Linkuri accesibilitate

Stoltenberg: „Toți aliații NATO au convenit că Ucraina va deveni membră”


Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg și președintele ucrainean Volodimir Zelenski. A fost prima vizita a lui Stoltenberg în Ucraina de la izbucnirea războiului. Kiev, Ucraina, 20 aprilie 2023
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg și președintele ucrainean Volodimir Zelenski. A fost prima vizita a lui Stoltenberg în Ucraina de la izbucnirea războiului. Kiev, Ucraina, 20 aprilie 2023

„Toți aliații NATO au convenit că Ucraina va deveni membră”, a declarat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, înaintea reuniunii de vineri, 21 aprilie de la Ramstein a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, la care participă peste 50 de state, inclusiv toate țările NATO.

„Președintele [Volodimir] Zelenski are o așteptare foarte clară, am discutat despre asta” a spus Stoltenberg, dar pentru moment important este sprijinul militar pentru țara confruntată de mai bine de un an cu invazia Rusiei. „Dacă Ucraina nu rămâne o țară suverană și independentă în Europa, este irelevant să vorbim despre aderare”.

„(...) Ucraina are nevoie de garanții de securitate. Pentru că nimeni nu poate spune când și cum se termină acest război. Dar ceea ce știm este că atunci când războiul se termină, trebuie să ne asigurăm că istoria nu se repetă”, a continuat Stoltenberg, lăsând de înțeles că nu se pune problema unei aderări la NATO atâta timp cât Ucraina mai este în război.

Anul acesta se împlinesc 15 ani de la summitul NATO de la București, când liderii Alianței au fost în principiu de acord cu primirea Ucrainei și Georgiei. Dar nici una nu a primit de atunci o foaie de parcurs. La începutul invaziei ruse, Kievul se declarase de acord să renunțe la ambiția de a mai adera la NATO, dar în septembrie 2022, după șapte luni de război, a depus o cerere de admitere în regim de urgență.

Aflat joi la Kiev, în prima sa vizită în Ucraina de la izbucnirea războiului, Stoltenberg l-a invitat pe președintele Volodimir Zelenski la summitul NATO din iulie, de la Vilnius, dar oficialii ucraineni au spus că doresc ca alianța să convină asupra unei foi de parcurs pentru aderarea ca o condiție pentru participarea președintelui.

Cel puțin un membru cheie al Alianței Nord-Atlantice, Germania, a avertizat împotriva unei decizii „emotive” cu privire la admiterea Ucrainei. Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat într-o dezbatere joi seară la televiziunea publică germană: „Ușa este între-deschisă, dar nu este momentul să decidem acum”.

XS
SM
MD
LG