Linkuri accesibilitate

Șeful asociației Memorial, acuzat că ar fi discreditat forțele armate


Fostul sediu al Centrului Memorial pentru drepturile omului din Moscova. Autoritățile ruse au ordonat închiderea Memorial în decembrie 2021, în temeiul controversatei legi privind "agenții străini", pe fondul unei represiuni continue împotriva societății civile.
Fostul sediu al Centrului Memorial pentru drepturile omului din Moscova. Autoritățile ruse au ordonat închiderea Memorial în decembrie 2021, în temeiul controversatei legi privind "agenții străini", pe fondul unei represiuni continue împotriva societății civile.

Oleg Orlov, șeful Centrului Memorial pentru Drepturile Omului din Moscova, acum desființat, este anchetat pentru presupusa discreditare a forțelor rusești implicate în invazia în curs de desfășurare a Kremlinului în Ucraina, a declarat organizația pe 21 martie.

Potrivit Centrului Memorial, Orlov ar fi fost reținut pentru interogatoriu, după ce poliția i-a percheziționat locuința. În urma interogatoriului, Orlov a fost eliberat, dar i s-a ordonat să nu părăsească Moscova.

Este încă neclar dacă vor fi depuse acuzații împotriva lui Orlov.

Mai devreme în cursul zilei, poliția a percheziționat locuințele a peste 10 foști angajați ai Memorial într-un alt caz penal. Poliția a declarat că aceste percheziții au fost legate de un caz privind „propagandă în favoarea reabilitării nazismului” lansat la 3 martie.

Potrivit poliției, acest caz a fost deschis după ce organizația Veteranii Rusiei a acuzat Memorial că a inclus aproximativ 20 de persoane pe lista victimelor represiunilor lui Iosif V. Stalin, persoane care, potrivit foștilor militari, au fost urmărite de regimul sovietic pentru colaborare cu forțele naziste de ocupație în anii 1940.

În urma perchezițiilor, angajații Memorial au fost, de asemenea, reținuți pentru a fi interogați în calitate de martori în acest caz. După aceea, ei au declarat că un membru de frunte al organizației Memorial, Ian Racinski, în vârstă de 64 de ani, a fost ținut într-o mașină de poliție timp de câteva ore înainte de interogatoriu.

Centrul pentru drepturile omului Memorial a fost închis printr-o decizie a unui tribunal din Moscova la sfârșitul lunii decembrie 2021, la cererea procurorilor orașului, care au acuzat această asociație, una dintre cele mai respectate organizații pentru drepturile omului din țară, de încălcarea legii privind „agenții străini”.

Într-un caz paralel, la acea vreme, Curtea Supremă a decis că Memorial International, un grup de sine stătător și organizația umbrelă pentru multe filiale regionale, și Centrul Memorial pentru Drepturile Omului, ar trebui să fie desființate sub aceeași acuzație.

Centrul Memorial și susținătorii săi au susținut că demersul autorităților ruse este motivat politic.

Memorial a primit Premiul Nobel pentru Pace anul trecut împreună cu disidentul belarus încarcerat Ales Bialiațki și cu Centrul pentru libertăți civile din Ucraina.

XS
SM
MD
LG