Linkuri accesibilitate

Ambulanțele cumpărate printr-un credit extern nu se grăbesc să ajungă în Moldova


Firma care s-a angajat să livreze 168 de ambulanțe trebuia să le aducă până la sfârșitul anului 2020
Firma care s-a angajat să livreze 168 de ambulanțe trebuia să le aducă până la sfârșitul anului 2020

Parcul de autosanitare al Centrului Național de Asistență Medicală Prespitalicească a fost completat cu 24 de ambulanțe. Acestea fac parte din lotul de 168 de ambulanțe procurate de Moldova dintr-un credit de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și au fost repartizate către 13 substații.  

Astfel, 17 ambulanțe de tip C au ajuns la substațiile de asistență medicală urgentă (SAMU) din orașele Bălți, Drochia, Edineț, Ocnița, Soroca, Cahul, Comrat, Ungheni, Strășeni, Hâncești și în sectoarele Centru, Botanica și Râșcani din Chișinău.

Alte șapte ambulanțe, de tip B, au fost repartizate la SAMU din orașele Ialoveni, Cimișlia, Cantemir, Glodeni, din sectorul Centru al capitalei și către două puncte de asistență medicală urgentă (PAMU) din orașul Cornești (raionul Ungheni) și satul Zârnești (raionul Cahul).

Ambulanțele de tip C sunt destinate intervențiilor medicale de urgență la cel mai înalt nivel și transportului medical asistat al pacientului critic, fiind dotate cu echipamente, materiale și medicamente de terapie intensivă.

Ambulanțele de tip B sunt destinate intervențiilor de urgență și transportului medical asistat al pacienților. Pot fi utilizate, după caz, în acordarea primului ajutor calificat sau a asistenței medicale de urgență.


Firma care s-a angajat să livreze cele 168 de ambulanțe trebuie să mai aducă în țară 58 de ambulanțe. Toate autosanitarele urmau să fie livrate încă până la sfârșitul anului 2020, potrivit contractului semnat de Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate cu firma ÎM „Autoritate Grup” SRL.

Compania nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale, mașinile sanitare fiind livrate rând pe rând. Între anii 2020-2021 au fost aduse în țară 56 de ambulanțe, iar alte 30 - în vara anului trecut. Atunci ministra Sănătății, Ala Nemerenco, spunea că firma urmează să-și îndeplinească obligațiile până la finele anului 2022, în caz contrar va plăti penalități.

Firma va fi penalizată pentru întârziere

Directorul Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, Gheorghe Gorceag, spune că firma va fi sancționată conform legislației. „Până acum, au fost aduse din acest lot 110 ambulanțe. Pentru nerespectarea termenilor, firma urmează să fie sancționată prin reținerea garanției de bună execuție”, a declarat Gorceag pentru Europa Liberă.

Potrivit Regulamentului privind achizițiile publice de lucrări, garanţia de bună execuție a contractului se constituie din reţineri succesive din plata cuvenită pentru facturile înaintate, cu efectuarea transferului sumei respective la un cont special deschis de către operatorul economic sau reţineri succesive directe din plata cuvenită pentru facturile înaintate.


În prezent, Serviciul de Asistență Medicală Prespitalicească are în dotare 487 de ambulanțe, dintre care peste 50 la sută au un grad înalt de uzură.

Acordul de împrumut în valoare de 12 milioane de euro, bani din care au fost cumpărate cele 168 de ambulanțe a fost semnat în iulie 2018 cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, însă condițiile contractului nu au fost făcute niciodată publice.

Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate a organizat o altă licitație pentru procurarea a 41 de ambulanțe pentru Centrul Național de Asistență Medicală Prespitalicească, Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” și Spitalul Clinic Municipal „Arhanghelul Mihail”. Valoarea achiziției este de 63,785 de milioane de lei. Potrivit Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate contractul urmează să fie semnat, iar ambulanțele să fie aduse în țară până la sfârșitul anului.

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG