Linkuri accesibilitate

Maia Sandu la București: „Unii au vrut un guvern marionetă la Chișinău. Moldova va rămâne în picioare”


„Știm să sângele apă nu se face și relația noastră este cea mai bună dovadă a acestui adevăr. Astăzi, avem atât de multe proiecte comune, care ne ajută să rezistăm în această perioadă complicată și să avansăm ferm pe calea europeană”, a spus Maia Sandu, joi, la Cotroceni.
„Știm să sângele apă nu se face și relația noastră este cea mai bună dovadă a acestui adevăr. Astăzi, avem atât de multe proiecte comune, care ne ajută să rezistăm în această perioadă complicată și să avansăm ferm pe calea europeană”, a spus Maia Sandu, joi, la Cotroceni.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a vorbit la București despre intențiile Rusiei de a instaura la Chișinău „un guvern marionetă”. Ea a spus că Republica Moldova îi este recunoscătoare României pentru ajutorul său „sincer și dezinteresat”.

Maia Sandu s-a întâlnit cu președintele român Klaus Iohannis cu o zi înaintea împlinirii unui an de la invazia rusească din Ucraina.

Președinta Republicii Moldova a vorbit despre „provocările fără precedent” pe care cetățenii țării sale le-au avut de depășit în această perioadă, dar și despre „șantajul energetic” al Rusiei.

„Pe parcursul anului, am avut provocări de securitate cu scopul de a crea haos și de a destabiliza regiunea noastră. Unii au dorit ca țara noastră să cadă, să poată instaura la Chișinău un guvern marionetă, servil intereselor Kremlinului”, a spus Maia Sandu.

Declarația ei vine în contextul în care, acum câteva zile, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dezvăluit un plan pe care Moscova l-ar fi pus la cale pentru a prelua puterea la Chișinău, acuzații pe care Kremlinul le-a negat.

„Republica Moldova rămâne în picioare, demnă, hotărâtă în drumul său spre Uniunea Europeană”, a promis Maia Sandu la conferința de presă susținută alături de omologul ei român Klaus Iohannis.

Lidera de la Chișinău a catalogat România ca fiind un partener „sincer și dezinteresat”, al căreia ajutor este important în „această perioadă complicată”.

La rândul său, președintele român Klaus Iohannis a făcut referire la anul „extrem de dificil” pentru Republica Moldova, „stat care a fost afectat profund și direct de consecințele acestui război.” Iohannis a menționat criza energetică, inflația, dar „atacurile hibride din exterior” printre problemele cu care s-a confruntat guvernul de la Chișinău.

„Toate acestea, precum și alte provocări similare venite pe un fond de vulnerabilități preexistente au fost gestionate cu calm, profesionalism și curaj exemplare de către autoritățile proeuropene de la Chișinău”, a declarat președintele român.

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis despre Republica Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:12 0:00

Maia Sandu a făcut referire la „sprijinul puternic al României pentru cetățenii Republicii Moldova, pentru pacea, bunăstarea și viitorul nostru european.”

„Știm să sângele apă nu se face și relația noastră este cea mai bună dovadă a acestui adevăr. Astăzi, avem atât de multe proiecte comune, proiecte care ne ajută să rezistăm în această perioadă complicată și să avansăm ferm pe calea europeană”, a spus Maia Sandu.

Ea și-a arătat recunoștința față de sprijinul pe care România i l-a acordat Republicii Moldova pentru „libertate și viață mai bună în casele noastre.”

„Parteneriatul nostru strategic cu România înseamnă beneficii concrete pentru cetățeni în multe domenii”, a adăugat Maia Sandu.

Ea a dat asigurări că va continua „dialogul energic” cu Executivul român, dovadă că noul premier moldovean, Dorin Recean, va face prima sa vizită oficială în străinătate la București, săptămâna viitoare.

„Legătura tot mai strânsă dintre Chișinău și București are un impact firesc asupra cetățenilor noștri. Suntem tot mai aproape de România, de Uniunea Europeană, de familia noastră.”

„Din păcate, bucuria acestei apropieri este umbrită de tragedia unui război crunt, un război care continuă de un an de zile”, spune Maia Sandu, referindu-se la război.

„Noi, în Republica Moldova suntem protejați de scutul eroilor ucraineni. Europa este puternică datorită unității și a fermității cu care apără pacea și viața oamenilor. ”, a spus Maia Sandu.

Maia Sandu mulțumește României pentru sprijinul acordat
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:08 0:00

În ce a constat ajutorul de la România?

Maia Sandu a trecut în revistă toate proiectele în care România a fost prezentă în sprijinul Republicii Moldova, în special în domeniul energetic, de la oamenii cu venituri modeste până la nivel național, și care i-au permis Moldovei să nu mai depindă de Gazprom, compania rusă de stat.

„Am reușit să oferim compensații oamenilor cu venituri modeste ca să-și poată plăti facturile la gaz, căldură și energie în această iarnă. România ne-a venit în ajutor și ne-a livrat energie electrică atunci când Moldova s-a pomenit fără vreo sursă de curent”, a exemplificat Maia Sandu.

Folosirea gazoductul Iași - Chișinău, prin care Republica Moldova a importat gaze de pe piața europeană, a fost un alt exemplu oferit de președintă.

De asemenea, tot cu sprijinul României, a spus Maia Sandu, a fost inițiată platforma de sprijin, în parteneriat cu Germania și Franța, pentru a ajuta R. Moldova să treacă peste „crizele suprapuse cu care ne-am ciocnit”, a spus ea.

Cele trei ediții ale platformei desfășurate până acum au reunit zeci de țări și organizații internaționale care au promis Moldovei sprijin de dezvoltare și i-au oferit ajutor imediat în depășirea crizelor curente.

Următoarea ediție a platformei va fi organizată la Chișinău în toamna acestui an.

Sandu a mulțumit României și pentru sprijinul obținut pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

„În 2022, țara noastră a obținut statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. În pregătirea acestei decizii, România a fost o susținătoare neobosită a parcursului nostru european”, a spus ea.

Cei doi șefi de stat au vorbit joi și despre cooperarea din prezent, când prioritară va fi reconstrucția economiei, continuarea reformelor și consolidarea securității statului, a spus Sandu, care a spus că în toate aceste domenii va colabora direct cu România.

Totodată, a spus ea, România rămâne principala piață de desfacere pentru produsele moldovenești.

„Aici vin aproape 30 de procente din exporturile noastre. Știu că avem spațiu de creștere și vom fi și mai prezenți pe piața românească. Vrem să atragem mai multe investiții românești în Republica Moldova”, a spus Sandu.

„Un proiect important unde mizăm pe sprijinul României este studierea limbii române în comunitățile etnice din Republica Moldova și în diasporă. Avem proiecte frumoase, comune în domeniul cultural, târguri de carte, reuniuni naționale, campanii de promovare a lecturii. Vom continua cooperarea în domeniul dezvoltării locale, a împăduririi și protecției mediului.”

Sandu a mulțumit României pentru „consecvență, pentru altruism, pentru îndrumare, mulțumim că ne ajutați să fim mai puternici.”

„Recunoștința noastră însoțește angajamentul nostru ferm de a aduce Europa acasă, în Moldova, și de aduce Moldova în rândul țărilor europene alături de România”, a încheiat Maia Sandu.

Vizita Maiei Sandu are loc cu o zi înainte de împlinirea unui an de la invadarea Ucrainei de către Rusia, la o zi după summitul B9 de la Varşovia, la care președintele SUA, Joe Biden, și-a exprimat susținerea explicită față de liderul moldovean.

XS
SM
MD
LG