Linkuri accesibilitate

Zelenski mulțumește Europei la Bruxelles, reafirmă dorința aderării la UE


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se adresează Parlamentului European, Bruxelles, 9 februarie 2023
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se adresează Parlamentului European, Bruxelles, 9 februarie 2023

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a continuat joi turneul european cu o adresare către Parlamentul European, la Bruxelles, unde urma să participe și la un summit al liderilor țărilor din Uniunea Europeană.

În discursul punctat de aplauze prelungite și ovații în picioare din Parlamentul European, Zelenski a mulțumit europenilor pentru că ajută Ucraina invadată de Rusia.

„Vreau să vă mulțumesc tuturor celor care ați ajutat poporul nostru, pe oamenii noștri de rând, compatrioților noștri stabiliți aici care au cerut liderilor lor să sporească și amplifice ajutorul”, a spus Zelenski, adăugând că țara lui luptă împotriva „celei mai mari forțe anti-europene din lumea modernă”.

Liderul ucrainean a repetat aspirația țării sale de a adera cât mai curând la UE, spunând că „o Ucraină victorioasă va fi parte a unei Uniuni Europene învingătoare”.

Ucraina a primit ca și R. Moldova statut de țară candidată la aderare anul trecut, după invazia rusească din februarie, și a spus mai recent că ar vrea să înceapă negocierile de aderare chiar anul acesta.

Zelenski nu a vorbit la Parlamentul European despre cereri de armament, fiind de așteptat ca acestea să fie menționate în întâlnirile sale cu liderii țărilor membre în UE, în marginea summit-ului la care a fost invitat.

A doua călătorie a lui Zelenski în străinătate de după invazie, ținută secretă până în ultimul moment, a început miercuri la Londra, continuând la Paris, de unde liderul ucrainean a mers joi la Bruxelles. Prima ieșire cunoscută din țară a lui Zelenski după declanșarea atacului rusesc a fost în decembrie 2022, când a vizitat Washingtonul.

XS
SM
MD
LG