Linkuri accesibilitate

Mai mulți demnitari ucraineni au fost concediați ori și-au dat demisia


Kirilo Timoșenko, adjunctul șefului administrației prezidențiale, și-a anunțat demisia
Kirilo Timoșenko, adjunctul șefului administrației prezidențiale, și-a anunțat demisia

Mai mulți demnitari ucraineni au demisionat sau au fost concediați pe 24 ianuarie, în timp ce președintele Volodimir Zelenski s-a angajat să eradicheze corupția din administrație, în contextul unui scandal de corupție de mare amploare care amenință să erodeze sprijinul occidental, până în prezent statornic, pentru conducerea de la Kiev.

Aceste remanieri au avut loc în timp ce cel puțin trei civili au fost uciși pe fondul unor lupte grele și continue în estul țării, unde forțele ucrainene se confruntă „non-stop” cu bombardamente rusești.

La începutul zilei de 24 ianuarie, adjunctul șefului administrației prezidențiale, Kirilo Timoșenko, a anunțat că i-a prezentat demisia lui Zelenski.

„Îi mulțumesc președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru încrederea și oportunitatea de a face fapte bune în fiecare zi și în fiecare minut”, a scris Timoșenko pe mesageria Telegram, adăugând: „Mulțumesc forțelor armate pentru că au salvat și apărat țara noastră”.

La scurt timp după anunțul lui Timoșenko, ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Viaceslav Șapovalov, responsabil cu aprovizionarea trupelor cu alimente și echipamente, a demisionat și el, invocând „acuzații de corupție” din partea presei.

Într-o declarație de pe site-ul Ministerului Apărării se arată că demisia lui Viaceslav Șapovalov a fost „o faptă demnă de luat în seamă” care va contribui la păstrarea încrederii în minister.

De asemenea, la 24 ianuarie, procurorul general adjunct al Ucrainei, Oleksi Simonenko, a fost demis după ce Procuratura Generală a spus că s-a făcut o remaniere a oficialilor de rang înalt. Declarația prin care era anunța demiterea lui Simonenko nu oferă niciun motiv pentru această decizie, dar precizează că hotărârea a fost luată „conform propriei sale dorințe”.

Plecările celor trei oficiali au avut loc după ce Zelenski a anunțat în seara zilei de 23 ianuarie că va face schimbări de personal, în urma celui mai mediatizat scandal de corupție care a cuprins Ucraina de la invazia Rusiei.

„Există deja decizii de schimbări de personal - unele vor fi anunțate astăzi, altele mâine - în ceea ce privește funcționarii de la diferite niveluri din ministere și alte structuri ale guvernului central, precum și din regiuni și din cadrul forțelor de ordine", a declarat Zelenski în discursul său nocturn.

Scandalul de corupție a izbucnit la 22 ianuarie, când Ministerul Apărării a fost acuzat de un ziar de investigație că a plătit prea mult furnizorii pentru hrana trupelor. Furnizorul a declarat că de vină a fost o greșeală tehnică și că nu s-au dat bani în plus. Ministerul a declarat că acuzațiile sunt nefondate.

În aceeași zi, adjunctul ministrului ucrainean al infrastructurii a fost reținut de către autoritățile anti-corupție, fiind suspectat că a primit o mită de 400.000 de dolari pentru importul de generatoare în septembrie, acuzație pe care ministrul o neagă.

Scandalul are loc în timp ce aliații europeni se ceartă în legătură cu acordarea de tancuri Leopard 2 de fabricație germană Ucrainei, de care Kievul spune că are nevoie pentru a străpunge liniile rusești și a recuceri teritoriile. Inițial, Germania s-a arătat reticentă fie pentru a furniza ea însăși astfel de tancuri Kievului, fie pentru a permite țărilor terțe care au tancuri Leopard să le trimită Ucrainei.

Dar Berlinul a fost supus unor presiuni intense din partea Ucrainei și a mai multor aliați din NATO pentru a-și schimba poziția și a permite exportul de tancuri Leopard.

XS
SM
MD
LG