Linkuri accesibilitate

Nagorno-Karabah | Noi tensiuni între Azerbaidjan și Armenia


Trupele azere stau de pază la un punct de control la coridorul Lacin în decembrie 2022.
Trupele azere stau de pază la un punct de control la coridorul Lacin în decembrie 2022.

Azerbaidjanul și Armenia s-au acuzat reciproc pe 23 aprilie în legătură cu presupusele livrări militare și cu apariția unor puncte de control într-o regiune sensibilă de la granițele comune ale celor două state caucaziene adversare.

Autoritățile azere au înființat la 23 aprilie un punct de control la graniță pe singurul drum care leagă regiunea cu populație majoritar armeană din Nagorno-Karabah de Armenia.

Înființarea punctului de control pe coridorul Lacin, a transmis Serviciul de frontieră de stat al Azerbaidjanului, este reacția la măsura unilaterală similară luată de Armenia pe 22 aprilie.

La Baku, Ministerul de Externe a declarat că Azerbaidjanul consideră că acțiunea sa este legitimă și spune că „a luat măsurile adecvate pentru a stabili controlul la punctul de plecare al drumului”.

„Securizarea frontierelor... este prerogativa guvernului din Azerbaidjan și o condiție necesară pentru securitatea națională, suveranitatea statului și statul de drept”, a adăugat Ministerul azer de Externe.

Punctele de control au scopul de a restricționa traficul pe singurul drum care leagă Armenia de zonele cu populație majoritar armeană din regiunea separatistă Nagorno-Karabah din Azerbaidjan.

Acest conflict înghețat a reizbucnit violent în 2020 în lupte intense care au durat șase săptămâni, înainte ca un armistițiu mediat de Rusia să ducă la pierderea controlului asupra unor părți din regiune și a șapte districte adiacente de către Armenia și etnicii armeni.

Nagorno-Karabah

Nagorno-Karabah și șapte raioane adiacente din Azerbaidjan au fost cucerite de separatiștii sprijiniți de Armenia în cursul războiului din 1988 – 1994, primul conflict separatist din fostul spațiu sovietic. Cel puțin 30 de mii de persoane au murit și sute de mii de persoane au fost obligate să se refugieze.

Rusia a mediat un acord de încetare a luptelor în 1994 (ulterior s-a implicat inclusiv cu trupe militare de menținere a păcii, dislocate în zonă). De atunci, regiunea separatistă este controlată de forțele etnicilor armeni, dar Azerbaidjanul susține că în regiune se află și forțe armene.

Proclamația de independență a regiunii nu este recunoscută internațional.

Tensiunile s-au intensificat recent, deoarece coridorul Lacin a fost blocat de protestatari azeri susținuți de guvern începând din decembrie 2022.

În Nagorno-Karabah criza alimentară a devenit acută din cauza livrărilor neregulate, prețurile au crescut semnificativ și s-au înregistrat întreruperi în aprovizionarea cu gaz și electricitate.

Pe 23 aprilie, Serviciul Frontierei de Stat din Azerbaidjan a acuzat partea armeană că a continuat „să transporte provizii militare din Armenia în Nagorno-Karabah", afirmație negată în mod repetat atât la Erevan, cât și la Stepanakert.

La rândul său, partea armeană a acuzat Azerbaidjanul că inventează pretexte pentru a-i izola pe armenii din Karabah.

Locul unui posibil punct de control
Locul unui posibil punct de control

Liderii etnicilor armeni din Nagorno-Karabah au acuzat, de asemenea, Baku că a încălcat termenii acordului de încetare a focului din 2020 negociat de Moscova, conform căruia drumul de cinci kilometri cunoscut sub numele de coridorul Lacin ar trebui să fie sub controlul forțelor de menținere a păcii rusești.

Departamentul de Stat al SUA a declarat, într-o declarație din 23 aprilie, că este „îngrijorat că Azerbaidjan a înființat un punct de control pe coridorul Lacin, ceea ce subminează eforturile de a stabili încrederea în procesul de pace”.

„Reafirmăm faptul că ar trebui să existe o circulație liberă și deschisă a persoanelor și comerțului pe coridorul Lacin și solicităm părților să reia discuțiile de pace și să se abțină de la provocări și acțiuni ostile de-a lungul graniței", mai spune Departamentul de Stat.

La 23 aprilie, Ministerul de Externe al Armeniei a declarat că blocajul rutier azer a „încălcat în mod grosolan” termenii acordului de încetare a focului din 2020.

„Facem apel la Federația Rusă să își îndeplinească în sfârșit obligația prevăzută în prevederea 6 din declarația trilaterală, eliminând blocada ilegală a coridorului Lacin și să se asigure că forțele azere se retrag din întreaga zonă de securitate a coridorului", se arată în declarația ministerului armean.

Ultimul incident vine la o zi după ce Ministerul Apărării din Azerbaidjan a declarat că trei soldați au fost răniți după ce vehiculul lor a explodat trecând peste o mină provenită din Armenia.

Într-o altă declarație, ministerul a susținut că forțele ruse de menținere a păcii care controlează zona i-ar fi ajutat din nou pe armeni să transporte „echipament militar” din Armenia în Nagorno-Karabah prin culoarul Lacin. Armenii au negat ambele acuzații.

Pe de altă parte, pe 23 aprilie, Ministerul Apărării din Armenia a declarat că unul dintre soldații săi a fost ucis de un lunetist azer în apropiere de graniță. Azerbaidjanul a negat această acuzație și a declarat că soldații săi au fost atacați din zona de frontieră.

Vorbind în Parlament la începutul acestei săptămâni, prim-ministrul armean Nikol Pașinian a afirmat că Armenia recunoaște integritatea teritorială a Azerbaidjanului și este pregătită să semneze un tratat de pace relevant cu Baku.

XS
SM
MD
LG