Linkuri accesibilitate

Explainer | Poate acordul privind cerealele din Ucraina să diminueze criza alimentară mondială?


Siloz de cereale din Zaporojie
Siloz de cereale din Zaporojie

Acordul pentru exporturile vitale de cereale din porturile din sudul Ucrainei de la Marea Neagră, înțelegere care urma să expire pe 19 noiembrie, a fost prelungit joi cu încă 120 de zile.

Acordul inițial, încheiat la sfârșitul lunii iulie, stabilea un coridor de tranzit maritim protejat și a fost adoptat pentru a atenua criza mondială de alimente, permițând reluarea exporturilor din trei porturi din Ucraina, important producător și exportator de cereale și semințe oleaginoase.

Iată câteva dintre cele mai frecvente întrebări pe tema acordului existent:

CE S-A EXPORTAT?

Pactul a creat un canal maritim sigur pentru exporturile din trei porturi din Ucraina.

Până în prezent, au fost expediate aproximativ 11,1 milioane de tone de produse agricole, inclusiv 4,5 milioane de tone de porumb.

Cantitățile de grâu exportate au ajuns la 3,2 milioane de tone, adică 29% din total. Printre alte mărfuri care au părăsit după încheierea acordului porturile ucrainene la Marea Neagră se numără rapița, uleiul de floarea-soarelui, făina de floarea-soarelui și orzul.

CUM AR PUTEA FI MODIFICAT ACORDUL?

Prelungirea de 120 de zile este mai mică decât cea de un an solicitată atât de ONU, cât și de Ucraina.

Kievul a încercat separat să obțină extinderea acordului pentru a include mai multe porturi, deși acest lucru nu a fost încheiat în această etapă.

Cele trei porturi implicate în acord - Odesa, Ciornomorsk și Pivdenni - au o capacitate combinată de a asigura exportul pentru aproximativ trei milioane de tone pe lună.

Ucraina dorea să includă în acord și porturile din regiunea sudică Nikolaev, de unde proveneau 35% din exporturile de alimente ucrainene înainte de invazia Rusiei.

NIkolaev era al doilea terminal de cereale din Ucraina, conform datelor privind transporturile din 2021, astfel că adăugarea sa pe lista porturilor ar permite expedierea unui volum mult mai mare de cereale și semințe oleaginoase.

Ucraina voia, de asemenea, să obțină un regim de inspecție simplificat.

Rusia spusese înainte de reluarea negocierilor că consimțământul său pentru prelungirea acordului privind cerealele din Marea Neagră depindea de sprijinul pentru propriile sale exporturi de cereale și îngrășăminte. Rusia este un important producător agricol și cel mai mare exportator de grâu din lume.

Rusia ar fi vrut ca Occidentul să reducă restricțiile impuse creditorului agricol de stat Rosselkhozbank, o măsură care ar trebui să faciliteze creșterea exporturilor rusești.

Ministerul rus de Externe a confirmat prelungirea cu 120 de zile a termenului de prelungire, fără nicio modificare a acordului actual. Acesta a adăugat că Moscova a presupus că preocupările sale cu privire la condiții mai ușoare pentru exporturile sale de cereale și îngrășăminte vor fi luate în considerare pe deplin în perioada următoare.

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, unul dintre mediatorii esențiali la încheierea acordului, a declarat că exporturile de cereale rusești ar putea fi procesate și transformate în făină în Turcia pentru ca, mai apoi, să fie expediate în Africa pentru a contribui la reducerea penuriei de alimente din acest continent.

CE EFECTE A AVUT ACORDUL ÎN ATENUAREA CRIZEI ALIMENTARE GLOBALE?

Scăderea livrărilor din partea principalului exportator, Ucraina, a jucat un rol în criza mondială a prețurilor alimentelor din acest an, dar există și alți factori importanți.

Printre aceștia se numără pandemia COVID-19 și șocurile climatice care continuă să pună în dificultate producția agricolă, mai ales seceta înregistrată în Argentina și Statele Unite în ultimele luni.

Coridorul de trafic comercial pe Marea Neagră a dus la o redresare parțială a livrărilor din Ucraina, dar acestea rămân cu mult sub nivelurile de dinaintea invaziei și nu-și vor reveni în viitorul apropiat.

Transportul cerealelor de la silozuri, la porturi ucrainene rămâne dificil și costisitor, iar agricultorii ucraineni au redus însămânțările de culturi, cum ar fi grâul, după ce, în multe cazuri, au vândut recoltele de anul trecut în pierdere, prețurile interne rămânând foarte scăzute.

A DUS ACORDUL LA SCĂDEREA PREȚURILOR GLOBALE LA GRÂU?

Prețul grâului la Chicago Board of Trade a crescut brusc în urma invaziei Rusiei din 24 februarie în Ucraina, dar acum se situează în jurul nivelului de dinaintea conflictului.

Capacitatea Ucrainei de a exporta milioane de tone de grâu pe Marea Neagră a fost un element care a determinat scăderea prețurilor. Printre alți factori se numără și recolta-record din Rusia, principalul exportator din acest an, perspectivele economice globale sumbre și un dolar puternic.

Dar prețurile pentru produsele pe bază de grâu, cum ar fi pâinea și pastele făinoase, rămân cu mult peste nivelurile de dinainte de invazie în multe țări în curs de dezvoltare, în ciuda scăderii cotațiilor futures de la Chicago, din cauza monedelor locale slabe și a prețurilor mai mari la energie, care au crescut costurile, cum ar fi cele de transport și ambalare.

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU MINELE MARINE?

Rusia și Ucraina se acuză reciproc că au plantat numeroasele mine navale în derivă acum pe Marea Neagră. Minele reprezintă o amenințare semnificativă și au fost citate ca fiind singurul lucru de care se temea echipajul de pe nava Razoni, sub pavilion Sierra Leone, prima navă care a trecut prin acest coridor la 1 august.

Unul dintre motivele pentru care Kremlinul anunțase anterior că nu mai vrea o prelungire a acestui acord a fost că minele marine și culoarul aerian aferent traseului navelor ar pune în pericol flota militară a Rusiei din Marea Neagră.

e de altă parte, minele s-au îndepărtat mult de apele costiere ale Ucrainei, echipele de scafandri militari din România, Bulgaria și Turcia dezamorsând unele care au ajuns în apele lor.

Ar putea dura luni de zile pentru a le îndepărta și nu a existat suficient timp pentru a face acest lucru înainte de intrarea în vigoare a pactului cu cereale.

CUM RĂMÂNE CU ASIGURAREA?

Centrul comun de coordonare cu sediul la Istanbul unde este moitorizată respectarea acordului este format din oficiali turci, ruși, ucraineni și ai ONU. Centrul a publicat în luna august procedurile privind tranzitul canalului maritim, pentru a reduce îngrijorarea asiguratorilor și a proprietarilor de nave.

Asigurătorii au declarat inițial că sunt dispuși să ofere acoperire, dacă există aranjamente pentru ca navele să fie escortate de marina internațională și dacă este adoptată o strategie clară pentru contracararea minelor marine.

De atunci, aceștia au creat clauze pentru furnizarea de acoperire, inclusiv clauze care prevăd că navele trebuie să rămână în interiorul coridorului atunci când tranzitează sau riscă să își invalideze polițele.

În urma acordului din 22 iulie, asigurătorul Ascot de la Lloyd's of London și brokerul Marsh au înființat o poliță de asigurare maritimă de marfă și de război pentru cereale și produse alimentare care pleacă din porturile ucrainene din Marea Neagră, cu o acoperire de 50 de milioane de dolari pe călătorie.

Cu toate acestea, costul asigurării globale pentru navele care navighează în porturile ucrainene va râmâne, după toate probabilitățile, ridicat.

CUM RĂMÂNE CU ECHIPAJELE?

În septembrie, Ucraina a adoptat un decret care le permite navigatorilor să părăsească țara, în ciuda restricțiilor impuse pe timp de război, o măsură menită să elibereze forță de muncă vitală atât pentru exporturile de cereale ucrainene, cât și pentru industria maritimă globală mai largă.

La începutul conflictului, în porturile ucrainene erau blocați aproximativ 2 000 de navigatori din întreaga lume. Asociația International Chamber of Shipping a estimat că această cifră a scăzut la aproximativ 346 de marinari la data de 27 octombrie.

XS
SM
MD
LG