Linkuri accesibilitate

Lupte grele în estul Ucrainei. Rușii demolează faimosul teatru dramatic din Mariupol


Teatrul dramatic din Mariupol după bombardamentul rusesc din 16 martie, în care sute de civili, inclusiv copii au fost uciși. Mariupol, Ucraina, 10 aprilie 2022,
Teatrul dramatic din Mariupol după bombardamentul rusesc din 16 martie, în care sute de civili, inclusiv copii au fost uciși. Mariupol, Ucraina, 10 aprilie 2022,

Luptele grele au continuat în estul Ucrainei, unde ofensiva Moscovei se concentrează pe orașele Bahmut și Avdiivka din regiunea Donețk, a anunțat Statul Major al armatei pe 23 decembrie, în timp ce o oficialitate regională a reportat că rușii pun la pământ faimosul teatru dramatic din orașul sudic Mariupol.

În afară de a bombarda necontenit la Bahmut și Avdiivka, unde de mai multe luni se dau bătălii crâncene, rușii atacă în continuare poziții militare și civile în alte trei regiuni din estul Ucrainei - Sumă Harkov și Luhansk, a mai spus armata ucraineană, adăugând că forțele Kievului au respins în total 19 atacuri rusești în ultimele 24 de ore.

Armata a mai spus că din cauza semnificativelor pierderi de soldați, trupele ruse au instalat un spital de campanie la Beerdiansk, regiunea Zaporojie, unde mai multe stațiuni turistice au fost transformate în reședințe pentru personalul militar.

Statul Major de la Kiev a mai spus că armata rusă pare să-și întărească pozițiile defensive în nordul peninsulei ucrainene Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014, aparent din cauza temerilor legate de o posibilă ofensivă ucraineană în zonă.

La Moscova, șeful Statului Major Valeri Gherasimov a spus că linia frontului din Ucraina e stabilă, și că forțele ruse se concentrează pe „eliberarea completă” a Donețkului.

În portul sudic de la Marea Azov Mariupol, care a căzut în mâinile rușilor în luna mai după luni de rezistență a luptătorilor ucraineni, trupele ruse au început pe 22 decembrie lucrările de demolare al faimosului Teatru dramatic, a anunțat pe Telegram Petro Andriușcenko, un consilier al primarului ucrainean al orașului.

Teatrul, un monument istoric transformat la începutul războiului în adăpost pentru aproximativ 600 de persoane, între care se aflau o mulțime de copii, a fost în mod repetat ținta loviturilor aeriene rusești, în ciuda faptului că era marcat clar ca adăpost pentru civili.

„Demolarea e o încercare clară de a ascunde pe veci dovezile celei mai mari ucideri deliberate de ucraineni de către ruși de la începerea începerea acestei faze a războiului”, a scris Andriușcenko pe Telegram, care a precizat că doar fațada teatrului a rămas în picioare, aparent ca bază pentru o viitoare reconstrucție.

El a adăugat că este a doua oară în 100 de ani că rușii construiesc un teatru dramatic pe oasele morților: teatrul a fost ridicat în era sovietică peste mormintele unor soldați ai Wehrmachtului, ale căror rămășițe ai fost exhumate abia în 2017-2018

„Acum vor să construiască pe oasele oamenilor din Mariupol”.

Pe 16 martie, un avion de luptă rusesc a aruncat o bombă pe Teatrul dramatic din Mariupol, în ciuda faptului că în fața teatrului este scris pe pavaj mare cu alb, și în limba rusă, cuvântul „COPII”. La vremea respectivă, mai mult de 1000 de persoane se ascundeau în incinta teatrului, care era folosit ca adăpost contra bambardamentelor. Nu se știe precis câți oameni au fost uciși în acea lovitură aeriană.

După tragedie, Consiliul orășenesc din Mariupol a anunțat că au fost mai mult de 300 de morți, dar alte surse spun că e posibil ca numărul celor care și-au pierdut viața atunci să fie dublu.

Între timp, o investigație Associated Press a aflat că mai mult de 10.000 de morminte noi au apărut la Mariupol, care a fost aproape total ras de pe fața pământului în timpul luptelor grele de acolo, în timp ce numărul celor uciși acolo să fie de trei ori mai mare decât estimarea inițială de 25.000.

Mai mult, rușii plănuiesc să demoleze mai bine de 25.000 de case ka Mariupol, a estimat Associated Press.

Cu relatări Reuters și Associated Press.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG