Linkuri accesibilitate

„E mai simplu să aduci lemne din România decât din pădurile noastre” | Cine plătește majorările de salarii ale bugetarilor?


Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

Investigațiile autorităților privind cazul bărbatului care a căzut în gol în sala Complexului „Chișinău Arena” în timpul concertului trupei „Okean Elzy” de la sfârșitul lunii decembrie, deocamdată n-au dat niciun rezultat. Ziarul de Gardă scrie că bărbatul rămâne în continuare internat la Institutul de Medicină Urgentă. Potrivit reporterilor, acesta nu a vrut să ofere detalii despre starea sa de sănătate. Nici soția acestuia nu a vrut să discute cu jurnaliștii ZdG.

„Bani nu-s, dar plătiți voi...” așa începe titlul unui articol publicat de newsmaker.md, potrivit căruia decizia guvernării de a majora salariile bugetarilor nu are acoperire financiară. Îngrijorarea exprimată de Congresul Autorităților Locale din Moldova se referă la faptul că autoritățile raionale nu vor avea suficiente resurse în bugetele locale pentru a satisface majorările de salarii promise de guvernul de la Chișinău. Ministrul finanțelor a explicat că autoritățile centrale vor interveni acolo unde autoritățile locale nu vor avea suficienți bani. Mai multe detalii, în articol.

Ex-parlamentarul democrat Vladimir Andronachi rămâne în arest preventiv la Penitenciarul 13. Curtea de Apel a respins recursul avocaților săi, scrie replicamedia.md. Andronachi era considerat unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Vladimir Plahotniuc, fugit și el din R. Moldova după ce a ajuns să fie cercetat în mai multe cauze penale. În prezent, Andronachi este învinuit în dosarele „Metalferos” și „Consulatul Moldovei la Odesa”.

Alexandru Flenchea va fi noul conducător al delegației R. Moldova în Comisia Unificată de Control, scrie zonadesecuritate.md. Alexandru Flenchea va fi împuternicit să coordoneze aspectele de menținere a păcii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Totodată, Flenchea va ocupa și funcția de consilier al prim-ministrei în domeniul politicilor de reintegrare a țării.

Sanatateinfo.md a publicat un articol despre asigurarea împotriva erorilor medicale și despăgubirea pacienților, în care a inclus „recomandări-cheie” pentru Republica Moldova. Este de menționat că în R. Moldova nu există un asemenea sistem de asigurare, dar un studiu realizat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate arată cum autoritățile moldovene ar putea implementa astfel de soluții pentru pacienți, în baza exemplelor din alte state. Detalii, în articol.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

Pe Facebook, TV 8 scrie că „lemnele de foc nu pot fi transportate și rămân în pădure, din cauza drumului plin de noroi”. Astfel, multe gospodării mai ales din zonele rurale, dependente de încălzirea pe lemne, așteaptă livrările de mai bine de o lună, timp în care Moldsilva are aceeași explicație. Mașinile nu pot să ajungă în păduri după lemne din cauza drumurilor pline cu noroi. Așa se face că deja e mai simplu să aduci lemne din România decât din pădurile moldovenești, scriu reporterii de la TV 8.

Pe Instagram, tot TV 8, scrie că în R. Moldova a fost înregistrat primul caz de deces din cauza gripei. Potrivit Ministerului Sănătății, cele mai multe internări în spitale, din cauza infecțiilor respiratorii acute și gripei sunt în rândul copiilor, pondere care se atestă în fiecare sezon pandemic. Totuși, autoritățile spun că numărul infectărilor a început să scadă.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG