Linkuri accesibilitate

Silicon Valley Bank și Credit Suisse zguduie finanțele internaționale| De ce nu suntem (încă) în pragul unui nou 2008?


Sediul Credit Suisse la Berna, Elveția (foto arhivă)
Sediul Credit Suisse la Berna, Elveția (foto arhivă)

După Silicon Valley Bank în America, banca elvețiană Credit Suisse intră în criză, dând frisoane lumii financiare că anul 2008 s-ar putea repeta.

Recent, în Statele Unite, două bănci medii dar importante au dat faliment. Prăbușirea băncii Silicon Valley din California, o firmă de care erau dependente multe companii de înaltă tehnologie, a provocat valuri în lumea financiară deși administrația Biden s-a grăbit să declare că depozitele clienților sunt garantate.

O săptămână mai târziu, acțiunile băncii elvețiene Credit Suisse, instituție cu o tradiție de 167 de ani, se prăbușeau.

Cele două crize nu sunt legate direct, dar venind la scurt timp una după cealaltă, au reaprins temerile că finanțele globale s-ar putea afla în pragul unui nou an 2008, scrie Reuters.

Joi, 16 martie, Credit Suisse a anunțat că va împrumuta până la 54 de miliarde de dolari de la Banca Centrală elvețiană pentru a-și menține lichiditatea, dar analiştii financiari spun că ar putea să nu fie suficient.

Cu o zi mai devreme, valoarea acțiunilor Credit Suisse pierduseră mai bine de 30% la bursă, după ce principalul acționar, Banca Națională saudită a anunțat că nu mai creditează banca elvețiană.

Rădăcina problemelor

Situația precară în care se află banca elvețiană se datorează unui șir de scandaluri și greșeli de management, arată analiza Reuters, acumulate în decursul anilor.

Din 2021, acțiunile Credit Suisse pierd la bursă, din cauza prăbușirii unor mari fonduri de investiție.

Au urmat o serie de scandaluri și schimbări rapide în conducerea băncii, care au subminat și mai mult încrederea pieței în managementul instituției financiare.

În 2022, Antonio Horta-Osorio a demisionat din funcția de președinte pentru încălcarea regulilor COVID-19, la doar opt luni după ce fusese angajat tocmai ca să restructureze banca și să o aducă pe linia de plutire. Urmașul lui a venit, șase luni mai târziu, cu un plan de restructurare, care însă nu a câștigat susținerea acționarilor.

În toți acești ani, banca a pierdut clienți dar fuga acestora s-a transformat în exod în toamna lui 2022, când a circulat zvonul neîntemeiat că banca ar fi în pragul falimentului.

Credit Suisse a confirmat luna trecută că în al patrulea trimestru al anului 2022, clienții au retras depozite în valoarea de 118 miliarde de dolari. Banca a încheiat anul cu cea mai mare pierdere anuală de peste 7,5 miliarde de dolari de la criza financiară din 2008.

În decembrie, Credit Suisse a cerut investitorilor o infuzie de capital nou, de 4,3 miliarde de dolari.

Acțiunile Credit Suisse au pierdut în ultimul an 75% din valoare.

Pentru a calma investitorii, Credit Suisse a anunțat – pe lângă creditul pe care-l va lua de la Banca Centrală – că se va concentra mai mult pe marii săi clienți ultra-bogați, reducând în același timp activitatea volatilă de investiții bancare.

Cât de importantă este Credit Suisse?

Banca se numără printre cei mai mari administratori de averi din lume. Mai important, constată Reuters, este una dintre cele 30 de bănci cu importanță sistemică la nivel mondial: falimentul ei s-ar resimți la nivel global. Intră în categoria „too big to fail” (prea importantă, ca să ne permitem un eșec).

Credit Suisse este o bancă locală elvețiană specializată în gestionarea de averi, servicii bancare de investiții și gestionarea de active. Are puțin peste 50.000 de angajați. La sfârșitul anului 2021, gestiona active în valoarea de peste 1,7 trilioane de dolari.

Cu peste 150 de filiale în aproximativ 50 de țări, Credit Suisse este banca privată a unui număr mare de antreprenori, indivizi și companii bogate și ultrabogate, mai arată Reuters.

XS
SM
MD
LG