Linkuri accesibilitate

„Steagurile lor sunt pătate de sânge”: Zelenski vrea ca sportivii ruși să fie izolați complet


Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski

Președintele ucrainean, Volodimyr Zelenski, a susținut cu tărie că nu trebuie să permită sportivilor ruși să participe la evenimente sportive internaționale, chiar și sub un steag neutru.

Volodimir Zelenski i-a spus președintelui Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Thomas Bach, într-o convorbire telefonică din 14 decembrie, că sportivii ruși ar trebui să fie supuși „unei izolări complete” pe scena internațională, în special la evenimentele sportive internaționale, inclusiv la Jocurile Olimpice de vară din 2024 de la Paris.

El spune că se opune demersurilor de a permite sportivilor din Rusia și Belarus să concureze, atât timp cât nu pot participa sub culorile sau steagurile țărilor lor.

Zelenski și-a întărit afirmațiile în discursul său nocturn invocând moartea unui băiat de 8 ani în Herson din cauza bombardamentelor rusești.

„Putem spune un singur lucru: este imposibil ca sportivii ruși să arboreze steagul alb sau orice alt steag neutru. Toate steagurile lor sunt pătate de sânge”, a declarat Zelenski.

Sportivilor ruși li s-a permis să concureze la Jocurile Olimpice de iarnă din acest an de la Beijing sub steagul Comitetului Olimpic Rus. A fost o sancțiune pentru încălcări ale regulilor privind dopingul și fusese stabilită cu mult înainte ca Rusia să lanseze războiul împotriva Ucrainei. Dar mulți sportivi din Rusia au purtat echipament în culorile steagului rusesc.

Spiritul olimpic exclude terorismul

De asemenea, Zelenski i-a spus lui Bach că principiile mișcării olimpice „cu siguranță nu includ cooperarea cu statele teroriste”, adăugând că a permite sportivilor ruși să concureze încurajează Moscova să le spună rușilor că lumea aprobă teroarea.

„Aceasta va fi prezentarea făcută de propaganda rusă, dacă Comitetul Olimpic Internațional le va permite sportivilor ruși să participe la evenimente sportive pe picior de egalitate cu ceilalți", a spus el.

Nu există o reacție oficială a Comitetului Olimpic și nici a lui Bach personal față de afirmațiile lui Zelenski.

Oficialii americani au declarat că unii delegați care au participat recent la un summit CIO erau interesați să găsească o modalitate prin care să li se permită sportivilor din Rusia și Belarus să participe la Jocurile Olimpice.

Echipele sportive din Rusia și Belarus au fost în mare măsură interzise pe arenele sportive internaționale de când Moscova a lansat invazia în Ucraina în februarie, deși unor sportivi ruși individuali, cum ar fi jucătorii de tenis, li s-a permis să participe la unele competiții.

XS
SM
MD
LG