-urilor, pe care ea le numește nave «în afara legii» ("navi fuorilegge").

În Franța, care tocmai a acceptat o asemenea navă cu migranți refuzată de Italia, ministra de externe Catherine Colonna a spus: „Metodele lui Meloni sunt inacceptabile, Roma va trage consecințele.”

Propagandiștii Kremlinului în plină perplexitate

Armata rusă a abandonat răniții în Hersonul părăsit, după care a aruncat in aer ultimul pod de peste fluviul Nipru, rezumă la Londra The Daily Telegraph.

Retragerea din Herson i-a lăsat pe propagandiștii ruși să se chinuie să explice căderea acelui oraș de o uriașă importanță strategică și simbolică, pe care Kremlinul l-a anexat oficial în septembrie.

Irina Alksnis într-un comentariu pentru agenția oficială de știri RIA Novosti intitulat „Rusia s-a retras din Herson - dar nu chiar” susține că trupele ruse s-au retras… uite așa, doar „pentru că își pot permite o retragere” și invocă trupele imperiale ruse care au abandonat Moscova în timpul invaziei lui Napoleon din 1812: „Rusia s-a întors întotdeauna pentru a revendica ceea ce este al nostru”.

Vladimir Soloviov, unul dintre cei mai feroci și violenți propagandiști ai Rusiei, cu o voce sumbră și-a deschis emisiunea nocturnă de televiziune anunțând știrea tragică și chemând rușii să sprijine Kremlinul.

„Trebuie să fii o persoană foarte curajoasă pentru a lua o asemenea decizie”, a spus Soloviov, făcând, în mod evident, aluzie la Putin.

„Suntem în război împotriva NATO și, cum se vede, nu ne așteptam ca NATO să lupte pe o asemenea scară. N-ar trebui să cedăm emoțiilor, ci să respectăm decizia armatei, știind foarte bine cât de dureroasă și înfricoșătoare este măsura luată.”

Secțiunile de comentarii ale unora de pe cele mai populare canale Telegram pro-război din Rusia sunt însă inundate de comentarii indignate, unele acuzând chiar Kremlinul și generalii că au trădat țara și rușii din Ucraina, retrăgându-se din Herson.

«Să nu ucizi o pasăre cântătoare»

În sfârșit, după Charlie Hebdo, iată că și celălalt săptămânal politico-satiric francez Le Canard enchaîné oferă în ultimul său număr (doar în ediția pe hârtie) un portret cu vitriol al lui Elon Musk, după preluarea controlului de către acesta asupra rețelei sociale Twitter.

Le Canard începe prin a ironiza pe marginea primului tweet al lui Musk după ce a cumpărat Twitter: “Pasărea e liberă” (pasărea albastră care simbolizează Twitter), dar în realitate el și-a cumpărat mai degrabă «o cușcă aurită». La fel, ziarul mai ironizează și pe marginea clowneriilor publice ale lui Musk, totul pentru a face să fie uitat faptul că a dat afară de îndată ce a preluat Twitter jumătate din cei 7.000 de angajați («darwinismul sălbatic erijat în regulă supremă»), dar mai ales pentru a-și ascunde eșecul, pentru că monstruosul preț de 44 miliarde de dolari pentru o “cutiuță virtuală” riscă să le cauzeze o mare pagubă investitorilor.

Deja, anunță Le Canard, de când a venit Musk, un milion de utilizatori și-au închis contul. «În ultimii ani, Musk a manipulat pentru a umfla artificial cursul în bursă al Tesla, a insultat SEC, gardianul burselor în SUA, l-a comparat pe Trudeau cu Hitler, a anunțat cumpărarea echipei Manchester United, doar ca să dezmintă cinci ore mai târziu, a cerut închiderea Amazon, chicotind pe marginea problemelor întâmpinate de Jeff Bezos în domeniul spațial — Nu e în stare să o ridice! ha, ha — și l-a hărțuit pe Joe Biden, care refuză și să pronunțe Tesla

Cât despre “planurile” lui de pace pentru Ucraina și ideea de a da Taiwanul Chinei, Le Canard amintește că Musk are o uzină gigantică în Shanghai care funcționează din plin și produce mai mult de un milion de mașini Tesla.

Cel mai comic, însă, încheie revista franceză, este că prin cumpărarea Twitter, pe lângă un posibil dezastru financiar (mari firme își retrag publicitatea, principala sursă de venituri a Twitter), Musk se regăsește deodată cu mâinile legate: în UE, Comisia Europeană pregătește un data act eurpean menit să protejeze datele utilizatorilor. «Bardul capitalismului sălbatic este prins în propria sa capcană.»

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG