Linkuri accesibilitate

Normalizarea cere „alegeri dificile atât pentru Kosovo, cât și pentru Serbia”, spune trimisul SUA


Derek Chollet, consilier la Departamentul de Stat al SUA (foto de arhivă)
Derek Chollet, consilier la Departamentul de Stat al SUA (foto de arhivă)

Derek Chollet, consilier la Departamentul de Stat al SUA, a afirmat că un acord final privind normalizarea relațiilor dintre Kosovo și Serbia va necesita „alegeri dificile și curaj politic”.

Într-un interviu acordat la 19 ianuarie pentru RFE/RL, Chollet spune că a văzut motive de speranță săptămâna trecută, când a vizitat Pristina și Belgradul, dar a spus că decizia din această săptămână a Kosovo de a refuza mașinile cu ceea ce spune că sunt plăcuțe de înmatriculare ilegale sârbești este exact genul de evoluție pe care nu a vrut să o vadă.

„Când am fost în regiune săptămâna trecută, am spus foarte clar că Statele Unite, împreună cu partenerii noștri europeni, doresc să iasă din logica diplomației de criză, când trecem pur și simplu de la o criză la alta”, a spus el. Accentul să trebuie se mute „la treburile de zi cu zi" angajându-se în dialogul condus de UE în vederea unei normalizări bazate pe recunoașterea reciprocă.

Măsurile luate la 18 ianuarie de Pristina în legătură cu problema plăcuțelor de înmatriculare „nu sunt în concordanță nici cu litera, nici cu spiritul acordurilor încheiate la sfârșitul lunii noiembrie, care au evitat o criză anterioară”, a adăugat el.

La 18 ianuarie, mașinile cu însemnele KM, care reprezintă orașul Mitrovica din nordul Kosovo, nu au putut intra în Kosovo pentru că fuseseră reînmatriculate în decembrie. Acordul din noiembrie prevedea că Serbia trebuia să înceteze să mai producă aceste plăcuțe de înmatriculare și, potrivit oficialilor kosovari, să le reînregistreze pe cele existente.

Chollet a declarat că nu e bine, în acest moment, ca vreuna din cele două părți să anunțe unilateral un asemenea tip de acțiune.

„Acțiunile trebuie să urmeze un curs coordonat, astfel încât acest tip de incidente să nu declanșeze acel tip de crize pe care trebuie să le evităm pentru că ne distrag atenția de la calea dialogului, cea mai importantă de urmat”, a declarat Chollet în interviu.

Chollet a făcut aceste declarații cu o zi înainte de vizita în Kosovo a cinci reprezentanți internaționali, numind acest moment „important” și exprimându-și speranța că se vor face progrese în procesul de dialog pentru normalizarea relațiilor.

El a mai spus că, în timpul discuțiilor sale cu liderii kosovar și sârb săptămâna trecută, a dorit să clarifice importanța pe care Statele Unite o acordă acestui proces, speranțele pe care Washingtonul le are în procesul de normalizare și potențialele oportunități care pot apărea atât pentru Kosovo, cât și pentru Serbia, dacă vor reuși să normalizeze relațiile.

Avantajul de a avea un acord care să aducă relațiile cât mai aproape de normalizare este foarte clar atât pentru Kosovo, cât și pentru Serbia, a spus el. „Din punctul meu de vedere, ar îmbunătăți, fără îndoială, viețile oamenilor din Kosovo și Serbia dacă ar fi capabili să rezolve această problemă și să normalizeze relația în conformitate cu liniile pe care propunerea UE le-a subliniat", a spus el.

El a mai spus că ambele guverne trebuie să fie capabile de compromis, ceea ce, în opinia sa, este posibil. „Încercăm să găsim soluții creative pentru a-i ajuta să facă aceste compromisuri”, a adăugat el.

Chollet a menționat, de asemenea, că a insistat pentru formarea unei Asociații a municipalităților cu majoritate sârbă (ASM) în Kosovo și că este, în continuare, convins de importanța acesteia. Punctul de vedere al SUA este că o astfel de asociație este în concordanță cu Constituția Kosovo și nu creează o entitate asemănătoare Republicii Srpska în cadrul Kosovo.

„Ne vom strădui să demistificăm ASM, căci cred că există multă incertitudine cu privire la ce este și ce nu este ASM", a spus el.

XS
SM
MD
LG