Linkuri accesibilitate

Joe Biden: Este posibil ca racheta care a ucis doi oameni în Polonia să nu fi venit din Rusia


Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, alături de președintele american Joe Biden, în timp ce Biden vorbește la telefon cu președintele polonez Andrzej Duda în marginea summit-ului G20
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, alături de președintele american Joe Biden, în timp ce Biden vorbește la telefon cu președintele polonez Andrzej Duda în marginea summit-ului G20

Racheta care a ucis două persoane în Polonia nu a fost probabil lansată din Rusia, a declarat miercuri președintele american Joe Biden, după o reuniune de urgență a liderilor NATO convocată pentru a discuta după ce Polonia a fost ținta unui atac cu un proiectil de fabricație rusească.

Explozia produsă marți la un depozit de cereale din apropierea graniței ucrainene are loc în contextul în care Rusia a declanșat un val de atacuri cu rachete care au vizat infrastructura energetică ucraineană, alimentând temerile că este posibil ca războiul să se extindă în țările vecine.

Ministerul polonez de Externe a declarat că racheta a căzut în Przewodow, un sat situat la aproximativ 6 km de granița cu Ucraina. Rusia a negat că este responsabilă pentru explozie, dar oficialii polonezi afirmă că racheta a fost fabricată de Rusia.

Un locuitor care a cerut să rămână anonim a declarat că cele două victime sunt bărbați care se aflau în apropierea zonei de cântărire a unui siloz de cereale.

Un atac al Rusiei asupra Poloniei ar putea extindE conflictul dintre Rusia și Ucraina, în condițiile în care membrii Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) s-au angajat să asigure apărarea colectivă în temeiul articolului 5 al acestuia.

Poliția blochează un drum, după relatările despre două explozii în Przewodow, Polonia, 15 noiembrie 2022
Poliția blochează un drum, după relatările despre două explozii în Przewodow, Polonia, 15 noiembrie 2022

Joe Biden a convocat o întâlnire a liderilor deja prezenți la reuniunea G20 din Bali, Indonezia, pentru a discuta despre incident. Au participat șefi de stat sau de guvern din Germania, Canada, Țările de Jos, Spania, Italia, Franța, Marea Britanie, toate membre NATO, precum și Japonia, care nu este membră NATO și reprezentanți ai Uniunii Europene.

Întrebat dacă este prea devreme pentru a spune dacă racheta a fost lansată din Rusia, Biden a spus: „Există informații preliminare care contestă acest lucru. Nu vreau să spun asta până nu investigăm complet, dar este puțin probabil, după liniile de traiectorie, că a fost lansată din Rusia, dar vom vedea”. Statele Unite și țările NATO vor investiga complet înainte de a acționa, a spus Biden.

„O escaladare semnificativă”

Explozia din Polonia a avut loc în timp ce Rusia lansat un val de rache asupra mai multor orașe din Ucraina, în atacuri despre care Kievul a spus că au fost cele mai distrugătoare în aproape nouă luni de război. Unele au lovit Lvovaflat la mai puțin de 80 km de granița cu Polonia.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că rachetele rusești au lovit Polonia reprezintă o „escaladare semnificativă” a conflictului, fără a furniza însă probe ale implicării Rusiei.

„Toată Europa și întreaga lume trebuie să fie pe deplin protejate de Rusia teroristă”, spune el într-un mesaj publicat pe Twitter după o convorbire telefonică cu președintele polonez Andrzej Duda.

Doi diplomați europeni au afirmat că Polonia a solicitat o reuniune NATO în conformitate cu articolul 4 al tratatului pentru consultări între aliați. De asemenea, Polonia a crescut gradul de alertă militară, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Oficialii polonezi încearcă să evite escaladarea situației. Morawiecki a făcut apel la toți polonezii să rămână calmi, iar președintele Duda a declarat că nu există dovezi concrete care să probeze cine a tras racheta și că a fost un incident izolat.

Biden i-a spus lui Duda, în cadrul unei convorbiri telefonice, că Washingtonul este profund angajat față de NATO și că va sprijini ancheta Poloniei, a precizat Casa Albă.

Associated Press a citat un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informații americane care a declarat că explozia a fost produsă de rachetele rusești care au ajuns în Polonia.

Dar la Washington, Pentagonul, Casa Albă și Departamentul de Stat al SUA au declarat că aceste informații nu pot fi deocamdată confirmate și că lucrează cu guvernul polonez pentru a strânge mai multe informații. Departamentul de Stat spune că informațiile sunt „extrem de îngrijorătoare”.

Germania și Canada spun că monitorizează situația, iar Uniunea Europeană, Țările de Jos și Norvegia au anunțat că încearcă să obțină mai multe detalii. Președintele francez Emmanuel Macron a ordonat un efort de verificare, în timp ce Marea Britanie analizează informațiile.

Rușii dezmint

Ministerul rus al Apărării a negat că rachete rusești ar fi lovit teritoriul polonez, descriind astfel de informații ca fiind „o provocare deliberată menită să escaladeze situația”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu are informații despre explozia din Polonia.

Vicepremierul leton Artis Pabriks a declarat că situația este „inacceptabilă” și că ar putea duce la furnizarea de către NATO a mai multor mijloace de apărare antiaeriană pentru Polonia și Ucraina.

Președintele lituanian Gitanas Nauseda a declarat pe Twitter: „Fiecare centimetru din teritoriul #NATO trebuie apărat!”.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov, a afirmat că Kievul a avertizat asupra pericolului pe care rachetele rusești îl reprezintă pentru țările vecine și a cerut impunerea unei zone de interdicție aeriană.

„Cerem închiderea cerului, pentru că cerul nu are granițe. Nu pentru rachete necontrolate. Nu pentru amenințarea pe care acestea o reprezintă pentru vecinii noștri din UE și NATO. Au căzut măștile. E timpul să învingem", a spus el într-o postare pe Twitter.

XS
SM
MD
LG