Linkuri accesibilitate

Laboratorul social | În căutarea spiritului Crăciunului


Ceata de colindători în frunte cu vătaful Florin Gîscă.
Ceata de colindători în frunte cu vătaful Florin Gîscă.

Rostul sărbătorilor este să aducă comuniune. Ce mai este astăzi Crăciunul pentru noi, cetățenii Republicii Moldova? Avem noi un spirit comun al Crăciunului?

În căutarea spiritului Crăciunurilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:41:05 0:00

La începutul anilor 2000 o gașcă de prieteni din Chișinău umbla cu colindul din casă-n casă. Fără să-și propună acest lucru în mod deliberat, ceata de colindători a fost pe parcursul a mai bine de 10 ani observatorul, dar și declanșatorul unui proces de regăsire și renaștere a spiritului Crăciunului în casele oamenilor din Chișinău.

Dar unde și de ce se pierduse acest spirit? Fiind o sărbătoare religioasă, Crăciunul a fost interzis în perioada sovietică. Motiv pentru care în multe comunități, timp de câteva decenii, Crăciunul s-a sărbătorit mai mult muțește. Au crescut câteva generații pentru care Anul Nou a fost cea mai importantă sărbătoare de iarnă. După 1991 s-a dat dezlegare la Crăciun, dar, între timp, tradițiile s-au uitat. Firul Crăciunului s-a rupt. Oamenii sunt confuzi. Fiecare are câte o părere despre ce e firesc să se întâmple de Crăciun și când e firesc să se întâmple. Pentru că la această confuzie s-a adăugat și controversa calendarelor pe stil nou și vechi.

Victoria Coroban împreună cu invitatul ei, Florin Gîscă, vătaful cetei de colindători, povestesc despre experiența colindatului la început de secol 21 și încearcă să înțeleagă unde suntem acum în acest proces de resuscitare a Crăciunului și dacă avem un spirit unic al sărbătorii aici în Republica Moldova.

Podcastul poate fi ascultat pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify. Abonează-te și scrie comentariile tale.

  • 16x9 Image

    Victoria Coroban

    Îmi place să observ oamenii, procesele și fenomenele din societate. Primele emisiuni radio în direct le-am realizat la vârsta de 15 ani la Nisporeni. După ce am absolvit facultatea de jurnalism la Universitatea din București am lucrat în producție de film și management cultural. În 2011 am revenit în radio odată cu lansarea Radio România Chișinău, unde am făcut emisiuni pe subiecte sociale. Din noiembrie 2022 realizez podcastul „Laboratorul social” la Europa Liberă. 

XS
SM
MD
LG