Autoritățile neagă că noul Cod funciar al R. Moldova va permite vânzarea terenurilor agricole cetățenilor străini. Reacția vine după ce asociația „Forța Fermierilor” s-a arătat îngrijorată de faptul că în proiect nu este stabilită clar interdicția procurării de către companiile cu capital străin a acestui tip de terenuri, dând astfel undă verde pentru aceste achiziții.
Într-un răspuns oferit Europei Libere, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare califică declarațiile asociației „Forța Fermierilor” ca fiind o „interpretare eronată a normelor ce țin de vânzarea terenurilor agricole cetățenilor străini”.
Potrivit ministerului, articolul 21 din proiectul Codului funciar prevede expres că „persoanele fizice și juridice străine nu pot dobândi drept de proprietate asupra terenurilor cu destinaţie agricolă sau din fondul forestier”.
Asociația „Forța Fermierilor” susține că în document nu e specificat ce înseamnă „persoană juridică străină” și, din această cauză, firme înregistrate în R. Moldova, dar care sunt juridic controlate direct sau indirect de cetățeni străini ar putea intra în posesia terenurilor agricole.
„În prezent, există norma din legea cu privire la prețul normativ și modul de vânzare-cumpărare a pământului care prevede că întreprinderile cu investiții străine în capitalul social nu au dreptul să dețină în proprietate terenuri agricole. Însă, după intrarea în vigoare a Codului funciar, această lege urmează să fie abrogată”, atrage atenția asociația.
„Forța Fermierilor” cere ca în proiectul noului Cod funciar să fie formulată clar interdicția procurării terenurilor agricole de către cetățenii altor state.
Șefa Serviciului de politici în domeniul fondului funciar al Ministerului Agriculturii, Angela Dogotari, a spus Europei Libere că autoritățile sunt gata să discute toate propunerile pentru a înlătura orice ambiguități ale proiectului Codului funciar care ar da de înțeles că străinii vor putea cumpăra terenuri agricole.