Linkuri accesibilitate

Interviu | Secretarul general al OSCE: „Discuțiile dintre Chișinău și Tiraspol au devenit și mai importante”


Helga Maria Schmid, secretarul general al OSCE.
Helga Maria Schmid, secretarul general al OSCE.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, secretarul general al OSCE, Helga Maria Schmid, spune că, în ciuda războiului declanșat de o țară membră împotriva alteia, organizația sa „continuă să existe”, iar misiunea sa rămâne relevantă în zone ca Republica Moldova și regiunea transnistreană.

În interviul în scris, Helga Maria Schmid spune că Misiunea OSCE în R. Moldova a facilitat mai multe întâlniri între negociatorii-șefi de la Chișinău și Tiraspol într-o perioadă tensionată din cauza invaziei rusești din Ucraina.

„Acest lucru este esențial pentru stabilitate și suntem singura organizație internațională implicată în aceasta”, a spus Schmid.

Până astăzi, au avut loc opt asemenea întâlniri, iar pe 2 decembrie, vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, se întâlnește din nou cu negociatorul-șef de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, la sediul din Chișinău al misiunii OSCE.

Helga Maria Schmid a acordat Europei Libere interviul în urma participării sale la reuniunea de la Paris a Platformei de Suport pentru Moldova, unde OSCE, de asemenea, a făcut promisiuni de sprijin, dar și înaintea ministerialei OSCE din 1-2 decembrie la Łódź, în Polonia.

Principalele puncte atinse în interviu:

  • Rolul OSCE în medierea contactelor 1+1 între Chișinău și Tiraspol
  • Propunerile OSCE la reuniunea Platformei de Suport pentru Moldova.
  • Supraviețuirea OSCE în contextul războiului din Ucraina
  • Blocarea bugetului OSCE pe 2022 de către Rusia

Europa Liberă: La 21 noiembrie, ați participat la reuniunea de la Paris a Platformei de Suport pentru Moldova. Întâlnirea a avut loc în contextul în care Moldova se confruntă cu provocări energetice, economice și umanitare majore pe fondul războiului purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. Participanții la întâlnire s-au angajat să acorde mai mult ajutor financiar și de altă natură Republicii Moldova pentru a depăși cu bine iarna. Ce rol poate juca OSCE în acest efort internațional de sprijinire a Moldovei?

Helga Maria Schmid: Moldova a fost direct afectată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Zeci de mii de ucraineni s-au refugiat în Moldova, sprijiniți de generozitatea incredibilă a cetățenilor săi. Spațiul aerian al Republicii Moldova a fost încălcat, iar recentele atacuri aeriene asupra infrastructurii energetice a Ucrainei au lăsat mii de oameni fără electricitate (și în Moldova).

Aș dori să felicit guvernul Republicii Moldova pentru toate eforturile depuse pentru a face față la cele mai urgente provocări. Și lucrăm cot la cot cu ei, în sprijinul cetățenilor moldoveni.

Moldova se confruntă cu riscuri crescute de trafic de persoane, deoarece oamenii caută refugiu din calea războiului din Ucraina, în special femeile și copiii. Pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili, OSCE depune eforturi pentru a consolida răspunsul Republicii Moldova în domeniul combaterii traficului de persoane, atât pe teren, cât și prin colaborarea cu lucrătorii din domeniul combaterii traficului de persoane și cu Parlamentul. În cooperare cu (compania) Thomson Reuters, am lansat campania „Fii în siguranță”. Aceasta informează refugiații ucraineni cu privire la modalitățile de reducere a riscului de a deveni victime ale traficului de persoane și contribuim astfel la consolidarea capacităților personalului de frontieră și a primilor respondenți în ceea ce privește identificarea victimelor.

În plus, sprijinim organismele guvernamentale din Moldova în combaterea corupției, în special prin reforme interne importante, care ocupă un loc de frunte pe agenda guvernului.

În cadrul reuniunii de la Paris a Platformei de Suport pentru Moldova, am anunțat un proiect cuprinzător în acest sens. Vom sprijini autoritățile naționale în prevenirea, investigarea și urmărirea penală a corupției. De asemenea, sunt puse în aplicare proiecte ale OSCE de consolidare a securității frontierelor, de combatere a violenței bazate pe gen și de sprijinire a gestionării apei în bazinul Nistrului, doar pentru a da câteva exemple.

Europa Liberă: După invazia rusă din Ucraina, regiunea separatistă Transnistria a Moldovei a fost foarte mult în centrul atenției ca scena unei potențiale operațiuni de „pavilion fals”, provocatoare, pentru a o atrage, și, eventual, a atrage Moldova toată în războiul din Ucraina. Sunteți îngrijorată că s-ar putea întâmpla în continuare așa ceva? Ce face OSCE pentru a preveni o astfel de escaladare și pentru a facilita o soluție a „conflictului înghețat” din Moldova?

Helga Maria Schmid: Începând cu 24 februarie (începutul invaziei din Ucraina), ne confruntăm cu provocări fără egal la adresa securității europene – iar acest lucru afectează și OSCE. Cu toate acestea, sunt mândră să spun că OSCE continuă să existe, pentru oameni.

Cel mai important aspect în acest moment este de a contribui la reducerea tensiunilor și la menținerea dialogului critic între părți. Misiunea OSCE în Moldova își continuă activitatea periodică de monitorizare și facilitare. Misiunea noastră și-a sporit chiar prezența pe ambele maluri ale Nistrului, iar echipele noastre de monitorizare efectuează mai multe vizite decât în trecut în Zona de Securitate.

În plus, există și formatul 5+2, care este o platformă diplomatică de dialog care include Moldova, Transnistria, OSCE, Federația Rusă, Ucraina, Statele Unite și Uniunea Europeană. Chiar dacă acest format este în prezent suspendat, discuțiile regulate și directe dintre Chișinău și Tiraspol au devenit și mai importante.

Acesta este motivul pentru care misiunea OSCE a facilitat mai multe întâlniri între negociatorii-șefi de la Chișinău și Tiraspol – până în prezent opt întâlniri în 2022. Acest lucru este esențial pentru stabilitate și suntem singura organizație internațională implicată în aceasta.

Europa Liberă: OSCE se confruntă cu o criză proprie, unul dintre statele membre, Federația Rusă, atacând un altul - Ucraina. O reuniune anuală a miniștrilor de externe ai OSCE (cel de-al 29-lea Consiliu Ministerial al OSCE) va avea loc la Łódź, Polonia, la începutul lunii decembrie. Dar Polonia a spus deja că nu îi va permite lui Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, să se alăture. Cum ați descrie provocările cu care se confruntă astăzi OSCE, sunt de acord membrii cu privire la măcar vreo problemă legată de securitate și cooperare în Europa?

Helga Maria Schmid: Războiul împotriva Ucrainei este o încălcare a fiecărui principiu al organizației noastre. Dar chiar și astăzi, când bazele stabilității noastre sunt puse la încercare, ne continuăm activitatea și sprijinim Ucraina și țările vecine care sunt afectate de acest război nejustificat și neprovocat.

Obiectivul este de a stimula reziliența la schimbările climatice a infrastructurii energetice...

Schimbările climatice au un impact din ce în ce mai mare asupra sectorului energetic. Moldova este una dintre cele cinci țări-pilot cărora le vom oferi cunoștințele, datele climatice și instruirea pentru a contribui la atenuarea acestui fenomen. Obiectivul este de a stimula reziliența la schimbările climatice a infrastructurii energetice și de a planifica o integrare fără probleme a energiei din surse regenerabile variabile.

De asemenea, contribuim la aducerea tuturor la masa discuțiilor, în special a femeilor care lucrează în pace și securitate. Aceasta este o prioritate cheie pentru OSCE și pentru mine personal. Femeile își au locul la masa negocierilor și suntem deschizători de drumuri în această privință.

Un exemplu foarte practic este recent un atelier de negocieri avansate susținut de OSCE în Austria, la care au participat femei atât din Chișinău, cât și din Tiraspol. Aceasta este o inițiativă excelentă pentru a asigura participarea femeilor la procesul de soluționare și pentru a consolida încrederea femeilor, prin cunoaștere reciprocă.

Sunt multe alte lucruri pe care le facem în sprijinul guvernelor și al oamenilor pe care îi deservesc guvernele lor. Și cred că astăzi, această activitate este mai urgentă și mai importantă ca niciodată.

Europa Liberă: Federația Rusă a blocat adoptarea bugetului OSCE pentru 2022. Cum reușește OSCE să funcționeze și cât de mult poate face fără un buget aprobat?

Helga Maria Schmid: Având în vedere că un stat participant duce un război împotriva celuilalt, ajungerea la un consens este mai dificilă ca niciodată. Este evident că acest lucru are un impact direct asupra modului în care organizația noastră operează pe mai multe niveluri diferite.

Securitatea este mai mult decât aspectele politice și militare...

Munca noastră continuă, nu în ultimul rând pe teren, prin cele douăsprezece operațiuni de teren pe care le avem în Europa de Sud-Est, Moldova și Asia Centrală. Acestea continuă să colaboreze cu autoritățile locale cu privire la o serie de aspecte, de la consolidarea educației, a toleranței și a nediscriminării, la combaterea traficului ilicit de arme de calibru mic și armament ușor și la formarea serviciilor de frontieră. Avem, de asemenea, organisme specializate dedicate problemelor specifice, care lucrează în cadrul OSCE - de la amenințări transnaționale la afaceri economice și de mediu. Doar analizând statisticile, în 2022 suntem implicați în 187 de proiecte cu un buget de aproximativ 275 de milioane de euro.

În Moldova ne implicăm printr-o serie de proiecte, pe lângă ceea ce am menționat deja. Ajutăm și în lupta împotriva violenței bazate pe gen. Susținem gospodărirea apelor în bazinul Nistrului. Facem acest lucru deoarece securitatea este mai mult decât aspectele politice și militare, trebuie să țină seama și de aspectele economice, de mediu și umane. Facem toate acestea în ciuda situației bugetare, mână în mână cu administrațiile locale.

Europa Liberă:OSCE s-a confruntat în trecut cu critici pentru că nu a fost suficient de dură cu Rusia (care este membră). A fost adevărat și, dacă da, s-a schimbat acum odată cu războiul din Ucraina?

Helga Maria Schmid: Organizația noastră a fost întotdeauna despre dialog și cooperare. Oricare ar fi provocările, continuăm dialogul. Iar luarea deciziilor în mod colectiv a fost întotdeauna punctul nostru forte și o parte din ADN-ul nostru. Am avut poziții polarizate pe agenda OSCE în ultimii ani, dar am găsit modalități de a reclădi încrederea și de a ne reangaja în eforturile comune de consolidare a securității în regiunea noastră.

Alături de președinte și de statele participante, am lucrat neobosit în săptămânile premergătoare (invaziei rusești de la) 24 februarie. Au existat negocieri non-stop, atât formale, cât și informale. Am folosit toate instrumentele de care dispunem pentru a preveni cel mai mare război din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial, dar aceste eforturi au fost dependente de bunăvoință. Rusia a ales forța în locul dialogului. După cum a subliniat (ministrul de externe al Poloniei Zbigniew) Rau, președintele în exercițiu al OSCE, niciun instrument sau format nu poate fi eficient atunci când un stat participant este hotărât să distrugă.

Chiar dacă războiul împotriva Ucrainei umbrește situația de securitate din regiunea OSCE cu consecințe profunde pentru securitatea noastră comună, OSCE rămâne angajată în Ucraina. Și continuăm să desfășurăm activități importante în Europa de Sud-Est, Asia Centrală și Caucaz în serviciul păcii și securității.

XS
SM
MD
LG