În afară de faptul în sine, întrebarea care se pune este dacă ce s-a întâmplat cu banca este ceva izolat sau va crea un efect de domino, similar unor crize financiare anterioare. Dar până când vom afla răspunsul la această întrebare, diversele tabere politice încearcă să capitalizeze.
Criza financiară din 2008 când statul a salvat de la faliment, cu banii contribuabililor mari bănci, a creat valuri populiste atât în Partidul Democrat cât și în cel Republican. Actuala situație cu banca din California pare a avea un impact mai limitat, dar ambele partide se raportează la ipoteza unei intervenții a statului. ”
Nu este 2008” – a spus purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, arătând că nu se pune problema unei salvări. Președintele Biden și democrații dau vina pe o măsură luată de administrația Trump care a diminuat sistemul de reguli care guvernau activitatea unor bănci de mărime medie.
Adresându-se americanilor cu mesajul că depunerile lor bancare sunt sigure, Biden a cerut Congresului să întărească regulamentele bancare și l-a învinuit pe Trump pentru reducerea lor. La fel a făcut și senatorul democrat de Vermont, Bernie Sanders și senatoarea Elisabeth Warren care a cerut anularea legii adoptate în timpul administrației Trump. În timp ce stânga Partidului Democrat își vede avertismentele confirmate, totuși 17 senatori democrați au votat, la vremea respectivă, cu Trump, pentru reducerea sistemului de reguli bancare. Republicanii au fost mai reținuți după prăbușirea băncii din California vrând să vadă cum vor reacționa democrații pentru a-și structura răspunsul.
Unii dintre ei, între care un lider din Cameră James Comer și guvernatorul statului Florida, Ron DeSantis au dat vina pe o investiție a Băncii în inițiative care promovează diversitatea la locul de muncă, echitatea și includerea minorităților și celor defavorizați. Candidata prezidențială Nikki Haley a spus că Biden încearcă să ascundă că banca va fi susținută de stat. Trump la rândul lui a prezis un colaps economic mai grav decât marea recesiune.