Acțiunile băncilor au continuat să scadă vineri, cea mai lovită fiind Deutsche Bank, cea mai mare bancă Germania, din cauza temerilor investitorilor că seria falimentelor bancare va continua.
În ultimele săptămâni, trei băncii medii din America s-au prăbușit iar în Elveția, UBS a trebuit să-și salveze rivala, Credit Suisse.
Costul asigurării depozitelor în cazul unui faliment bancar a crescut, în timp ce lira sterlină și euro s-au devalorizat în raport cu dolarul. În aceste vremuri financiar tulburi, scrie Bloomberg, investitorii se refugiază în investiții sigure, cum ar fi dolarul și obligațiunile de stat.
Indicele băncilor Euro Stoxx a scăzut cu 4,6%, iar indicele băncilor din Marea Britanie a scăzut cu 3,7%.
Jan von Gerich, analistul șef Nordea, a declarat pentru Reuters: „Lumea este precaută, nu vrea să intre în weekend cu riscuri”.
Situația, a continuat analistul de la Nordea, este încă „foarte volatilă și este prea devreme pentru a spune când se vor calma lucrurile”.
Acțiunile Deutsche Bank au scăzut pentru a treia zi consecutiv cu până la 15% și se tranzacționează în prezent cu 10% mai jos, după ce s-a scumpit brusc costul asigurării obligațiunilor sale împotriva riscului de neplată pentru următorii patru ani.
Paul van der Westhuizen, analist senior la Rabobank, a declarat că, deși banca germană a avut probleme, sunt diferențe fundamentale între Deutsche și Credit Suisse: „Deutsche Bank este o bancă care a avut propriile probleme cu autoritățile de reglementare, a cunoscut și volatilitatea profitului și a trecut printr-o restructurare.
Diferența fundamentală este că Deutsche a făcut profit în ultimele trimestre, în timp ce Credit Suisse nu avea nici o perspectivă de profit pentru 2023”, a spus expertul financiar pentru Reuters.
Acțiunile bancare au continuat să cadă vineri deși cancelarul german Olaf Scholz, președintele francez Emmanuel Macron și președinta Băncii Centrale Europene Christine Lagarde au încercat să asigure investitorii și publicul că sistemul bancar european este stabil.
Ruters relatează, citând oficialități europene, că Lagarde le-a spus liderilor UE, că sectorul bancar din zona euro este rezistent, cu rezerve solide de capital și lichidități. Ea a reamintit că sectorul bancar a fost reformat din temelii după criza financiară din 2008, când s-au luat o mulțime de măsuri de precauție. Mai mult, Lagarde a dat asigurări că în orice moment, Banca Centrală Europeană este pregătită să ajute cu lichidități băncile din zona euro.