Comentariile purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, din 17 martie, au fost făcute cu o zi înainte ca acordul să expire. Pactul poate fi prelungit doar cu acordul Rusiei. Moscova și-a exprimat anterior nemulțumirea față de acord, lăsând să se înțeleagă că ar putea să nu aprobe o prelungire.
Cu toate acestea, prim-ministrul ucrainean Denis Șmihal a afirmat că guvernul său se opune oricărui acord care nu garantează 120 de zile, la fel ca în cazul prelungirii anterioare.
„Insistăm ca acordul privind cerealele să fie deschis și să fie prelungit automat cu 120 de zile”, a spus Șmihal în cadrul unei ședințe de guvern care a avut loc după declarațiile lui Peskov.
„Încercările [Rusiei] de a reduce perioada de prelungire sunt o manipulare pentru a continua șantajul [cu cerealele] și pentru a aprofunda o criză alimentară globală. Trebuie să împiedicăm acest lucru", a adăugat el.
Biroul Națiunilor Unite de la Geneva a declarat că discuțiile sunt în curs de desfășurare.
Întreruperea acordului - o catastrofă globală
Martin Griffiths, șeful ONU pentru ajutoare, a declarat în fața Consiliului de Securitate la 17 martie că ONU „face tot posibilul” pentru a asigura continuarea acordului de export de cereale.
S-au făcut „progrese semnificative” și în ceea ce privește o promisiune separată a Națiunilor Unite de a ajuta la facilitarea exporturilor de alimente și îngrășăminte rusești, a spus el, dar rămân probleme nesoluționate, în special în ceea ce privește sistemele de plată.
„Este vital pentru securitatea alimentară globală ca aceste două acorduri să continue și să fie implementate pe deplin”, a declarat Griffiths.
Înainte ca Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră să fie convenită la sfârșitul lunii iulie 2022, Ucraina și alte țări au acuzat Rusia că folosește foamea ca armă prin blocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră.
Turcia, Ucraina, Rusia și Națiunile Unite au ajuns la acest acord, care a deschis, de asemenea, calea pentru ca alimentele și îngrășămintele rusești să ajungă pe piețele globale. Transporturile sunt monitorizate de un centru comun de coordonare din Istanbul, care include reprezentanți ai Ucrainei, Rusiei și Turciei.
Acordul a permis expedierea de cereale către țări din Africa, Orientul Mijlociu și părți din Asia.
La nivel mondial, Ucraina și Rusia sunt furnizori-cheie de grâu, orz, ulei de floarea-soarelui și alte produse alimentare pentru țările de destinație, iar Rusia era principalul exportator mondial de îngrășăminte, înainte de a lansa invazia în curs de desfășurare a Ucrainei, anul trecut, în februarie.
Acordul a fost prelungit prima dată cu patru luni, 17 noiembrie. El stabilește un coridor de transport maritim sigur în Marea Neagră și proceduri de inspecție pentru a răspunde preocupărilor legate de faptul că navele de marfă destinate transportului de cereale ar putea transporta arme sau ar putea fi folosite pentru a lansa atacuri.
Luna trecută, șeful Agenției pentru Alimentație a Națiunilor Unite a avertizat că, dacă acordul nu ar fi reînnoit, s-ar putea ajunge la o catastrofă umanitară, în condițiile în care milioane de oameni din Africa sunt în pragul foametei.
Șeful Programului Alimentar Mondial (PAM), David Beasley, a declarat că fluxurile de cereale din cadrul acordului sunt încă mult sub nivelul necesar pentru țările mai sărace.