Moldova va primi peste 100 de milioane de euro în ajutoare internaționale noi pentru a face față consecințelor războiului din Ucraina, a anunțat luni 21 noiembrie Emmanuel Macron, la Paris, unde 45 de țări și instituții, reprezentând în special Uniunea Europeană și Statele Unite, s-au întâlnit pentru a-și spori și consolida sprijinul promis Republicii Moldova, în timp ce temerile că țara va fi destabilizată de conflictul din Ucraina se intensifică.
„Pentru a răspunde nevoilor imediate, am decis să mobilizăm un nou pachet excepțional de peste 100 de milioane de euro”, a declarat președintele francez în cadrul unei conferințe de presă ținute împreună cu omoloaga sa Maia Sandu, la finalul celei de-a 3-a Conferințe ministeriale în sprijinul Moldovei.
Din acest nou pachet financiar, zece milioane de euro vor fi alocate până la sfârșitul anului sub formă de granturi pe lângă Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), Programului Alimentar Mondial (PAM) și UNICEF, a precizat Macron.
La fel, astăzi Marea Britanie a anunțat o contribuție umanitară – inclusiv 29,45 milioane lire sterline la nivel regional și 10,8 milioane lire sterline direct către Moldova – pentru a-i ajuta pe refugiații afectați de criză și familiile lor gazdă din Republica Moldova
La începutul anului 2023, în spitalele din Moldova vor fi livrate generatoare de mare putere. Agenția Franceză de Dezvoltare (AFD) va aloca pe deasupra Moldovei 90 de milioane de euro în perioada 2023-2024.
Implicarea Franței în stabilizarea și consolidarea spațiului post-sovietic nu a început cu Emmanuel Macron. Memoria diplomatică păstrează încă încercările de mediere ale lui Nicolas Sarkozy, în 2008, între Georgia și Rusia.
„Ne confruntăm cu o criză energetică dramatică”, a subliniat Maia Sandu în cadrul aceleiași conferințe de presă, subliniind o rată a inflației fără precedent de 35%.
„Ne pregătim pentru o iarnă deosebit de grea. (...) Acest război pune în pericol alimentarea cu energie electrică și alimentarea cu gaz”, a adăugat președinta Republicii Moldova.
„Mulți moldoveni nu își vor putea plăti facturile în această iarnă dacă nu intervine guvernul”, a spus ea.
„Platforma internațională de sprijin pentru Moldova” a fost lansată la inițiativa Germaniei, Franței și României. Au avut loc deja două ediții, prima la Berlin în martie anul acesta, a doua la București în iulie.
Șefa diplomației franceze Catherine Colonna a coprezidat această conferință a Platformei de Sprijin pentru Moldova, alături de omologii săi din Germania și România, Annalena Baerbock și Bogdan Aurescu, în prezența viceprim-ministrului și ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu.
Pe termen mai lung, Parisul va avea în vedere să plaseze Moldova pe calea reformelor și a aducerii ei la standarde europene în vederea aderării sale la UE, care, însă „va mai dura”, spun surse diplomatice.
Presa franceză subliniază că Maia Sandu a fost unul dintre principalii susținători ai planului pentru o Comunitate Politică Europeană, propus de Emmanuel Macron.