Opinia a fost exprimată în cadrul podcastului „În esență...” de la Europa Liberă, de către expertul Mihai Mogîldea de la Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).
După toate probabilitățile, autoritățile de la Chișinău iau în calcul și calendarul politic din următorii doi-trei ani, care, aparent, nu este favorabil Republicii Moldova.
„Anul viitor, în luna mai, urmează să aibă loc alegeri pentru Parlamentul European, asta însemnând și noi conduceri în principalele instituții europene […] În Moldova, vom avea alegeri prezidențiale în noiembrie, anul 2024, după care vom avea alegeri parlamentare, în iulie 2025. Știm foarte bine că, între scrutinele electorale, UE este mai reticentă să ia decizii fundamentale legate de procesul de aderare, deoarece nu știe ce se va întâmpla în lunile următoare, ce guvernare va veni la Chișinău”, a declarat Mihai Mogîldea.
Cu referire la proiectul raportului Comisiei Europene, despre care a scris recent Europa Liberă, expertul de la Chișinău a spus că viitorul document nu va influența relațiile dintre Bruxelles și Chișinău. Relațiile bilaterale sunt „dinamice” și se fundamentează „pe încrederea statelor UE în actuala guvernare de la Chișinău.” Viitorul raport, spune Mihai Mogîldea, va oglindi „situația legată de domeniile-cheie, așa cum era în luna mai 2022, va prezinta principalele restanțe și probleme care trebuie remediate.”
Mihai Mogîldea a admis că negocierile de aderare ar putea începe în 2-3 ani sau chiar mai devreme, iar R. Moldova ar putea deveni membru al UE „în opt sau zece ani, în funcție de viteza cu care ne mișcăm.”
Alte chestiuni abordate în podcast:
- Cât de realist este termenul de 4-5 luni recomandat de Maia Sandu pentru a lichida carențele din ultimii 6-7 ani în domeniul armonizării legilor moldovene cu cele comunitare?
- Parcursul european al R. Moldova a fost torpilat de fostele guvernări cu bună știință sau a fost victima crizelor politice?
- Despre întârzierea realizării angajamentelor asumate de actuala guvernare în față UE.
- Despre (ne)implicarea cetățenilor în procesele de aderare la UE.
- Cât de mult, la ora actuală, este influențată politica moldoveană de către oligarhi?
- Cât de mari sunt riscurile deturnării parcursului european și a guvernării de la Chișinău?
Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni.