Linkuri accesibilitate

„Nu puteam sta degeaba”: Luptătorii ruși explică de ce au luat armele împotriva Kremlinului


Presa sugerează că ar putea exista până la patru mii de ruși care luptă pentru Ucraina ca parte a legiunii "Rusia Liberă". (foto de arhivă)
Presa sugerează că ar putea exista până la patru mii de ruși care luptă pentru Ucraina ca parte a legiunii "Rusia Liberă". (foto de arhivă)

RFE/RL a vorbit cu doi militari ruși care luptă cot la cot cu forțele ucrainene împotriva armatei ruse în orașul asediat Bahmut, ca parte a unui grup numit Legiunea Rusiei Libere.

De săptămâni întregi, unele dintre cele mai intense lupte din războiul din Ucraina s-au concentrat în jurul orașului Bahmut din regiunea Donețk. Trupele rusești par hotărâte să captureze acest oraș și împrejurimile lui, chiar și cu costuri enorme.

Orașul, acum aproape pustiu, este apărat de forțele ucrainene, inclusiv de voluntari ruși care servesc în Legiunea Rusia Liberă și care luptă împotriva forțelor invadatoare din propria țară.

Strategia luptelor s-a schimbat de când președintele rus Vladimir Putin a anunțat mobilizarea militară în septembrie, aducând zeci de mii de soldați suplimentari pe liniile ofensive rusești. În plus, grupul de mercenari Wagner (doar aparent privat) a recrutat zeci de mii de condamnați din închisorile rusești și pare să fie vârful de lance al campaniei de capturare a orașului Bahmut.

„Putem simți diferența de forță de atac după decizia de mobilizare”, spune un luptător al Rusiei Libere din Bahmut, care poartă indicativul Țezar. „Acum poți să tragi fără să țintești și cu siguranță vei nimeri pe cineva. Mai devreme, trebuia să căutăm ținte pentru a încolți grupurile rusești. Acum, sunt foarte multe ținte - la tot locul”.

„Au reușit să avanseze un pic, dar cu prețul unor pierderi enorme”, a adăugat el. „Îmi pare rău pentru bieții băieți. Mi-ar plăcea să le pot spune: Nu aveți dușmani în Ucraina. Nu există dușmani în Paris sau New York. Toți dușmanii voștri stau la Kremlin”.

Legiunea Rusia Liberă a fost formată în martie 2022. Potrivit unor surse ucrainene, primii membri au fost soldați care au dezertat din armata rusă la scurt timp după ce Moscova și-a lansat invazia masivă și neprovocată, pe 24 februarie 2022. În manifestul lor, ei se descriu drept „cetățeni liberi ai Rusiei care își asumă responsabilitatea pentru ei înșiși și încep să lupte pentru o Nouă Rusie”.

„Suntem uniți de un singur obiectiv - să apărăm Ucraina și apoi să ne întoarcem în Rusia cu arma în mână", spune Țezar din Legiunea Rusia Liberă.
„Suntem uniți de un singur obiectiv - să apărăm Ucraina și apoi să ne întoarcem în Rusia cu arma în mână", spune Țezar din Legiunea Rusia Liberă.

Numărul exact al luptătorilor din cadrul organizației este secret, dar presa afirmă că ar fi vorba despre până la patru mii de militari. Țezar, un bărbat de 50 de ani din Sankt Petersburg care spune despre sine că este un „naționalist rus”, a declarat pentru serviciul rusesc al RFE/RL că s-a alăturat „celui de-al doilea batalion” al legiunii, iar acum „al treilea și al patrulea sunt în curs de formare”. Efectivele diferă de la o țară la alta, dar un batalion este adesea format din câteva sute și până la o mie de soldați.

„Sunt oameni de toate felurile”, a spus el când a fost întrebat cine s-a alăturat legiunii. „Cu toții avem destine diferite, dar suntem uniți de un singur scop - să apărăm Ucraina și apoi să ne întoarcem în Rusia cu arma în mână”.

„Rusia s-a discreditat și nu mai este posibil ca puterea să fie transferată normal în alte mâini”, a adăugat el. „Se vor agăța strâns de ea și sunt gata să sacrifice milioane de oameni pentru a se menține”.

„Am terminat cu Rusia”

Tihi, care înseamnă liniște sau calm, este indicativul de apel al unui alt luptător al Rusiei Libere din orașul Toliatti, de pe râul Volga. Când a început invazia Moscovei, în februarie 2022, el lucra pe un șantier de construcții din Kiev.

„La început, pur și simplu nu-mi venea să cred”, își amintește el. „Abia după ce a trecut a treia rachetă am înțeles ce se întâmpla. Mi-am strâns familia și ne-am ascuns în subsol”.

Tihi luptă pentru Ucraina de la sfârșitul primăverii trecute.
Tihi luptă pentru Ucraina de la sfârșitul primăverii trecute.

La sfârșitul primăverii, s-a alăturat legiunii. A făcut câteva săptămâni de antrenament și apoi a fost trimis pe front, unde se află de atunci.

„Am terminat cu Rusia. Nici nu vreau să mai aud de ea după ce au făcut în regiunea Kiev și în alte părți”, a declarat Tihi după ce a fost întrebat dacă ar vrea să-și mai vadă vreodată patria. El vorbește despre probele mai presus de orice îndoială că forțele rusești au comis atrocități în zonele pe care le-au ocupat, inclusiv în orașe din regiunea Kiev, cum ar fi Bucea.

Țezar s-a alăturat legiunii cam în aceeași perioadă și cam cu aceleași gânduri. „24 februarie a fost un șoc”, spune el. „Copiii mei se uitau la mine cu lacrimi și mă întrebau: Tati, cum se poate așa ceva? Cum a putut Rusia să atace Ucraina? Le-am spus să nu-și facă griji, pentru că Ucraina va învinge, în cele din urmă.” „Nu puteam sta deoparte”, mai spune el. „Am încercat să mă ofer voluntar pentru legiunea internațională, dar nu primeau ruși atunci. Când s-a format Rusia Liberă, am făcut cerere, am trecut prin niște verificări de fond și am ajuns aici.”

Putin „a ridicat miza”

Cei doi bărbați formează acum un echipaj de mortiere care se confruntă față în față cu trupele rusești. „Putin a ridicat cu adevărat miza declanșând mobilizarea”, spune Țezar. „Mai demult, luptam împotriva așa-zișilor omuleți verzi, iar un Vasia oarecare stătea în Saratov și urmărea luptele la televizor”, spune el, folosind diminutivul pentru Vasili. „Acum, Vasia trebuie să se ridice din fotoliu și să facă târâș într-un șanț înghețat din afara Bahmutului, în timp ce eu și Tihi tragem cu mortierele în el”, spune el. „Atitudinea lui Vasia se va schimba. Dacă Vasia se va gândi cu adevărat la situația lui, poate că ni se va alătura și vom mărșălui împreună spre Moscova.”

Un obuz folosit de Legiune cu inscripția „Pentru libertatea Rusiei”.
Un obuz folosit de Legiune cu inscripția „Pentru libertatea Rusiei”.

În ciuda faptului că a luat armele împotriva armatei și guvernului rus, Țesar insistă să spună că a rămas un naționalist rus de dreapta care privește cu nostalgie la epoca țaristă.

„Ce sunt provinciile rusești?” spune el. „Mizerie, ruine, sărăcie, beție. La asta trebuie să lucrăm, în loc să ne extindem închisoarea pentru a include Georgia, Ucraina, statele baltice și Belarus. Acesta este genul de naționalist rus pe care îl simt...Nu are sens să folosești forța pentru a reține oameni care nu vor să fie cu tine”.

Țezar a rămas încrezător în victoria finală a Ucrainei, dar i-a îndemnat pe aliații Kievului să furnizeze armament mai avansat. „Ați văzut cum 20 sau 30 de unități HIMARS au schimbat cursul războiului”, a spus el, referindu-se la lansatoarele multiple de rachete de fabricație americană care au ajutat Ucraina să-și revină după invazia inițială. „Iar Occidentul are sute de bucăți de care se poate dispensa. Și mii de tancuri. Nici măcar nu voi menționa avioanele”.

„Dacă Ucraina ar fi avut măcar o mică parte din aceste arme, Tihi și cu mine am fi sărbătorit deja victoria undeva pe o plajă din Crimeea”, a spus el.

XS
SM
MD
LG