Linkuri accesibilitate

Stoltenberg: NATO „intensifică” producția de armament pentru un „război de uzură” în Ucraina


Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg (stânga), în dialog cu Zoriana Stepanenko de la serviciul ucrainean RFE/RL, Bruxelles, 3 aprilie
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg (stânga), în dialog cu Zoriana Stepanenko de la serviciul ucrainean RFE/RL, Bruxelles, 3 aprilie

Statele membre NATO „accelerează” producția de ajutoare militare pentru a se asigura că alianța occidentală poate continua să sprijine Ucraina în lupta sa împotriva invaziei la scară largă a Rusiei, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg într-un interviu acordat RFE/RL.

„Principala provocare cu care se confruntă NATO este că acest război a devenit un război de uzură, ceea ce înseamnă că bătălia logistică se leagă de transportul munițiilor, armelor, proviziilor pe linia frontului.”

Stoltenberg, vorbind la sediul NATO din Bruxelles înaintea unei reuniuni din 4 aprilie a miniștrilor de externe din statele membre ale alianței militare, a declarat că, la declanșarea războiului, care a început în februarie 2022 cu invazia totală, neprovocată a Ucrainei de către Rusia, țările NATO care căutau să ajute Kievul cu provizii de armament „își epuizau propriile stocuri”. „Așa că acum lucrăm din greu și la accelerarea producției, astfel încât să ne asigurăm că putem continua să sprijinim Ucraina, pentru că este extrem de important să continuăm să facem acest lucru.”

El a spus că „ar fi o tragedie pentru Ucraina dacă președintele rus Vladimir Putin ar câștiga, dar ar fi, de asemenea, periculos pentru aliații din NATO”.

Jens Stoltenberg: Responsabilitatea NATO este de a oferi Ucrainei sprijinul de care are nevoie pentru a lansa noi ofensive
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:01 0:00

Stoltenberg a spus că mesajul său pentru membrii alianței este următorul: „Ar trebui să sprijinim Ucraina, deoarece este în interesul nostru de securitate să demonstrăm că președintele Putin nu va câștiga în Ucraina".

Vorbind despre evoluțiile actuale de pe câmpul de luptă, șeful NATO a afirmat că „întreaga lume” a fost impresionată de „calitatea, curajul, hotărârea” forțelor armate ucrainene. „Vedem acum că trupele rusești au un moral scăzut, echipamentul lor este adesea prost, antrenamentul nu este defel impresionant. Conducerea nu funcționează cu adevărat în multe dintre operațiuni...." Dar ceea ce le lipsește trupelor rusești în calitate, încearcă să compenseze în cantitate, adaugă secretarul general NATO. Așa că aruncă în luptă mii și mii de soldați, mulți dintre ei prost echipați, prost antrenați. „Dar, bineînțeles... reușesc, de asemenea, să provoace pierderi de vieți omenești de partea ucraineană.”

Stoltenberg a mai afirmat că, pe măsură ce războiul se prelungește, este „responsabilitatea noastră să ne asigurăm că conflictul nu va intra într-un impas de lungă durată.” „Ceea ce am dori este, bineînțeles, ca Ucraina să poată elibera mai mult teren, să respingă soldații președintelui Putin, ceea ce ar putea crea condițiile pentru negocieri”, a spus el. Stoltenberg a subliniat că este „Ucraina este cea care trebuie să decidă condițiile acceptabile pentru negocieri".

„Dar știm că ceea ce se întâmplă la masa de negocieri este legat în mod inextricabil de ce se întâmplă pe câmpul de luptă. Așadar, dacă dorim o soluție negociată în care Ucraina să prevaleze ca națiune suverană independentă mâine, atunci trebuie să oferim sprijin militar astăzi", a spus Stoltenberg.

Întrebat dacă este de părere că Occidentul va continua să sprijine Kievul pe măsură ce războiul se prelungește, șeful NATO a spus că „suntem gata să sprijinim Ucraina atât timp cât va fi nevoie”. „Susținem dreptul Ucrainei la autoapărare [și la protejarea] teritoriului său. Acesta este un drept consacrat în Carta ONU. Nu există niciun dubiu că ceea ce vedem acum este un război de agresiune împotriva Ucrainei, iar noi susținem dreptul Ucrainei la autoapărare și vom face acest lucru atâta timp cât va fi nevoie."

XS
SM
MD
LG