Linkuri accesibilitate

În loc de Comrat - Sankt Petersburg. Orașul din Găgăuzia nu va mai fi capitala culturală a CSI în 2023


Monumentul lui Lenin din centrul orașului Comrat, pe strada Lenin
Monumentul lui Lenin din centrul orașului Comrat, pe strada Lenin

În octombrie 2021, orașul Comrat începea pregătirile pentru a deveni capitala culturală a Comunității Statelor Independente (CSI) în 2023. Autoritățile locale au făcut un plan de manifestații culturale, însă, în decembrie curent, orașul din sudul R. Moldova a pierdut acest statut.

Pe 12 decembrie, orașul Sankt Petersburg a primit ștafeta capitalei culturale a CSI pentru 2023, chiar a doua zi după ce purtătorul de cuvânt al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a declarat că președinta R. Moldova, Maia Sandu, nu este așteptată la summit-ul CSI de la sfârșitul lunii decembrie.

Solicitat de Europa Liberă, serviciul de presă al Comitetului Executiv al CSI a precizat că ar fi primit o notă informativă din partea autorităților de la Chișinău, în care se spunea că R. Moldova nu-și poate asuma responsabilitățile legate de statutul de capitală culturală a CSI oferit Comratului.

„Într-un mod surprinzător, am primit o notă din partea R. Moldova...”, spunea, în octombrie 2022, și vicepreședintele Comitetului Executiv al CSI, Leonid Anfimov.

Șefa Direcției cultură a Găgăuziei, Marina Semeonova, a aflat de la Europa Liberă că orașul Comrat nu va mai fi capitala culturală a CSI anul viitor. „Este prerogativa Ministerului Culturii, care nu ne-au oferit nicio informație”, a explicat funcționara.

Contactat telefonic de Europa Liberă, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a refuzat să comenteze personal subiectul și ne-a redirecționat către serviciul de presă al ministerului.

La rândul său, serviciul de presă a evitat să răspundă clar dacă ministerul a trimis sau nu acea notă către Comitetului Executiv al CSI. „Noi putem ajuta doar cu o co-finanțare în programe de acest fel”, a spus reprezentanta Ministerului Culturii.

Europa Liberă așteaptă un răspuns oficial la solicitarea expediată.

Cu 2 ani înainte, când se făcuse anunțul că orașul Comrat va deveni capitala culturală a CSI în 2023, șeful Direcției relații externe din autonomia găgăuză, Vitali Vlah, a spus că aceasta este o „chestie faină”, care va face Găgăuzia cunoscută în întreg spațiul post-sovietic. Autoritățile locale au elaborat un plan de acțiuni și așteptau un număr mare de oaspeți.

„La modul practic, R. Moldova nu mai face parte din CSI”

Discuția despre o posibilă retragere a R. Moldova din CSI a fost reluată în luna martie, după ce autoritățile de la Chișinău au depus cererea de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană.

Președinta Maia Sandu a precizat atunci că momentul potrivit pentru părăsirea CSI va fi atunci când se va „avansa suficient în parcursul european”. Potrivit șefei statului, R. Moldova analizează din ce acorduri se poate retrage, dar „acum ruperea tuturor acordurilor cu țările CSI este imposibilă”.

Pe 13 decembrie, R. Moldova, Ucraina și Georgia s-au retras din grupul Protocolului Goteborg în regiunea Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală. Autoritățile moldovene au explicat că multe dintre prevederile acestui acord contravin politicilor Uniunii Europene în domeniul mediului, pe care și le-au asumat cele trei țări.

„La modul practic, R. Moldova nici economic, nici politic nu mai face parte din acest spațiu (n.r. CSI)”, a declarat ministrul de Externe, Nicu Popescu, pe 15 decembrie.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG