CSM a publicat numele judecătorilor care s-au înscris în concursul pentru suplinirea temporară a 12 funcții vacante din cadrul CSJ. Este vorba despre cinci judecători de la Curtea de Apel Chișinău: Sergiu Daguța, Igor Mînăscurtă, Nelea Budăi, Boris Talpă și Alexandru Gafton. De asemenea, la concurs participă judecătorul de la Curtea de Apel Comrat Dmitrii Fujenco.
Alți trei judecători, care s-au înscris în concurs, activează în Judecătoria Chișinău: Irina Țonov, Viorica Puica și Oxana Parfeni. Doi magistrați lucrează în Judecătoria Bălți: Aliona Donos și Ghenadie Eremciuc. La concurs participă și Judecătorii: Veronica Cupcea (Judecătoria Orhei), Valeriu Arhip (Judecătoria Strășeni) și Ion Malanciuc (Judecătoria Criuleni).
CSM urmează să verifice dosarele candidaților până pe 25 aprilie. Ulterior vor fi desfășurate și interviuri publice.
Inițial, interviurile au fost preconizate pentru 2-3 mai. Însă, la 18 aprilie, Consiliul a decis să accelereze procesul. Membrii CSM au argumentat decizia prin faptul că până la data desfășurării interviului unii judecători, aflați în funcție la Curtea Supremă de Justiție, ar putea să demisioneze. Astfel, pentru evitarea blocajului, ei au decis că vor stabili un nou termen pentru desfășurarea interviurilor.
Judecătorii care vor să fie transferați la CSJ trebuie să aibă: 8 ani lucrați în calitate de judecător; reputație ireproșabilă; сalități și abilități profesionale necesare pentru a exercita funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție. De asemenea, în concurs pot participa judecătorii care nu au fost sancționați disciplinar în ultimii 2 ani.
Concursul pentru transferul temporar al judecătorilor a fost anunțat de CSM pe 10 aprilie, în contextul demisiilor în lanț a 20 de judecători de la CSJ, unde au mai rămas să lucreze cinci magistrați.
Conform legilor noi, adoptate pe 30 martie de Parlament, CSJ va fi format din 20 de judecători (11 fiind judecători de carieră și 9 juriști). În instanța supremă vor putea activa doar judecătorii care au trecut evaluarea externă - vetting-ul. Evaluarea va fi efectuată de o comisie formată din trei experți naționali și trei experți internaționali. Componența nominală a comisiei urmează să fie anunțată de legislativ în timpul apropiat.