Linkuri accesibilitate

Zelenski vorbește de un plan rusesc de distrugere a democrației în R. Moldova 


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că Ucraina ar fi intrat în posesia unui plan al Rusiei de a distruge democrația în R. Moldova pentru a prelua controlul asupra țării.

UPDATE 19:40. Vicepremierul Nicu Popescu a declarat că „pe parcursul anului trecut am fost martorii încercărilor eșuate de a destabiliza guvernul și cursul de integrare europeană, inclusiv prin proteste plătite”. „Toate aceste încercări au eșuat”, a mai spus oficialul, după ce atât Președinția cât și Serviciul de Informații și Securitate de la Chișinău au confirmat declarațiile făcute de Zelenski la Bruxelles joi, 9 februarie, privind intențiile Rusiei față de R. Moldova.

UPDATE 17:05. Președinția R. Moldova a confirmat că se află „în legătură permanentă cu lideri de state și guverne din țările europene și cu alți parteneri externi, inclusiv cu președintele Zelenski, cu care are un schimb continuu de opinii și informații privind situația din regiune”. Într-un comunicat de presă, instituția spune că folosește „ajutorul informațional” pentru a preveni orice tentative de subminare a R. Moldova.

UPDATE 15:55. Serviciul de Informații și Securitate de la Chișinău confirmă recepționarea unui astfel de plan. Totodată, anunță că au fost identificate activități subversive cu scopul subminării statului Republica Moldova, de destabilizare și de încălcare a ordinii publice.

Potrivit unui comunicat al instituției, SIS desfășoară măsuri operative pentru elucidarea tentativelor de destabilizare a situației în țară și cooperează strâns cu serviciile de informații partenere.

Vorbind la un summit special UE, la Bruxelles, Zelenski a spus că, de îndată ce a înțeles semnificația documentului, a informat-o despre el pe președinta Maia Sandu.

Zelenski a mai spus că nu știe dacă planul este pus în aplicare sau nu, dar este foarte asemănător planurilor rusești împotriva Ucrainei sau altor țări europene.

„Nimic nou”, a conchis liderul ucrainean, fără să intre în detaliile documentului interceptat de la serviciile secrete rusești, referitor la Moldova.

Zelenski a făcut aceste remarci la deschiderea unui summit special al Uniunii Europene, joi la Bruxelles, vorbind pe larg despre pericolul pe care l-ar reprezenta Rusia pentru democrațiile europene.

Mai devreme, într-un discurs în Parlamentul European, Zelenski spunea că țara lui, invadată de Rusia în urmă cu aproape un an, luptă „împotriva celei mai mari forțe anti-europene din lumea modernă”.

XS
SM
MD
LG