Pomparea de gaze către Republica Moldova a început sâmbătă la ora 13.00, prin gazoductul Iași-Ungheni, finalizat în iulie 2020. Este primul transport de gaze prin această rută alternativă care ar putea să asigure independența energetică a Moldovei de gazele rusești. Este vorba despre o cantitate programată de 1.023.266 mc.
„Compresorul funcționează normal. Transportul se efectuează în condiții tehnice normale. Nu au existat perturbări până la această oră”, a declarat pentru Europa Liberă Ion Sterian, directorul general al Transgaz care a confirmat informația.
În octombrie, Gazprom amenință că va tăia livrările de gaze naturale către Republica Moldova, în cazul în care Chișinăul nu plătea livrările de gaze, iar oficiali ai companiei ruse discutau chiar de rezilierea contractului.
România era în situația de a da Republicii Moldova cel mult cinci milioane de metri cubi de gaz pe zi declara premierul Nicolae Ciucă la momentul respectiv.
Surse din piață au mai declarat pentru Europa Liberă că tot sâmbătă au tranzitat către Republica Moldova, tot sâmbătă, alte 4,3 milioane de metri cubi prin gazoductul de la Orlovka Isaccea.
Folosirea gazoductului de la Iași Ungheni ar putea asigura independența energetică a Moldovei în condițiile în care prin acesta ar putea ajunge gaze din sud-estul Europei, inclusiv gaz lichefiat prin terminalele din Turcia sau Grecia.
80% din energia electrică vine tot din România
Energia electrică din Republica Moldova ajunge aici tot din România, după ce infrastructura de electricitate din Ucraina a fost bombardată sistematic de către ruși.
Ministrul de Externe al Moldovei, Nicu Popescu, a mulțumit României, într-un interviu acordat Europei Libere spunând că doar cu ajutor de la București Moldova se poate menține independentă geostrategic și energetic.