Linkuri accesibilitate

Tancurile occidentale: „o parte vitală a rețetei” în lupta Ucrainei contra forțelor ruse


Potrivit unui analist, tancurile occidentale sunt superioare celor din era sovietică, pentru că au o vizibilitate mai bună, ceea ce le permite să găsească și să atace blindatele inamicului și au o stabilizare mai bună, ceea ce le permite să lovească precis din mers. (file photo)
Potrivit unui analist, tancurile occidentale sunt superioare celor din era sovietică, pentru că au o vizibilitate mai bună, ceea ce le permite să găsească și să atace blindatele inamicului și au o stabilizare mai bună, ceea ce le permite să lovească precis din mers. (file photo)

Tancurile Leopard 2 și Abrams promise de Occident vor da Ucrainei un stimulent substanțial în lupta sa contra forțelor ruse invadatoare, dar numărul lor este un factor cheie, iar timpul este esențial, pe măsură ce războiul „macină”, iar ambele tabere se pregătesc pentru posibile ofensive în lunile care vin, spun experții.

Livrările promise sunt și un semn important al sprijinului din partea Statelor Unite și a aliaților lor europeni, dar tancurile nu sunt singurele arme pe care Ucraina le dorește de la Occident în eforturile sale de a respinge atacurile susținute, de a recuceri teritoriI și în cele din urmă de a alunga trupele rusești din țară.

După săptămâni întregi de presiuni intense din partea NATO și a Kievului, Germania a acceptat miercuri să doneze Ucrainei tancuri de luptă avansate Leopard 2. A dat de asemenea undă verde altor state membre NATO, cum e Polonia, să trimită Ucrainei tancuri de fabricație germană.

Câteva ore mai târziu, președintele Statelor Unite Joe Biden a anunțat la Casa Albă că Washingtonul va trimite Ucrainei 31 de tancuri de luptă Abrams, echivalentul unui batalion.

Se relatează că Ucraina s-ar pregăti pentru o ofensivă de primăvară la care vor lua parte sute de tancuri alături de alte vehicule blindate, artilerie, infanterie și aviație, o abordare a războiului cunoscută sub numele de arme combinate.

Tancurile sunt „o parte vitală a rețetei”, a declarat pentru Europa Liberă generalul american în rezervă John Spencer, președintele Warfare Studies de la Madison Policy Forum, un think tank din New York care se ocupă de chestiuni privind securitatea.

„Au nevoie de un tanc care să surclaseze majoritatea tancurilor rusești”.

Tancurile occidentale Leopard 2 și Abrams sunt superioare celor din era sovietică, pentru că au o vizibilitate mai bună, ceea ce le permite să localizeze și să atace rapid blindatele inamicului și au o stabilitate mai bună, ceea ce le permite să lovească precis din mers, adaugă Spencer.

Experții spun și că sunt mai sigure decât modelele rusești, pentru că au uși blindate anti-suflu care separă echipajul de magazia cu muniție.

Germania, Statele Unite și Marea Britanie au acceptat să transfere aproximativ 60 de tancuri, dar se așteaptă noi anunțuri în următoarele zile și săptămâni.

„O cerere chiar mare”

Valeri Zalujni, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, spunea în decembrie că țara sa are nevoie de 300 de tancuri, de 600-700 de vehicule blindate de luptă și de 500 de obuziere pentru a-i respinge pe ruși, un număr despre care un general american în rezervă l-a numit „o cerere chiar mare”.

Ucraina ar avea nevoie de cel puțin 100-150 de tancuri occidentale pentru a avea un impact real pe câmpul de luptă, a declarat Europei Libere Mark Cancian, analist militar la Center for Strategic and International Studies (CSIS).

„Scara e importantă”, adaugă el. În timp ce un asemenea număr de tancuri „nu va schimba lucrurile, se va putea observa că forțele lor armate sunt mai eficiente.”

Ucraina avea cam 850 de tancuri înainte de război și a pierdut cel puțin jumătate din ele, potrivit Oryx, un website care folosește unelte open-source pentru a contabiliza echipamentul distrus.

E posibil ca pierderile reale să fie mai mari. Ucraina nu face cunoscut câte tancuri are, spunând că numărul acestora e secret de stat.

Statele NATO din estul Europei au donat Ucrainei sute de tancuri din era sovietică în primele 11 luni ale războiului, dar capacitatea lor de a livra astfel de tancuri e limitată, ceea ce face ca tancurile occidentale să fie cea mai clară alternativă.

Mai mult, NATO are o capacitate mai mare de a livra tancurile proprii cu muniție. Tancurile NATO folosesc un tun cu calibrul 120 de mm, produs în statele membre. Tancurile din era sovietică folosesc un tun cu calibrul de 125 de mm, iar găsirea muniției pentru acesta ar putea deveni dificilă, spun experții.

Tancul de fabricație germană Leopard 2, produs prima oară în 1979, este principalul tanc de luptă folosit în Europa, în timp ce tancul Abrams, care a intrat în producție un an mai târziu, este numărul unu în forțele armate ale Statelor Unite.

Tancurile Leopard 2 pot fi livrate într-un timp mai scurt decât cele Abrams, care au nevoie și de o perioadă mai lungă de antrenament. Generalul Spencer spune că Ucraina ar putea fi pregătită să folosească Leopard 2 în câteva săptămâni.

International Institute for Strategic Studies a estimat că în Europa, inclusiv Turcia, există mai mult de 2.000 de tancuri Leopard 2, ceea ce ușurează eforturile țărilor de a-și pune laolaltă resursele pentru a oferi sprijin.

Cu toate acestea, multe din tancurile Leopard 2 sunt modele mai vechi care au stat în stoc ani de zile și e posibil să aibă nevoie de întreținere și îmbunătățiri înainte de a fi livrate.

Oficialitățile americane spuseseră că ar lua luni de zile până ca tancurile Abrams să ajungă în Ucraina, unul din motivele invocate de administrația Biden în ezitarea de a le livra, fiindcă au motoare cu turbină alimentate cu cherosen, ceea ce le face mai dificil de utilizat, întreținut și alimentat în comparație cu tancurile Leopard.

Unii experți au respins însă aceste temeri, spunând că forțele armate ale Ucrainei și-au demonstrat capacitatea de a se adapta la echipamentele noi.

Dezavantajul în a folosi modele de tancuri occidentale diferite va fi că Ucraina va trebui să construiască un lanț de aprovizionare pentru fiecare în parte, iar asta va complica lucrurile din punct de vedere logistic.

Esențiale pentru lupta urbană

Oficialitățile americane spun că tancurile occidentale vor fi o componentă cheie în luptele pe teren deschis ce se vor da în estul Ucrainei în următoarele săptămâni și luni. Se crede că și Rusia pregătește o ofensivă în primăvară.

Generalul american John Spencer spune că tancurile de luptă sunt de asemenea esențiale în luptele de stradă, așa cum s-a văzut în bătăliile crâncene pentru orașele ucrainene.

„Ucrainenii au nevoie de tancuri pentru a înainta și a recuceri teritorii, în special teritorii urbane. Acolo se dă lupta”, spune Spencer.

Tancurile vor acționa alături de vehicule blindate de luptă occidentale.

Statele Unite și aliații lor din NATO au acceptat în ianuarie să trimită în Ucraina sute de vehicule blindate de luptă, așa-numitele „tancuri ușoare”.

Acestea sunt folosite în special pentru a transporta trupe pe câmpul de luptă, dar unele dintre ele sunt capabile și să distrugă tancuri grele.

În timp ce deciziile de a livra tancuri sunt un mare pas înainte și o semnificativă demonstrație de unitate în a sprijini Kievul, tancurile nu sunt ultimul sistem de armament pe care îl dorește Ucraina de la Occident.

Kievul încă dorește să aibă avioane de luptă și rachete cu rază lungă de acțiune din Occident. Statele Unite au refuzat până acum să trimită în această țară rachete de înaltă precizie ATACMS cu o rază de acțiune de până la 300 de kilometri, din cauza temerilor că asta ar putea duce la o escaladare a conflictului.

John Herbst, fost ambasador al Statelor Unite în Ucraina între 2003-2006, spune că rachetele cu rază lungă de acțiuni sunt chiar mai importante decât tancurile occidentale pentru că pot distruge liniile de aprovizionare rusești.

„Imediat ce Ucraina primește rachete cu rază lungă de acțiune, depozitele de aprovizionare rusești s-au ars”, spune Herbst. „Rusia va trebui să înființeze altele noi mai departe de front. Dacă rușii nu au echipament, nu trimit trupe în luptă”.

În opinia analistului Mark Cancian, de la Center for Strategic and International Studies, „cel mai important” lucru pentru Ucraina e ca ajutorul militar din partea Statelor Unite și a aliaților lor din NATO să continue la un nivel ridicat.

„Pe termen lung, asta e mult mai important decât orice lucru anume din pachetul de ajutor”, spune Cancian. Ucraina „nu va putea supraviețui dacă nivelul de ajutor scade, sau dispare cu totul”.

Redacția ucraineană a Europei Libere a contribuit la acest articol. Traducere și adaptare de Lucian Ștefănescu
XS
SM
MD
LG