Președintele Vladimir Putin a spus că Rusia dorește „să pună capăt” războiului din Ucraina și că nu refuză să negocieze cu Kievul, dar oficialitățile americane spun că nu e adevărat și că Putin nu a arătat că ar fi dispus să discute.
Vorbind reporterilor pe 22 decembrie, la o zi după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat Washingtonul și a vorbit în fața Camerelor reunite ale Congresului american, Vladimir putin a spus că el dorește o soluționare rapidă a conflictului.
Dar purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate de la Casa Albă, John Kirby, a declarat presei că acțiunile lui Putin au fost chiar contrare. Kirby a afirmat că liderul de la Kremlin „nu a dat nici un indiciu că dorește să negocieze” terminarea războiului.
Președintele Statelor Unite Je Biden e deschis pentru discuții cu Putin, a continuat Kirby, dar doar după ce acesta arată că „e serios cu privire la negocieri” și doar după consultări cu Ucraina și cu aliații Statelor Unite.
Blinken: ideile lui Zelenski sunt un „bun început”
Secretarul de stat american Antony Blinken a spus și el că Rusia nu a arătat nici un interes real pentru diplomație adevărată pentru a pune capăt războiului.
Blinken a spus la o conferință de presă că Rusia ar putea termina imediat războiul prin retragerea trupelor, „dar în absența acesteia, trebuie să vedem probe palpabile că Rusia chiar e pregătită să negocieze o pace dreaptă și durabilă”.
Ministrul american de externe a mai afirmat că a stat de vorbă pe 22 decembrie cu omologii săi din grupul celor șapte cele mai industrializate țări ale lumii (G7), despre propunerile de pace făcute de Zelenski în timpul vizitei sale la Washington.
Ideile lui Zelenski sunt un „bun început”, a spus Blinken, iar pacea va trebui să fie „dreaptă și durabilă”, și a repetat că Statele Unite nu vor să impună Ucrainei propriile sale soluții.
Pornind de la toate conversațiile avute cu Ucraina, inclusiv cele din 21 decembrie, „este clar că avem aceleași obiective: o Ucraină liberă și independentă, democratică și prosperă, care demonstrează că principiile Cartei ONU sunt respectate, inclusiv cele despre integritate teritorială, suveranitate și independență”, a spus șeful diplomației americane.
Putin: Ucraina și-a interzis să negocieze, Kievul spune că negociază când Putin își retrage trupele
Pe 21 decembrie, Putin a spus că el speră că războiul se va termina, și „cu cât mai repede, cu atât mai bine”, dar că Ucraina „și-a interzis ei însăși să negocieze”.
„Cu toate astea, mai devreme sau mai târziu, orice părți care se află în conflict se așează la masă și fac o înțelegere. Cu cât mai devreme cei care ni se opun își dau seama de asta, cu atât mai bine. Nu am renunțat niciodată la asta”, a mai spus Putin.
Rusia a mai spus înainte că dorește negocieri, dar Ucraina și aliați ei suspectează că aceste declarații sun menite să cumpere timp pentru a-și regrupa trupele pe câmpul de bătălie.
Autoritățile de la Kiev spun că Rusia trebuie să-și oprească atacurile și să returneze toate teritoriile ocupate înainte ca negocierile să poată începe. Kremlinul nu a arătat vreodată intenția de a-și retrage armata din teritoriile parțial ocupate și anexate de Rusia în toamnă, după o serie de false referendumuri, despre care Ucraina și comunitatea internațională spun că nu au nici o legitimitate juridică.
Putin: Kremlinul va avea un „antidot” pentru sistemul Patriot
Putin a răspuns și la anunțul că următoarea rundă a asistenței militare americane pentru Ucraina va include și o baterie de rachete anti-aeriene sol-aer Patriot. Liderul de la Kremlin a spus că sistemul Patriot e „destul de vechi” și că nu funcționează ca sistemul S-300 al Rusiei.
Sistemul Patriot a fost pus în funcțiune în anii 1980 și poate doborî avioane, rachete de croazieră și rachete balistice cu rază scurtă de acțiune.
Experții militari spun că este unul din cele mai de încredere sisteme de apărare anti-aeriană și că ar putea ajuta Ucraina contra rachetelor balistice de fabricație iraniană.
Liderul de la Kremlin a mai spus că Rusia va avea un „antidot” pentru sistemul Patriot când acesta va fi trimis Ucrainei.