Declarația a fost făcută în fața jurnaliștilor de purtătorul de cuvânt al guvernului, Daniel Vodă, pe 12 aprilie, răspunzând unei întrebări a Europei Libere. Vodă a mai confirmat că executivul a informat autoritățile municipale din capitală prin intermediul cancelariei de stat că a rezervat Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) pentru miting și a spus că instituțiile statului se implică când este vorba „despre formalitățile legate de partea de asigurare a rezervărilor”.
Anunțând la 10 aprilie convocarea mitingului, președinta Maia Sandu a spus că „Adunarea Națională Moldova Europeană” trebuie să arate sprijinul masiv al moldovenilor pentru aderarea la UE și să dea o ripostă unor forțe care ar încerca să destabilizeze Republicii Moldova în complicitate cu Rusia.
La unison cu Sandu, premierul Dorin Recean și-a chemat și el concetățenii să participe la demonstrație, într-o declarație făcută în debutul ședinței de guvern din 12 aprilie.
Cine va avea prioritate în PMAN pe 21 mai
Potrivit informațiilor de pe site-ul Primăriei Chișinău, pentru 21 mai sunt planificate însă mai multe întruniri în PMAN, la care ar urma să participe zeci de mii de persoane.
Înainte de demersul guvernului, PMAN a mai fost rezervată pentru 21 mai de Mișcarea pentru Popor în frunte cu Partidul Șor. Liderul acestui partid, Ilan Șor, a declarat că își va chema simpatizanții să exprime o poziție opusă față de cea a organizatorilor mitingului pro-european.
Conform informațiilor de pe site-ul primăriei, mai are rezervată PMAN pentru 21 mai 2023 și Partidul Socialiștilor, care a depus un asemenea demers încă în 2019, când anunțase mitinguri în aproape fiecare weekend, pe ani înainte.
Legislația prevede că organizatorii unor manifestații publice nu sunt obligați să ceară permisiunea primăriei, dar trebuie să o notifice cu cel puțin cinci zile înainte de eveniment, printr-o declarație prealabilă.
În cazul unor demonstrații simultane, legea privind întrunirile conține reglementări speciale, încurajând soluții negociate, dar oferă prioritate „organizatorului care a depus primul declaraţia prealabilă”.
Resursele administrative: acuzațiile opoziției și răspunsul guvernului
Cancelaria de stat a informat primăria în legătură cu „Adunarea Națională Moldova Europeană” la doar o zi de la anunțul din 10 aprilie al președintei Sandu despre convocarea demonstrației, adică după socialiști și Partidul Șor.
Opoziția socialistă și Partidul Șor au acuzat autoritățile că ar vrea să folosească resurse administrative pentru organizarea mitingului pro-european. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Daniel Vodă, a respins aceste acuzații, calificându-le drept nefondate și „falsuri ordinare”.
„Nimeni nu obligă pe cineva să se alăture unui miting de susținere a unei idei. Fiecare om trebuie să judece și să decidă pentru sine dacă participă sau nu”, a mai spus Vodă.
El a mai spus că autoritățile vor asigura securitatea protestatarilor în cazul în care ar avea loc contramanifestații ale partidelor de opoziție pe 21 mai, așa încât „toate acțiunile care loc în mod democratic, într-o societate democratică cum este cea din R. Moldova să se desfășoare fără încălcări, fără deranj pentru lumea implicată”.
Ministra de interne, Ana Revenco, a spus Europei Libere că înaintea fiecărei demonstrații, așa cum autoritățile fac de fiecare dată în asemenea situații, este realizată o analiză de risc și, dacă există riscuri de destabilizare, se decide ce efectiv al poliției să fie mobilizat și care sunt tacticile.
„Adunarea Națională Moldova Europeană” urmează să aibă loc cu numai 10 zile înainte de summit-ul Comunității Politice Europene, găzduit de R. Moldova, pe 1 iunie. Evenimentul la care sunt așteptați 47 de lideri europeni este văzut de autoritățile moldovene ca o ocazie de a avansa către începerea negocierilor de aderare a R. Moldova la UE.