Linkuri accesibilitate

Mercenarii Vagner își caută camarazi pentru războiul din Ucraina în pușcăriile siberiene


Deținuți din colonia penitenciară de maximă securitate nr. 3 din Barnaul, Rusia.
Deținuți din colonia penitenciară de maximă securitate nr. 3 din Barnaul, Rusia.

Autoritățile ruse speră să-și refacă efectivele epuizate de războiul din Ucraina înrolând pușcăriași din închisori. Grupul Vagner conduce acest efort și, în unele cazuri, se pare că deținuții sunt forțați, prin tortură și amenințări, să se înroleze. 

Un bărbat cu uniformă militară, cagulă și însemnele forțelor speciale a apărut în Colonia penitenciară nr. 29 din regiunea minieră rusă Kemerovo, pe 3 octombrie.

În timpul inspecției din acea seară, cu câteva sute de deținuți aliniați într-una dintre curțile exterioare ale închisorii, militarul anonim a făcut o ofertă publică: „Înscrieți-vă pentru o excursie în Ucraina", a relatat un deținut care a vorbit prin telefon cu Siberia Realities, o unitate regională a Serviciului rus al RFE/RL.

Aproximativ 200 de oameni au spus că sunt interesați de ofertă, povestește deținutul, care a participat și chiar a făcut o înregistrare video a întâlnirii, dar a cerut să rămână anonim, temându-se să nu fie pedepsit de conducerea închisorii.

Până la sfârșitul lunii, însă, interesul a scăzut, a adăugat deținutul. Atunci au apărut recrutori de la faimoasa companie privată de mercenari Vagner.

„Pe 26 octombrie au întrerupt comunicațiile, așa cum fac mereu când vin Vagnerii”, a spus el, referindu-se la autoritățile penitenciare. „Antenele de bruiaj au fost puse în funcțiune, așa că nimeni nu a putut comunica cu exteriorul în acele zile".

„Și au început să difuzeze filme despre Vagner”, a spus el. Unul dintre ele se numea Fiara din iad.

Recruți ruși urcă într-un autobuz în apropierea unui centru de recrutare militară din Krasnodar, Rusia, la 25 septembrie.
Recruți ruși urcă într-un autobuz în apropierea unui centru de recrutare militară din Krasnodar, Rusia, la 25 septembrie.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei se află într-o nouă și incertă fază, iar autoritățile ruse sunt nevoite să apeleze la vasta rețea penitenciară din țară pentru a reface unitățile epuizate de cele aproape nouă luni de conflict sângeros.

Mobilizarea rezervelor militare, anunțată de Vladimir Putin pe 21 septembrie, presupunea înrolarea a 300.000 de oameni care să fie trimiși în luptă sau pe poziții de sprijin pentru trupele din Ucraina. Se estimează că mii de oameni au fost deja masați pe linia frontului: în regiunea Herson, unde trupele rusești s-au retras rușinos la începutul acestei luni, și în Donbas, unde luptele se intensifică.

Nu se știe cu precizie câți dintre soldații ruși au căzut în luptele declanșate odată cu invazia din 24 februarie. Cu toate acestea, oficialii occidentali estimează că au fost uciși sau răniți între 80.000 și 90.000 de oameni.

Pe lângă mobilizare, oficialii au apelat și la metode mai puțin tradiționale pentru a consolida efectivele de militari. Ei au relaxat limitele de vârstă și au renunțat la multe din cerințele fizice pentru soldații nou mobilizați, prevăzând, pe de altă parte, și recrutarea directă de noi voluntari.

Și, cel puțin din iulie, acest efort a presupus recrutări masive în rândul celor aproximativ 470.000 de deținuți aflați în custodia Serviciului Federal de Penitenciare.

În fruntea acestui efort se află Grupul Vagner, compania privată deținută de Evgheni Prigojin, om de afaceri legat de Kremlin. Devine tot mai clar că mercenarii Companiei Vagner au fost implicați în crime de război din țări precum Siria, Libia și Republica Centrafricană.

„Cel mai înalt nivel de conștiință”

Informațiile că Vagner recrutează deținuți din închisori au apărut pentru prima dată în zona Sankt Petersburg, în cursul verii. Fondatorul Companiei Vagner, Evgheni Prigojin, a negat aceste informații și a cerut o anchetă penală asupra agenției de presă Fontanka, care a relatat prima dată despre acest efort.

Într-o înregistrare video care a devenit viral în Rusia aproximativ o lună mai târziu, Prigojin este văzut vorbindu-le deținuților dintr-o închisoare din regiunea Mari El, de pe Volga. Prigojin le promitea deținuților eliberarea timpurie din închisoare în schimbul executării unui stagiu de luptă de șase luni în Ucraina.

În cele două luni care au trecut de atunci, au apărut mai multe relatări din întreaga Rusie care probează faptul că deținuții din închisori au trimiși în prima linie a frontului - în unele cazuri, murind în număr mai mare decât forțele regulate rusești sau mercenarii profesioniști instruiți.

Anterior, site-ul de știri de investigație The Insider a analizat anunțurile de deces care au fost trimise în septembrie și octombrie de către directorii Vagner rudelor și supraviețuitorilor deținuților care au murit luptând în Ucraina. The Insider a contabilizat peste 500 de morți.

Între timp, în aceleași două luni, populația totală a închisorilor de bărbați din țară a scăzut cu 23 000 de persoane, potrivit site-ului de știri Mediazona, specializat în domeniile detenției și justiției din Rusia. Site-ul a precizat că această scădere nu are precedent în trecutul recent și se datorează probabil numărului de deținuți care au fost înrolați de Vagner.

Olga Romanova, o activistă care conduce o organizație pentru drepturile deținuților numită Rusia din spatele gratiilor, a estimat că s-ar putea ca până la 50.000 de deținuți să fi fost recrutați pentru a lupta în Ucraina.

Un prizonier trece pe lângă gardul împrejmuitor al coloniei corecționale de maximă securitate din satul Shara-Gorokhon, districtul Karymsky.
Un prizonier trece pe lângă gardul împrejmuitor al coloniei corecționale de maximă securitate din satul Shara-Gorokhon, districtul Karymsky.

Potrivit activiștilor pentru drepturile omului și surselor din penitenciare, numai în luna noiembrie recrutorii Vagner au vizitat unități din cel puțin șase regiuni din Siberia și Orientul Îndepărtat. S-ar fi înrolat câteva sute de deținuți, în principal cei care ispășesc pedepse mai lungi în unități de maximă securitate.

Întrebat la începutul acestei luni de reporteri despre efortul de recrutare al Vagner, compania lui Prigojin a emis o declarație în care îl citează pe acesta comparând prizonierii cu membrii elitei.

„Cred că deținuții au cel mai înalt nivel de conștiință, mult mai înalt decât elita rusă", a scris pe Telegram în 11 noiembrie, Prigojin, care, în ultima vreme, a criticat dur Ministerul Apărării și este considerat ca adversar al cercurilor politice mai liberale din establishmentul Rusiei. „Pentru că prizonierii sunt oameni obișnuiți să tragă din greu și care, la un moment dat, au fost ghinioniști în viață - de aceea au răspuns atât de masiv ca voluntari".

„Sunt bătuți crunt, nu mai pot merge singuri”

La Colonia penitenciară nr. 29 din Kemerovo, aproximativ 100 de deținuți au sfârșit prin a accepta ofertele făcute de o delegație de mercenari Vagner care a sosit pe 26 octombrie, a spus deținutul care a vorbit pentru Siberia.realități.

Condițiile de angajare: amnistie totală pentru infracțiunile comise și un salariu lunar de 100.000 de ruble (1640 de dolari), spunea deținutul - un salariu mai bun decât media pentru Kemerovo, o regiune minieră și industrială din Siberia, aflată într-o depresiune economică profundă.

Și, reflectând relaxarea condițiilor de înrolare pentru soldații care nu sunt încarcerați, recrutorii Vagner au acceptat și voluntari cu vârsta de peste 50 de ani, precum și pe cei care suferă de HIV sau hepatită.

Efortul de recrutare în închisoare a fost, în mare parte, învăluit în secret, ceea ce a alarmat rudele care se tem că soții sau fiii lor încarcerați nu înțeleg pe deplin ce contract semnează.

La o altă unitate din regiunea Kemerovo, Colonia corecțională nr. 37, unii deținuți spun că au fost legați de calorifere fierbinți și ținuți acolo ore întregi, pentru a fi convinși să se înroleze în compania de mercenari. Potrivit estimărilor făcute de rude, peste 100 de deținuți au părăsit unitatea la jumătatea lunii noiembrie, aparent pentru a se antrena înainte de a fi trimiși în zonele de conflict.

„Cei care au refuzat s-au întors acum [în închisoare], dar au fost bătuți crunt; nu pot merge singuri", a declarat soția unui deținut care a cerut, de asemenea, ca numele său să fie folosit. „Nu ne lasă să îi vedem. Nu ne lasă nici măcar să vorbim cu ei”.

O altă femeie, Anna, spune că. din 5 noiembrie, a pierdut legătura cu soțul ei, Artiom, care își ispășește, de asemenea, pedeapsa la nr. 37. Ea a început să scrie scrisori către autoritățile din penitenciar, cerând răspunsuri. „Apoi, un bărbat m-a sunat de la un număr necunoscut. Mi-a spus că a fost coleg de celulă cu soțul meu; a spus că Artiom ar fi fost forțat să semneze un acord ca să meargă la război. L-au dus cu un avion militar", a spus ea. „Mi-a spus că l-au torturat pe [Artyom] cu un pistol cu electroșocuri și turnând apă peste un prosop pus pe față. Sunt sigură că soțul meu nu s-ar fi oferit niciodată voluntar pentru așa ceva. Îi mai rămăseseră patru ani de ispășit! Ce fel de război este acesta?”

La începutul acestei luni, site-ul de știri regionale Taiga.Info relata că deținuții de la Colonia corecțională nr. 37 au fost bătuți și torturați, pentru a fi determinați să se alăture grupării Vagner.

Ultima dată când Svetlana, o femeie din orașul siberian Krasnoiarsk, situat la 600 de kilometri est de Kemerovo, l-a văzut sau a primit vești de la fiul ei în vârstă de 38 de ani, care ispășește în Colonia penitenciară nr. 5 de la periferia orașului o pedeapsă de cinci ani pentru trafic de droguri, a fost la sfârșitul lunii octombrie.

În mod obișnuit, a spus ea, ea și fiul ei țineau legătura în mod regulat prin mesaje-text. Pe 9 noiembrie, Svetlana, care a cerut să nu-i fie folosit numele de familie din motive de securitate, a declarat că s-a întâlnit cu un gardian al închisorii care i-a spus că fiul ei a fost trimis să lupte în Ucraina - angajat de Vagner.

O zi mai târziu, fiul ei a sunat de la un număr necunoscut și a confirmat că s-a înscris pentru a se alătura grupului Vagner. El fusese transferat într-o nouă unitate din apropierea graniței cu Ucraina. Svetlana este extrem de supărată. „Pe ce bază au fost lăsați recrutorii să intre în închisoare și cum de le-au permis accesul la deținuți? Și în baza căror legi i-au eliberat pe prizonieri? Nu este specificat nicăieri în lege", a declarat ea pentru Siberia.realități. „De ce nu am fost anunțată?”

Un alt deținut din Colonia penitenciară nr. 33, din regiunea Primorie, aflată pe coasta Pacificului, a declarat că nenumărați deținuți de la el din colonie au semnat pentru a se alătura lui Vagner.

Deținuții de la Colonia corecțională nr. 8 din regiunea Novosibirsk
Deținuții de la Colonia corecțională nr. 8 din regiunea Novosibirsk

Activiștii pentru drepturile omului susțin că, începând cu 14 noiembrie, recrutorii Vagner au vizitat două centre de maximă securitate din regiunea nordică Iakuția, la sud de capitala regională Iakuțk.

Potrivit unui activist iakut care a vorbit sub rezerva anonimatului, aproximativ 200 de persoane s-au oferit voluntare. Activistul a mai spus că unii deținuți s-au plâns că au fost amenințați că li se vor prelungi pedepsele, dacă vor refuza să se ofere voluntari.

Și după cum se pare, efortul de recrutare al lui Vagner a întâmpinat ceva rezistență într-un singur loc: pe 3 noiembrie, rudele deținuților din Colonia penitenciară nr. 14, din regiunea siberiană Novosibirsk, au organizat un protest în fața unității, cerând acces la deținuții care au fost de acord să se alăture luptei lui Vagner.

Scris de Mike Eckel pe baza reportajului realizat de RFE/RL pentru Siberia.Realities. Current Time a contribuit la acest reportaj.

XS
SM
MD
LG