Linkuri accesibilitate

Opoziția din Belarus nu exclude începerea mobilizării în țară


Autoritățile din Belarus ar putea începe în curând mobilizarea pentru a oferi asistență militară Rusiei în războiul împotriva Ucrainei. Această temere a fost exprimată de unul dintre liderii opoziției belaruse, Pavel Latușko.
Pavel Latușko și-a exprimat aceste temeri în interviul acordat sâmbătă grupului media Redaktionsnetzwerk Deutschland. Potrivit politicianului, aproape totul este pregătit pentru mobilizarea din Belarus.
Latușko, citând surse din Minsk, susține că majoritatea angajaților organelor afacerilor interne au fost forțați să-și predea pașapoartele. El spune că are informații că aceasta s-a întâmplat în mai multe orașe din țară. „Înseamnă că, în cazul mobilizării, ei nu vor putea părăsi țara”, a explicat opozantul. În plus, după cum a remarcat Pavel Latușko, crește numărul militarilor și al echipamentelor militare rusești în Belarus, a declarat politicianul, citat de Deutsche Welle .

Forțele ucrainene se pregătesc pentru un posibil atac din Belarus
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:00 0:00

Vineri au fost publicate informații despre călătoria liderului belarus Alexander Lukașenko la un teren de antrenament din regiunea Brest, la granița cu Ucraina. El s-a întâlnit cu militarii ruși care au o cazarmă acolo. Lui Lukașenko i-a fost prezentat un raport privind „finalizarea coordonării unităților și formațiunilor din cadrul grupării comune”. În aceeași zi, au apărut informații despre sosirea în Belarus a unui alt eșalon cu echipamente militare pentru forțele militare comune cu Rusia.
Ziarul britanic The Guardian de joi îl citează pe adjunctul șefului Direcției principale de informații militare a Ministerului Apărării din Ucraina, Vadim Skibițki, care invocă evaluările făcute la Kiev potrivit cărora în ianuarie autoritățile ruse ar putea ordona mobilizarea a încă 500 000 de persoane pentru război. Skibitski a precizat într-un interviu că aceste forțe vor face parte din operațiunile ofensive rusești din primăvară și vară în estul și sudul Ucrainei.
Cu câteva zile înainte de Anul Nou, conducerea ucraineană a anunțat că ar putea începe o nouă etapă de mobilizare în Rusia în timpul sărbătorilor de Anul Nou și de Crăciun. În special, ministrul Apărării din Ucraina, Oleksi Reznikov, a vorbit despre acest lucru într-un mesaj video adresat rușilor . El a menționat că, probabil, la o săptămână după Anul Nou, Rusia și Belarus își vor închide granițele, iar în Rusia va începe un nou val de mobilizări pentru un război cu Ucraina, operațiune care va afecta, de astă dată, locuitorii marilor orașe.

Anterior, liderii ruși, inclusiv președintele Vladimir Putin, au afirmat că nu ar mai fi necesar un nou val de mobilizare. În același timp, decretul privind așa-numita mobilizare parțială, emis în septembrie, nu a fost anulat și, teoretic, recrutarea poate fi reluată în orice moment.
În legătură cu constituirea armatei comune ruso-belaruse, experții militari nu exclud că Moscova ar putea pregăti a doua etapă a invaziei Ucrainei - de data aceasta cu participarea directă a formațiunilor belaruse. Conducerea belarusă, condusă de Lukașenko, este considerată unul dintre principalii aliați ai Rusiei, a cărei armată a invadat Ucraina în februarie anul trecut.

XS
SM
MD
LG