Linkuri accesibilitate

După discuții „dificile”, Kosovo și Serbia au ajuns la un acord privind normalizarea legăturilor


Prim-ministrul kosovar Albin Kurti (stânga) și președintele sârb Aleksandar Vučić (dreapta) discută cu șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell (al doilea în dreapta), în Ohrid, Macedonia de Nord, 18 martie.
Prim-ministrul kosovar Albin Kurti (stânga) și președintele sârb Aleksandar Vučić (dreapta) discută cu șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell (al doilea în dreapta), în Ohrid, Macedonia de Nord, 18 martie.

Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat că s-a ajuns la un acord privind modalitățile de punere în aplicare a unui acord susținut de UE privind normalizarea relațiilor dintre Serbia și Kosovo.

Borrell a făcut aceste declarații pe 18 martie seara, după ce a purtat discuții trilaterale, alături de președintele sârb Aleksandar Vučić și prim-ministrul kosovar Albin Kurti, în Macedonia de Nord timp de aproximativ 12 ore. Șeful diplomației europene a declarat că punerea în aplicare a angajamentelor ambelor părți este o condiție prealabilă pentru integrarea lor în UE.

„Ceea ce părțile au acceptat: acordul și punerea sa în aplicare vor deveni parte integrantă a parcursului lor către integrarea în Uniunea Europeană”, a declarat Borrell.

Întâlnirea din 18 martie ar fi trebuit să aibă ca rezultat un acord privind anexa la propunerea inițială a UE în 11 puncte pentru normalizarea relațiilor după războiul din 1998-1999 pe care cele două părți l-au purtat și după declarația de independență a Kosovo față de Serbia în 2008, pe care Belgradul încă nu o recunoaște.

Vučić a confirmat că s-a ajuns la un acord privind punerea în aplicare a acordului susținut de UE, adăugând că el și Kurti au avut „o conversație decentă”, în ciuda numeroaselor dezacorduri din timpul întâlnirii lor de la Ohrid.

„Părțile nu au putut ajunge la un acord cu privire la detaliile acestei propuneri", a declarat Borrell. „Kosovo este inflexibil în ceea ce privește substanța (acordului), în timp ce Serbia și-a declarat anterior principiul de a nu semna, deși ambele părți sunt gata să pună în aplicare.”

„Este clar că ambele părți vor obține un beneficiu semnificativ de pe urma acestui acord, deoarece dialogul nu este doar pentru că Kosovo și Serbia... Este vorba despre stabilitatea, securitatea și prosperitatea întregii regiuni”, a adăugat Borrell.

Tensiunile au fost foarte mari în perioada premergătoare reuniunii, o soluție la această dispută devenind tot mai importantă pe măsură ce războiul face ravagii în Ucraina, iar temerile că Rusia, un aliat tradițional al Belgradului, ar putea încerca să provoace instabilitate în Balcanii volatili.

Vučić și Kurti au avut mai întâi întâlniri separate cu Borrell înainte de a începe o sesiune în trei care s-a încheiat seara târziu.

Borrell a declarat că, deși părțile au decis să nu semneze oficial acordul, au convenit totuși să înceapă punerea în aplicare a acestuia cât mai curând posibil.

„Anexa și acordul sunt considerate adoptate prin declarația mea care va fi publicată în curând”, și nu printr-o declarație comună semnată de toate părțile, așa cum se preconiza inițial, a declarat Borrell.

El a menționat, de exemplu, că Kosovo a fost de acord să înceapă imediat să pună în aplicare măsuri pentru a consolida autogestiunea municipalităților cu majoritate sârbă din Kosovo.

„Kosovo a fost de acord să lanseze imediat - și când spun imediat, vreau să spun chiar imediat - negocieri cu dialogul facilitat de Uniunea Europeană privind stabilirea unui aranjament specific și a unor garanții pentru a asigura un nivel adecvat de autogestiune pentru comunitățile sârbe din Kosovo”, a spus el.

Kosovo este o fostă provincie sârbă cu majoritate etnică albaneză. Chiar dacă Kosovo și-a declarat independența în 2008, Serbia o revendică în continuare ca teritoriu al său.

XS
SM
MD
LG