Mai la vest, obuzele sau rachetele rusești au ucis mai mulți civili în orașul Zaporojie, au anunțat oficialii regionali la 2 martie. Forțele ruse au lansat o nouă ofensivă în regiunea ucraineană Donbas, încercând să respingă forțele ucrainene în mai multe zone. Cele mai aprige lupte din ultimele săptămâni au fost raportate în apropiere de Vuhledar, la sud-vest de orașul Donețk, și Kreminna, în nord.
Trupele ucrainene au pierdut în mod constant teren în Bahmut și în jurul acestui oraș; luna trecută, așezarea Soledar a căzut în mâinile forțelor rusești conduse în parte de soldați ai companiei private de mercenari Wagner.
În ultimele zile, oficialii ucraineni au dat de înțeles că trupele lor ar putea fi nevoite să se retragă complet din Bahmut. Experții occidentali au pus sub semnul întrebării importanța cuceririi orașului pentru armata rusă, spunând că ar avea doar o valoare simbolică pentru Moscova, nu și strategică. Se pare că Ucraina are poziții defensive mult mai puternice la vest și la nord-vest de Bahmut.
Statul Major General al armatei ucrainene a raportat peste 170 de atacuri în est și nord-est în noaptea de 2 martie; cea mai mare parte fiind îndreptată împotriva orașului Bahmut, dar vizând, de asemenea, Liman, Avdiivka și Șahtarsk: „Inamicul continuă să avanseze în direcția Bahmut, încercând să ia cu asalt orașul”, informează armata.
Rusia a aruncat valuri de infanterie în lupta pentru Bahmut, încercând încercuirea acestuia și tăierea liniilor de aprovizionare ucrainene. În orașul ruinat, care avea o populație de 70 de mii de locuitori înainte de război, se mai află, zilele acestea, doar câteva mii de civili.
„Se înregistrează, în continuare, lupte intense în apropiere de Bahmut", afirma pe 2 martie generalul de brigadă Pat Ryder, un purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării. „Forțele Wagner și forțele regulate și-au concentrat atacul asupra Bahmut, dar forțele ucrainene continuă să își mențină liniile”.
În Zaporojie, numărul civililor uciși de bombardamentele rusești de peste noapte asupra unei clădiri rezidențiale se ridică la patru, după cu informa biroul procurorului regional pe 2 martie. Alte cinci persoane erau date dispărute, inclusiv un copil. Se estimează că opt oameni sunt răniți. Operațiunea de salvare continuă.
Nou ajutor american
Între timp, Statele Unite se pregătesc să anunțe un nou pachet de ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina, au declarat oficiali citați de agenția de presă Reuters.
Se așteaptă ca noul ajutor american să fie anunțat în timpul vizitei cancelarului german Olaf Scholz la Washington, care va avea loc în cursul zilei de 3 martie, au precizat oficialii.
Washingtonul a acordat până în prezent aproape 32 de miliarde de dolari sub formă de ajutor militar Ucrainei de la începutul invaziei neprovocate a Rusiei în februarie 2022.
Sabotori ucraineni?
Orașul Herson, situat pe malul vestic al râului Nipru, din care forțele rusești s-au retras în noiembrie, a fost, de asemenea, sub tir de artilerie, a declarat armata. S-au raportat, de asemenea, atacuri rusești asupra unor obiective civile și de infrastructură în regiunea nord-estică Harkov și în Poltava, în centrul Ucrainei, rănind mai multe persoane și distrugând proprietăți și elemente de infrastructură.
Între timp, oficialii ruși au afirmat că un grup de sabotori ucraineni a trecut în vestul Rusiei și a tras asupra civililor din sate, afirmație negată de Kiev, care a sugerat că Moscova ar putea înscena un asemenea incident ca pretext pentru a organiza noi atacuri asupra Ucrainei.
Nu sunt clare detaliile incidentului din 2 martie petrecut în apropierea orașului Briansk din sud-vestul țării. Presa rusă citează oficiali neidentificați ai Serviciului Federal de Securitate care au declarat că un grup de atacatori, calificați ulteriori de Kremlin drept „teroriști ucraineni”, s-a infiltrat în regiunea Briansk și a atacat mai multe sate, luând ostatici în timpul operațiunii.
La Kiev, un consilier de rang înalt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a calificat declarațiile rusești drept o „provocare deliberată clasică”. „Rusia vrea să își sperie poporul pentru a justifica atacul asupra unei alte țări și sărăcia tot mai mare după anul de război. Mișcarea partizană din Rusia devine din ce în ce mai puternică și mai agresivă", a scris Mihailo Podoliak într-o postare pe Twitter.
La Bruxelles, diplomații Uniunii Europene vor să aloce un miliard de euro pentru a cumpăra muniția de artilerie de care Kievul are mare nevoie, potrivit unui proiect de propunere văzut de agențiile de presă. Oficialii UE estimează că Ucraina trage aproximativ șapte mii de obuze pe zi, comparativ cu cele până la 50 de mii de obuze trase zilnic de forțele rusești.
Miniștrii Apărării din UE sunt așteptați să discute propunerile în cadrul unei reuniuni la Stockholm în perioada 7-8 martie.