Linkuri accesibilitate

Cât de influentă este Rusia în Africa?


Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov (stânga), și vicepreședintele Consiliului Suveran de Tranziție, generalul Mohamed Hamdan Dagalo. Khartoum, Sudan, 9 februarie 2023
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov (stânga), și vicepreședintele Consiliului Suveran de Tranziție, generalul Mohamed Hamdan Dagalo. Khartoum, Sudan, 9 februarie 2023

Pe fondul conflictului din Sudan, unde formațiunea paramilitară Wagner controlată de Rusia joacă un rol important și, bazându-se pe recente scurgeri de informații, Washington Post dedică un întreg articol acestei grupări și indirect, influenței ruse în Africa.

Ideea este că gruparea Wagner înaintează agresiv în direcția formării unei confederații de state anti-occidentale pe continent, în condițiile în care mercenarii ruși creează instabilitate, utilizând forțe paramilitare și dezinformare.

Cât de influentă este Rusia în Africa?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:39 0:00
Link direct

Extinderea influenței ruse în Africa preocupă mediile politice din Statele Unite și asta s-a materializat în ultimii ani în acțiuni menite să lovească interesele economice ale grupării Wagner și capacitățile sale de comunicații. În timp ce liderul Wagner, Evgheni Prigojin este precupat de lupta pentru influență la Moscova, forțele sale fiind implicate activ în războiul din Ucraina, oficialități americane spun că Wagner își mărește influența globală.

În documentele secrete devenite publice recent se arată că atât Statele Unite cât și aliații doresc să degradeze capabilitățile Wagner și să ajute forțele ucrainene să ucidă căpetenii ale acesteia. Până acum însă, arată Washington Post, nu există indicii din care să rezulte că Occidentul a cauzat pierderi majore pentru mercenari. Aliatul lui Putin, Prigojin a câștigat teren în cel puțin opt țări africane, dintre cele 13 în care se știe că forțele lui operează.

Singura lovitură directă împotriva formațiunii a fost un atac neatribuit cuiva anume, în Libia și cel din Siria, din februarie 2018 când forțe americane au ucis sute de luptători Wagner. Experți spun că ascensiunea formațiunii lui Prigojin în Africa declanșează o nouă luptă pentru influență și resurse acolo și odată cu asta revenirea autoritarismului politic.

Ca și China, Rusia nu solicită teste de democrație pentru a ajuta regimuri din Africa, cât timp își vede interesele servite. Wagner este în afara de forță paramilitară și o mașină de spălat bani. Prigojin își propune între altele să reducă influența franceză în Burkina Faso, Eritreea, Guinea, Mali și alte țări la care se adaugă și sprijinul acordat loviturii de stat din Ciad. În Libia, intervenția mercenarilor controlați de Moscova este cel mai important factor de instabilitate. Sudanul este doar ultimul episod al acestui demers de destabilizare și influențare.

XS
SM
MD
LG