Linkuri accesibilitate

O răscruce periculoasă în relațiile Statele Unite-China


Raporturile sino-americane se află la o răscruce în 2023.

Ingredientele sunt – eforturile diplomatice ale administrației Biden, politicile industriale ale celor două țări, noi comisii în Congresul american, disputele cu privire la agresiunea rusă în Ucraina și climatul general, tensionat.

O răscruce periculoasă în relațiile Statele Unite-China
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:14 0:00
Link direct

Una dintre chestiunile de mare importanță este Taiwanul. Biden s-a angajat în repetate rânduri să apere insula, dacă China o atacă, și, în acest context, a stârnit interes opinia generalului Michael Minihan, care conduce aprovizionarea avioanelor americane în regiune că China și Statele Unite ar putea fi angajate într-un război, în doi ani.

Acest avertisment a fost inclus într-un document intern, ajuns la presă în care generalul adaugă „Sper să mă înșel!” El crede că alegerile prezidențiale din Taiwan i-ar putea oferi președintelui chinez Xi pretextul să intervină, mai ales în condițiile în care și-ar putea imagina că America va fi preocupată de propriile alegeri. O sursă de la Pentagon a spus că opiniile generalului nu reprezintă o poziție oficială.

La Congres, Camera Reprezentanților, controlată acum de republicani, a creat un nou comitet special care se ocupă doar de raporturile sino-americane. Președintele comiterului, republicanul Mike Gallagher a spus că obiectivul este „să fie câștigat noul Război rece cu China comunistă”. Pe plan economic administrația Biden a adoptat o politică industrială agresivă față de China, menită în special să o priveze de tehnologie avansată de care are nevoie.

Secretarul de stat, Blinken se va afla în China la începutul lui februarie. Biden însuși se va putea întreține cu omologul său chinez Xi Jinping cel puțin de două ori, anul acesta – la summitul G20 de la Delhi în septembrie și apoi când va găzdui, în noiembrie, summitul APEC la San Francisco.

Casa Albă pregătește noi măsuri executive care să restrângă investiția americană în sectoare de înaltă tehnologie din China. Noul președinte al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy a spus că va vizita Taiwanul, o vizită care va stârni fără îndoială controverse.

XS
SM
MD
LG