Linkuri accesibilitate

„Așteptări moderate”. Chișinăul propune Tiraspolului cinci scenarii ce vizează Centrala de la Cuciurgan


Viceprim-ministrul pentru Reintegrare Oleg Serebrian la negocierile în format „1+1” de la Chișinău, 2 decembrie 2022.
Viceprim-ministrul pentru Reintegrare Oleg Serebrian la negocierile în format „1+1” de la Chișinău, 2 decembrie 2022.

Chișinăul a propus Tiraspolului cinci scenarii pentru a rezolva problema alimentării cu energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan a malului drept al Nistrului. Totuși, participanții la procesul de negocieri spun că nu au ajuns la rezultate concrete în timpul discuțiilor de la Chișinău.

Este poziția anunțată atât de șeful delegației moldovenești Oleg Serebrian, cât și de Vitali Ignatiev, negociatorul-șef de la Tiraspol. Părțile au mai declarat că sunt pregătite „să avanseze și să ia decizii constructive”, dar nu este clar dacă întâlnirile viitoare vor duce la rezultate concrete.

Comentând rezultatele discuțiilor, Vitali Ignatiev a declarat că părțile nu au reușit să ia nicio decizie concretă și s-a decis organizarea unei noi întâlniri la Tiraspol, până la sfârșitul acestei luni. Serebrian a susținut ideea, precizând că până la sfârșitul anului expiră o serie de acorduri între Chișinău și Tiraspol, care ar trebui prelungite.

Furnizarea de energie electrică malului drept

Ignatiev a refuzat să comenteze acest subiect. Oleg Serebrian a declarat că Chișinăul a propus omologilor săi mai multe opțiuni care prevăd producerea de către Centrala de la Cuciurgan a energiei electrice pentru malul drept. „Am discutat 5 scenarii pe care le-am propus. Acestea sunt optime atât ca preț, cât și ca volum, dar acest lucru necesită discuții suplimentare”, a spus Serebrian, adăugând că așteptările sale sunt „moderate”.

Libertatea de circulație și drepturile omului

Chișinăul și Tiraspolul au abordat, de asemenea, aspecte legate de libertatea de circulație. Serebrian a menționat că posturile de control înființate de Tiraspol sunt ilegale și a cerut autorităților de pe malul stâng să acționeze în același mod ca și autoritățile de pe malul drept care : nu exercită control suplimentar și nu obligă oamenii să se supună unui control suplimentar.

Problema importului de medicamente a fost, de asemenea, inclusă pe ordinea de zi. Ignatiev a spus că Tiraspolul are un model „foarte simplu” pentru rezolvarea problemei importului de medicamente în regiune, pe care partea moldovenească ar trebui să îl adopte. Serebrian a declarat că Chișinăul nu va accepta un registru separat de medicamente, care este oferit de Tiraspol, dar a menționat că autoritățile locale sunt pregătite să facă totul pentru a crea un singur spațiu medical.

Negociatorii nu au planificat să discute problema lui Viktor Pleșcanov, care este închis la Tiraspol timp de aproape șase luni pentru poziția sa anti-războiului din Ucraina. Recent, el ar fi încercat să se sinucidă. Oleg Serebrean a menționat că Chișinăul a cerut asistență OSCE în această privință și a adăugat că Tiraspolul a refuzat să comenteze situația, menționând doar că totul este în ordine cu Pleșcanov.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG