Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a marcat a 400-a zi de la invazia pe scară largă a Rusiei, afirmând în discursul său de seară din 30 martie că țara sa își pregătește următorii pași, dar nu a menționat în mod explicit o contraofensivă anticipată.
Zelenski a remarcat că au trecut 400 de zile de la începutul invaziei, la 24 februarie 2022, și a declarat că Ucraina a parcurs un „drum extraordinar" prin lupta sa, reamintind de recucerirea unor zone din regiunea Harkov și a orașului Herson, dar și de apărarea orașului Bahmut din estul țării și a regiunii Donbas, în general.
„Acesta este eroismul ucrainenilor, pe care lumea nu îl va uita”, a spus el. „Ne pregătim următorii pași, ne pregătim acțiunile active, apropiindu-ne de victorie... Nu vom lăsa nicio urmă a Rusiei pe teritoriul nostru și nu vom lăsa niciun inamic nepedepsit”.
Comandanții militari ucraineni au declarat că o contraofensivă nu este departe, dar Zelenski a spus la începutul acestei săptămâni că Kievul așteaptă încă „suficiente arme” înainte de a organiza atacuri majore.
Armata ucraineană anunțase anterior, pe 30 martie, că forțele sale au rezistat pe frontul de est, respingând zeci de atacuri în Bahmut și în jurul acestuia. Capii oștirii au cerut Occidentului să le ofere avioane de război moderne.
Statul Major General al armatei ucrainene a precizat în buletinul său zilnic că trupele rusești continuă să își concentreze ofensiva asupra Bahmut și asupra altor câteva localități din Donețk - Avdiivka, Marinka, Belohorivka și Liman - după ce au lansat în total 60 de atacuri în aceste localități în ultimele 24 de ore.
Mai târziu, pe 30 martie, rachete rusești au lovit orașul Harkov din estul țării, a declarat guvernatorul regional Oleh Sinehubov.
„Inamicul atacă din nou Harkov. Au fost înregistrate cel puțin 6 asalturi”, a declarat Sinehubov pe Telegram. Informațiile preliminare sugerează că în atac au fost folosite rachete antiaeriene S-300 lansate din regiunea Belgorod din sudul Rusiei, a precizat el. Belgorod se află peste graniță, la nord de Harkov.
Atacurile neîncetate asupra orașului Bahmut și a împrejurimilor acestuia au costat scump armata rusă în materie de efective și tehnică militară.
Generalul Mark Milley, șeful Statului Major Interarme al SUA, a declarat pe 29 martie, în fața legiuitorilor americani că Moscova nu a reușit să facă niciun progres în Bahmut în ultimele două săptămâni, în timp ce numărul victimelor rusești a continuat să crească.El a spus Rusia nu a înregistrat „niciun fel de progres” la Bahmut în ultimele săptămâni și că grupul de mercenari Wagner „a suferit pierderi enorme” în zonă. Bahmut a devenit un „festival al măcelului pentru ruși”, spunea generalul american.
Comandantul forțelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujni, a publicat pe 30 martie un videoclip care prezintă acțiunile forțelor aeriene ucrainene în război. În videoclip, comandantul brigăzii de aviație tactică a Ucrainei, Oleksi Maniușkin, face apel la aliații Kievului să furnizeze avioane de luptă F-16 fabricate în SUA.
Maniușkin spune că piloții ucraineni sunt motivați și gata să învețe să manevreze orice echipament occidental în cel mai scurt timp posibil pentru a aduce Ucraina mai aproape de victorie.
Până în prezent, doar Polonia și Slovacia, membre NATO, au oferit Ucrainei avioane de luptă, dar au fost de acord să livreze doar avioane vechi de fabricație rusească MiG-29, pe care piloții ucraineni știu să le opereze.
La 28 martie, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat în fața Comisiei pentru servicii armate a Camerei Reprezentanților că, în faza actuală a conflictului, furnizarea de avioane de luptă moderne Ucrainei nu ar fi de mare ajutor.
„În ceea ce privește avioanele de luptă F16, dacă se ia o astfel de decizie, va dura aproximativ 18 luni pentru a le putea furniza. Iar acest lucru nu îi va ajuta pe ucraineni în acest stadiu al războiului”, a declarat Austin în fața parlamentarilor americani.
„Vor primi ucrainenii avioane de luptă în viitor? Cu toții credem că da. Potențial, acestea ar putea fi fie F-16, fie alte avioane de generația a patra. Așa că vom continua să lucrăm cu partenerii noștri pentru a ne asigura că Ucraina are exact ceea ce are nevoie”, a spus secretarul american al Apărării, argumentând că Kievul are acum nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană, vehicule blindate și arme cu rază lungă de acțiune pe care Statele Unite le oferă în cantități „semnificative”, a precizat Austin.
Luna trecută, cancelarul german Olaf Scholz a declarat, de asemenea, că înarmarea Ucrainei cu avioane de război „nu are sens în prezent”, adăugând, într-un interviu acordat televiziunii germane, că Berlinul nu dispune de niciunul dintre avioanele de luptă F-16 pe care Ucraina le-a solicitat.