Linkuri accesibilitate

Taiwan sau Ucraina? Dezbatere în Statele Unite pe tema intereselor de securitate americane


Secretarului american de stat, Antony Blinken, i se cere să favorizeze furnizarea de armament Taiwanului în detrimentul Ucrainei
Secretarului american de stat, Antony Blinken, i se cere să favorizeze furnizarea de armament Taiwanului în detrimentul Ucrainei

Senatorul republican Josh Hawley i-a cerut secretarului de stat, Antony Blinken să ofere cu prioritate arme Taiwanului pentru a se apăra împotriva Chinei, decât Ucrainei, argumentând că o astfel decizie ar servi mai bine interesele de securitate americane.

A considera războiul din Ucraina o prioritate secundară, pentru că Rusia nu este văzută ca dușmanul numărul unu – în materie de capabilități și nivel de primejdie – nu este o opinie împărtășită de mulți, cel puțin în Senat, dar pentru că astfel de voci încep să se facă mai sonor auzite, ele nu pot fi neglijate.

Taiwan sau Ucraina? Dezbatere în Statele Unite pe tema intereselor de securitate americane
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:25 0:00
Link direct

La ele se adaugă, mai ales în Camera Reprezentanților, cei care cred că, în contextul crizei economice, Statele Unite nu-și pot permite ajutor de astfel de dimensiuni pentru Ucraina și alții care doresc să se verifice ce se întâmplă cu ajutorul, ca măsură de protecție împotriva corupției. Hawley crede că transferurile de arme americane în Ucraina ar diminua capacitatea de a preveni un război în Asia, în condițiile în care senatorul de Missouri anticipează că un atac împotriva Taiwanului ar putea fi pasul următor al Chinei. El a invocat chiar declarația lui Blinken, care a exprimat opinia că guvernul de la Beijing ar fi hotărât să obțină reunificarea într-un ritm accelerat.

Senatorul a spus că o agenție guvernamentală americană ar fi stabilit că livrările de arme către Ucraina le-ar fi încetinit pe cele către Taiwan. Josh Hawley a mai arătat într-o scrisoare trimisă lui Blinken că un argument al administrației Biden ar putea fi că cele două livrări nu au legătură una cu cealaltă, el argumentând că dacă atât Ucraina cât și Taiwan au nevoie de arme, ele ar trebui cu prioritate trimise către Taiwan. Senatorul crede că Statele Unite nu își pot permite să aștepte până când China încearcă să invadeze, pentru că obiectivul exporturilor de armament este tocmai să descurajeze o invazie.

Josh Hawley îl întreabă pe secretarul de stat și dacă aliații NATO nu pot oferi mai mult ajutor Ucrainei, pentru ca Statele Unite să se concentreze asupra Taivanului și contracarării influenței Chinei. Josh Hawley a votat împotriva unui proiect de lege bipartizan, care oferă ajutor suplimentar, Ucrainei. Dar sprijinul bipartizan pentru Ucraina se menține puternic.

XS
SM
MD
LG