Zelenski a promis pe 23 februarie că va continua lupta, afirmând că Ucraina „a depășit multe încercări și vom învinge”, adăugând că „toți cei care au adus acest rău, acest război pe pământul nostru" vor fi trași la răspundere.
La scurt timp după ce a transmis acest mesaj, Adunarea Generală a ONU a votat o moțiune care cere „o pace cuprinzătoare, dreaptă și durabilă” și a cerut, din nou, Rusiei să înceteze luptele și să își retragă forțele din Ucraina.
Într-un vot considerat un test global al sentimentelor față de războiul Moscovei împotriva vecinului său, 141 de țări au fost în favoarea rezoluției, în timp ce China și alte 31 de țări s-au abținut. Șase s-au alăturat Rusiei și au votat împotrivă.
Prima doamnă Olena Zelenska, care a ținut un discurs video pentru un eveniment aniversar la Vilnius, a declarat că Ucraina marchează pe 24 februarie nu trecerea unui an de la declanșarea invaziei rusești, ci un an de rezistență cu succes la invazie.
Ucraina a suferit „un an de iad”, a spus ea, adăugând că un an de război total „este o dată teribilă de serbat, deoarece reprezintă un an de atacuri, agresiune și crime”.
De asemenea, în ajunul împlinirii unui an de la declanșarea războiului, noi sancțiuni împotriva Rusiei au fost discutate de miniștrii G7, iar Casa Albă a declarat că Statele Unite vor anunța noi sancțiuni „radicale” pe 24 februarie.
În Ucraina, Iuri Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, a declarat că forțele aeriene sunt în stare de alertă sporită din cauza unor posibile provocări rusești la aniversare.
Oleksi Danilov, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare, a declarat că Ucraina trebuie să fie în permanență pregătită, dar că în prezent nu există semne că Rusia va efectua acțiuni de amploarea celor care au avut loc anul trecut.
„Nu credem că în viitorul apropiat Rusia poate invada după cum a făcut-o pe 24 februarie 2022", a declarat Danilov la televiziunea ucraineană.
Forțele ucrainene au respins zeci de atacuri rusești în regiunile estice Donețk și Luhansk în ultima zi, a declarat Kievul de la 23 februarie.
Rusia a lansat baraje de artilerie asupra orașelor Bahmut, Liman, Avdiivka și Șahtarsk din Donețk, precum și asupra orașului Kupiansk din regiunea nord-estică Harkov, a precizat Statul Major General al armatei ucrainene în raportul său zilnic.
„În ultimele 24 de ore, armata ucraineană a respins aproximativ 90 de atacuri ale forțelor rusești în cinci direcții în regiunea Donețk, unde își concentrează principalele eforturi ofensive", a precizat Statul Major General.
„În același timp, inamicul a lansat 10 rachete și 19 raiduri aeriene, precum și 37 de salve de sisteme de rachete. Iarăși au avut de suferit orașe, sate și civili pașnici”.
Orașul Bahmut din Donețk, pe care trupele rusești încearcă să îl cucerească din iulie, rămâne epicentrul bătăliei pentru Donbas, forțele Moscovei lansând luna trecută o nouă ofensivă pentru a cuceri orașul. Cu toate acestea, capturarea orașului Bahmut, sunt de părere experții militari, ar avea o semnificație mai degrabă simbolică pentru Rusia, întrucât importanța sa strategică este limitată.
Ministerul britanic al Apărării a declarat în buletinul său zilnic de informații din 23 februarie că lupte intense au continuat în Bahmut și în jurul acestuia în ultimele două zile, dar că forțele ucrainene au reușit să își mențină deschise liniile de aprovizionare spre vest, în ciuda eforturilor rușilor de șase săptămâni de a încercui orașul.
Serviciile secrete britanice au mai precizat că forțele rusești au reluat bombardarea intensă a orașului Vuhledar din Donețk.
„Există o posibilitate realistă ca Rusia să se pregătească pentru un alt efort ofensiv în această zonă, în ciuda atacurilor costisitoare eșuate de la începutul lunii februarie și de la sfârșitul anului 2022", a concluzionat serviciul britanic de informații.
Totuși, armata rusă pare să-și fi schimbat obiectivele. „Campania actuală pare să-și propună să distrugă infrastructura armatei ucrainene, și mai puțin să ocupe noi teritorii”, pentru a epuiza populația și resursele Ucrainei.