Linkuri accesibilitate

Ofensiva rusă este iminentă, avertizează oficialii ucraineni


Militari ucraineni din Brigada 43 Artilerie grea trag din tunul autopropulsat german Panzerhaubitze asupra pozițiilor armatei ruse în apropiere de Bahmut în regiunea Donețk, 5 februarie 2023
Militari ucraineni din Brigada 43 Artilerie grea trag din tunul autopropulsat german Panzerhaubitze asupra pozițiilor armatei ruse în apropiere de Bahmut în regiunea Donețk, 5 februarie 2023

Forțele ruse și ucrainene poartă lupte intense în regiunea Donbas din estul țării, acolo unde Moscova concentrează efective și tehnică de luptă suplimentare pentru o ofensivă care se așteaptă să fie lansată în următoarele săptămâni, au declarat oficialii ucraineni pe 6 februarie.

Președintele Volodimir Zelenski a afirmat că forțele ucrainene se împotrivesc tentativelor trupelor ruse de a înconjura orașul Bahmut și de a penetra apărarea orașului. În discursul său de seară din 6 februarie, Zelenski le-a mulțumit soldaților care apără orașul.

„Luptele pentru regiune se încing”, spune și guvernatorul din Donețk, Pavlo Kirilenko, adăugând: „rușii aruncă noi unități în luptă și ne culcă la pământ orașele și satele”.

Între timp, bombardamentele rusești s-au mai temperat în regiunea vecină Luhansk, deoarece „rușii își păstrează muniția pentru o ofensivă pe scară largă”, afirmă guvernatorul din Luhansk, Serhi Haidai.

Oficialii ucraineni lansează în continuare avertismente că Rusia plănuiește o nouă ofensivă de amploare începând, poate, chiar de la jumătatea lunii februarie. Este evident că Rusia a masat „tot mai multe rezerve” și echipamente în estul Ucrainei, spune Haidai.

Ucraina și-a planificat propria contraofensivă, dar aceasta depinde de proviziile de tancuri de luptă și vehicule de luptă de infanterie pe care țările occidentale s-au angajat să le trimită Kievului.

Zvonuri și contradicții pe tema demiterii ministrului Apărării

Pe fondul luptelor intense, Kievul a trimis semnale contradictorii cu privire la o posibilă remaniere la Ministerul Apărării. Ucraina a anunțat că ministrul Apărării, Oleksi Reznikov, va fi transferat în funcția de ministru al industriilor strategice pentru a consolida cooperarea militar-industrială și va fi înlocuit de generalul Kirilo Budanov, șeful agenției de informații militare a țării. Cu toate acestea, mai puțin de 24 de ore mai târziu, David Arahamia, șeful grupului parlamentar al lui Zelenski, a revenit asupra comentariilor sale anterioare, afirmând pe Telegram că „nu vor exista schimbări de personal în sectorul apărării în această săptămână”.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, în cadrul unei conferințe de presă la Kiev, 5 februarie 2023
Ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, în cadrul unei conferințe de presă la Kiev, 5 februarie 2023


Reznikov declarase anterior că, deși nu intenționează să demisioneze, orice decizie privind viitorul său va fi luată de președinte, care însă a păstrat tăcerea cu privire la orice schimbări în cabinetul său. Ministerul ucrainean al Apărării nu a răspuns la o solicitare de comentarii, potrivit Reuters și nici Budanov nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Consilierul lui Zelenski, Mihailo Podoliak, a cerut să se pună capăt speculațiilor, spunând la televiziunea națională că Zelenski va „lua decizia”, care va fi apoi discutată la diferite niveluri înainte de a fi „comunicată oficial”. Zvonurile privind o posibilă demisie sau demitere a lui Reznikov s-au întețit după o serie de acuzații de corupție în cadrul ministerului.

În ianuarie, presa ucraineană scria că Ministerul Apărării ar fi achiziționat produse pentru armată la prețuri umflate printr-o companie de intermediere. În presă au mai apărut și alte acuzații de corupție. Ministrul adjunct Viaceslav Șapovalov, care era responsabil de aprovizionarea trupelor cu alimente și echipamente, a demisionat pe 24 ianuarie, spunând pe de altă parte că acuzațiile sunt nefondate.

Zelenski a mai anunțat în discursul său de seară că, în regiunile de frontieră și de front, vor fi numiți lideri cu experiență militară, cei care se pot manifesta „cel mai eficient în protecția împotriva amenințărilor existente în prezent”, a adăugat el.

Anterior, la 6 februarie, autoritățile ucrainene au acuzat din nou forțele rusești că au tras asupra unor ținte de cealaltă parte a fluviului Nipru, din aria centralei nucleare Zaporojie, ocupată de Rusia. Atacurile au avariat clădiri rezidențiale și linii electrice în Nikopol și Marhaneț.

Aceste informații vin în contextul în care ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Rîabkov, a declarat că șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, este așteptat să viziteze Moscova săptămâna aceasta pentru discuții privind crearea unei zone de siguranță în jurul centralei Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat vizita lui Grossi, dar a precizat că șeful AIEA se va întâlni doar cu oficiali ai companiei de stat pentru energie nucleară Rosatom și ai Ministerului de Externe, nu și cu cei de la Kremlin.

XS
SM
MD
LG