Președintele Biden a făcut acest anunț, pe fondul luptelor care se dau la Khartoum și în alte localități, de-acum de peste o săptămână.
Au existat câteva încercări de încetare a focului dar luptele continuă între armata sudaneză, condusă de generalul Abdul Fattah al-Burhan, și Forțele de Sprijin Rapid ale generalului Mohammed Hamdan Dagalo, cunoscut sub numele de Hamedti. În aceste condiții, personal al ambasadei americane a fost evacuat, într-o operațiune executată cu mare rapiditate, în circa o oră. Din cauza condițiilor precare de securitate de la aeroport, nu se anticipează evacuarea altor cetățeni americani în curând. Acestora li s-a cerut să se adăpostească și să ia măsuri de precauție.
Președintele Biden a mulțumit țărilor care au ajutat la evacuare – Etiopia și Arabia Saudită. Șeful executivului american a spus că cooperează cu aliații pentru a evacua miile de americani, care se mai află în Sudan. Secretarul de stat Blinken dispusese ca ambasada să-și înceteze activitatea din cauza riscurilor majore de securitate, create de conflictul dintre cele două formațiuni, până nu demult aliate.
Armata sudaneză a anunțat că al-Burhan a acceptat să faciliteze evacuarea cetățenilor din câteva țări între care Statele Unite, Marea Britanie, Franța și China. Forțele de Sprijin Rapid au spus și ele că au coordonat operațiunea cu armata americană, dar autorități din Statele Unite au arătat că forțele nu au ajutat la coordonarea evacuării și că singurul ajutor este că „nu au tras în militarii noștri, în cursul operațiunii”.
Conflictul care tinde să degenereze într-un război civil are la origine relația tensionată dintre al-Burhan și Hamedti. Cei doi au fost liderii unei lovituri de stat în Octombrie 2021, deraiind astfel tranziția democratică de după înlăturarea dictatorului Omar al-Bashir, cu patru ani în urmă. Dar dezacordurile între cei doi generali s-au adâncit mai ales după un acord care prevede ca armata să cedeze puterea în țară.
Sute de persoane au fost ucise și mii – rănite în recentele lupte. Părți din țară sunt confruntate cu o criză umanitară de proporții, caracterizată recent de Organizația Națiunilor Unite ca fiind „catastrofală”. Știri recente arată că gruparea rusă de mercenari Wagner ar fi furnizat proiectile Forțelor de Sprijin Rapid din Sudan, în actuala confruntare. Imagini obținute de sateliți de la frontiera cu Libia – unde Wagner sprijină generalul rebel Khalifa Haftar – confirmă aceste supoziții.
În iulie 2022, o investigație CNN a dat la iveală legăturile din ce în ce mai strânse dintre Rusia și lideri militari sudanezi, care au oferit Moscovei acces la resurse de aur, în schimbul sprijinului militar și politic. Aceste raporturi s-au întărit după invazia rusă în Crimea când Kremlinul și-a dorit acces la resursele de aur pentru a contracara sancțiuni. De altfel Dagalo a vizitat Moscova cu o zi înainte de invazia rusă în Ucraina în 2022. Și Burhan a primit în trecut sprijin rus, ambii actuali rivali fiind de asemenea ajutați de Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită.