Linkuri accesibilitate

FBI strânge probe ale crimelor de război din Ucraina


Ucraina colaborează cu Biroul Federal de Investigații al SUA și cu mai multe companii americane pentru a colecta dovezi ale crimelor de război comise de ruși, cum ar fi informații de geolocalizare și de telefonie mobilă, au declarat marți oficiali de rang înalt.

Autoritățile ucrainene colectează informații digitale de pe câmpurile de luptă și din orașele ucrainene devastate de război de când Rusia a invadat țara în februarie anul trecut, a declarat Alex Kobzanets, un agent special al FBI care a lucrat anterior ca atașat juridic al agenției în Ucraina.

„Colectarea acestor date, analiza lor, prelucrarea lor este un lucru pe care FBI are experiență de lucru”, a declarat Kobzanets la conferința RSA privind securitatea cibernetică de la San Francisco.

Această activitate include examinarea informațiilor din telefoanele mobile, analizele criminalistice ale probelor de ADN, precum și analiza părților de corp colectate de pe câmpurile de luptă, a spus el.

„Următorul pas este să lucrăm cu furnizorii de servicii naționale din SUA și să transferăm aceste informații... să obținem informații despre abonați, să obținem informații de geolocalizare, acolo unde este posibil”, a adăugat Kobzanets. Activitatea reflectă aprofundarea colaborării dintre SUA și Ucraina pe frontul cibernetic, unde Rusia a fost un adversar comun pentru ambele națiuni.

Guvernul rus nu a răspuns deocamdată la solicitare de a face comentarii.

Kobzanets a adăugat că, în ultimul an și jumătate, FBI-ul american a ajutat Ucraina să identifice colaboratorii și spionii ruși care operează în Ucraina, precum și forțele rusești care acționau în afara Kievului în timp ce avea loc invazia.

Companiile și oficialii americani din domeniul securității au fost un partener important al Ucrainei în eforturile sale de a respinge atacurile cibernetice rusești, cu care se luptă cel puțin din 2015.

Illia Vitiuk, șefa Departamentului de securitate informatică cibernetică din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei, a afirmat că, deși numărul atacurilor rusești împotriva Ucrainei a crescut în ultimii ani, în ultimele luni acestea au devenit mai precis orientate.

„Este foarte dificil de dovedit, într-un caz penal, cine este responsabil”, a declarat Vitiuk. „Este foarte important pentru noi să obținem cât mai multe informații despre infractorii cibernetici ruși... pentru că noi colectăm toate aceste informații și le punem în cazurile noastre penale.” „Credem că acest caz despre crime de război cibernetic este ceva nou, a adăugat el. Aici are loc primul război cibernetic la scară largă".

XS
SM
MD
LG