Linkuri accesibilitate

ONG-uri de media cer autorităților să argumenteze public decizia de suspendare a licenței celor șase posturi TV


Manifestație la Chișinău de Ziua Libertății Presei, 3 mai 2018.
Manifestație la Chișinău de Ziua Libertății Presei, 3 mai 2018.

Mai multe ONG-uri de media cer autorităților să ofere public informații despre temeiurile care au stat la baza deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) de vineri, 16 decembrie, prin care a fost suspendată, pe durata stării de urgență, licența de emisie pentru șase televiziuni: Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 și Orhei TV.

Semnatarii declarației, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Media Guard, Asociația Presei Electronice, Centrul de Investigații Jurnalistice și RISE Moldova, susțin că măsura restrictivă a CSE „poate fi admisă în cazul existenței unor motive serioase, convingătoare, justificate și probate corespunzător”.

CSE și-a motivat decizia spunând că cele șase posturi de televiziune au dat dovadă de „lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina”. Suspendarea licenței a mai fost argumentată prin controlul pe care-l dețin persoanele sancționate internațional, fugarii Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, asupra unora dintre televiziuni,inclusiv faptul că aceste media au fost sancționate de Consiliul Audiovizualului (CA).

ONG-urile de media atestă însă „lipsa informației explicite, clare și detaliate ce ar confirma controlul exercitat asupra celor șase posturi de către o persoană inclusă în lista sancțiunilor internaționale”, adăugând că mai lipsește și informația exactă despre sancțiunile aplicate anterior de CA în privința fiecărui furnizor de servicii media vizat.

Semnatarii declarației mai notează că „recunosc necesitatea unor măsuri urgente pentru a asigura securitatea informațională a Republicii Moldova”, dar atrag atenția că măsurile restrictive trebuie să fie fundamentate „prin argumente convingătoare, probe certe și implementate într-o măsură în care să asigure excluderea dubiilor privind legalitatea și proporționalitatea ingerințelor.”

CA a argumentat suspendarea licenței celor șase posturi TV spunând că televiziunile respective au încălcat repetat Codul serviciilor media audiovizuale și au fost sancționate pentru lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, precum și pentru propagarea războiului și a agresiunii împotriva Ucrainei.

Liderul Partidului Șor, deputatul fugar Ilan Șor, a declarat că decizia CSE reprezintă „cel mai mare atentat la libertatea de exprimare”.

XS
SM
MD
LG